Politiken Live Torben Ulrich & venner - 90 år i ord, musik og billeder

Torben Ulrich, som i dag bor i San Francisco, spillede i en lille menneskealder tennis på topplan som en del af det danske Davis Cup-hold. Sideløbende med tenniskarrieren praktiserede han som musiker og jazzkritiker med egen klumme i Politiken, ’Jazzmosfæren’.

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

175 kr.
  • Fredag 19. oktober kl. 19.30
  • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 100 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

I oktober fylder han 90, og i den anledning kommer han til Danmark med en stribe spændende sager i bagagen: to nye bøger, en ny serie malerier og en ny film. Og så besøger han Pressen, hvor vi har sat aftenen af til at fejre ham. Så kom og vær med, når vi fejrer Torben Ulrich i selskab med Torben Ulrich selv og en række af hans venner og samarbejdspartnere: filmmanden og digteren Jørgen Leth, pianisten Søren Kjærgaard, dokumentaristen Andreas Johnsen og en freejazz-trio med Lotte Anker (sax), Peter Friis Nielsen (bas) og Claus Bøje (trommer).

I de senere år har Torben Ulrich søgt at udtrykke sine tanker og erfaringer fra et langt liv med kropslig udfoldelse og filosofiske studier i forskellige medier: musik, film, billedkunst og skrift. Blandt andet har han udviklet en egenartet form for Jazz & Poetry, ikke mindst i samarbejde med pianisten Søren Kjærgaard, sammen med hvem han har udgivet tre plader, senest dobbeltalbummet Meridiana: Lines Toward A Non-local Alchemy (2014). Inden for det billedkunstneriske område har han eksperimenteret med at skabe malerier ved hjælp af farvegennemvædede idrætsremedier – tennisbold, sjippetov, net – med hvilke han sætter aftryk på rispapir (i oktober udstiller han en helt ny serie af disse værker, Værens Rum, Spillets Mærker, i Galleri Tom Christoffersen i Skindergade i København). Og en ny film er det også blevet til, Leaping, Looping: Before the Call, skabt i samarbejde med den amerikanske instruktør Rick New.

Sidst men ikke mindst udgiver Torben Ulrich her i efteråret to nye bøger: Et vækkeur i Cecil Taylors flygel – tekster om jazz, 1945-2005 (forlaget Bebop) og Boldens øjne, værens ben: Notater langs idrættens spalte(n)de veje (forlaget Spring). Den første (der er redigeret af Lars Movin) rummer 90 højdepunkter fra seks årtiers skriverier, primært om jazz, men også om andre musikformer. Mens rygraden i den anden er et langt nyskrevet essay (på dansk), hvor forfatteren – med inddragelse af referencer til religiøse og filosofiske tankesystemer – forsøger at opsummere mange års refleksioner over mulighederne for at sætte sig ud over idrættens fokusering på resultatet, scoren, og over dens indbyggede dualisme-tænkning og tvedeling i vindere og tabere. Sideløbende med det nye essay optræder 108 af Torben Ulrichs såkaldte engelsksprogede Songlines (sanglinjer), digtlignende notater, af hvilke Ulrich tidligere har udsendt to bind: Terninger, tonefald (2005) og Stilhedens cymbaler (2007) (begge på forlaget Bebop). 

Ved arrangementet i Pressen vil man naturligvis kunne opleve Torben Ulrich selv, blandt andet i samtale med idrætsmanden og musikeren Claus Bøje. Og herudover vil en række af hans venner og samarbejdspartnere dukke op og bidrage på forskellige måder. Filmmanden og digteren Jørgen Leth vil vise filmen Motion Picture, som han og Ole John optog med Torben Ulrich i 1969. Pianisten Søren Kjærgaard vil opføre et stykke for video-keyboard. Dokumentaristen Andreas Johnsen vil vise klip fra en kommende portrætfilm om Torben Ulrich. Og det hele slutter med en koncert med tre af fødselarens samarbejdspartnere: en freejazz-trio bestående af Lotte Anker (sax), Peter Friis Nielsen (bas) og Claus Bøje (trommer).

Politikens Henrik Palle vil som aftenens vært sørge for at binde det hele smukt sammen.

Se hele beskrivelsen

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76