Politiken Live Tro, håb og kærlighed

Forfatter Mich Vraa og litteraturredaktør Jes Stein om Mich Vraas trilogi om Dansk Vestindien.

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

175 kr.
  • Tirsdag 28. august kl. 19.30
  • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 100 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr. inkl. gebyr
  • Tilkøb af bog Pluspris 230 kr. Pris uden abonnement 300 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

”Mich Vraas trebindsroman om kolonien Dansk Vestindien er skrevet over den gamle treenighed: tro, håb og kærlighed. Sidste år kom ’Håbet’ om slave- og sukkerindustrien, med bind to er vi nået til kærligheden, og det bliver bedre og bedre.”
Sådan indledte Hans Hertel sidste år sin anmeldelse af andet bind i Mich Vraas trilogi om Dansk Vestindien. Til august udkommer ’Faith’, der fuldender trilogien, og vi dedikerer derfor en hel aften i Pressen til et samlet overblik over projektet og en god lang snak med forfatteren bag. Litteraturredaktør Jes Stein interviewer.

Mich Vraas trilogi om Dansk Vestindien er en dramatiseret fortælling om danskernes tid som slavehandlere og koloniherrer fra den første dansker i 1666 satte sin fod på stranden på Skt. Thomas, til Stars and Stripes strøg til tops over forterne 31. marts 1917. Det er fortællinger om mennesker – nogle virkelige, flere opdigtede – der med og mod deres vilje koloniserede Vestindien gennem et kvart årtusind.

Trilogiens sidste bind, Faith, er historien om en usædvanlig kvinde i et særligt øjeblik i historien: 24-årige Faith skriver på dagen, hvor øerne overdrages fra danske til amerikanske hænder, i sin dagbog: ”Jeg er ikke sort og ikke hvid. Jeg har aldrig været dansk, og jeg vil aldrig blive amerikaner.”

De to første bøger har foruden at være fremragende læseoplevelser formentlig givet ganske mange et nyt og andet syn på både historien og på Peter von Scholten – og sådan har det også været for Mich Vraa selv, som man blandt andet kunne læse i Carsten Andersens interview med forfatteren i forbindelse med udgivelsen af bind 2, ’Peters kærlighed’ sidste år, hvor Carsten Andersen skrev: ”Før han skrev sin roman, var Peter von Scholten for ham synonym med Ole Ernst i filmrollen. I dag har han fået et nyt syn på manden.” Og Mich Vraa fortsætter selv: »Han [Peter von Scholten, red.] siger meget tidligt, at hvis folk på øerne skal være lykkelige, må alle have lige rettigheder. Det er en fremsynet holdning i starten af 1800-tallet. Jeg er sikker på, at hans livs store kærlighed, Anna Heegaard, hvis bedstemor var født som slave, fik stor indflydelse på hans holdninger«. (…) »Mange aner ikke, hvem han er. Andre ved, hvem han er, men nogle gange føler jeg, de helst vil skrive ham helt ud af historien. De vil hellere sige, at slaverne tog deres skæbne i egne hænder, og at Peter von Scholten næsten ingen betydning havde. Sandheden ligger nok et sted midtimellem. Selvfølgelig er det rigtigt, at det var et slaveoprør, der fremprovokerede emancipationen, men der skulle også være en Peter von Scholten til uden videre at sætte dem fri. Der var rigeligt med folk, der helst havde affyret kanonerne mod de 8.000 slaver, da de gjorde oprør«, siger Mich Vraa.

Læs hele Carsten Andersens interview her.

Læs også Hans Hertels 5-hjertede anmeldelse af ’Peters kærlighed’.

Om forfatteren:
Mich Vraa er forfatter og oversætter. Han slog igennem med romanen ’Haabet’ i 2016. Romanen var første del i en trilogi om Dansk Vestindien og blev indstillet til bl.a. Politikens Litteraturpris. Indtil da kendt som litterær oversætter af engelsk og amerikansk litteratur, bl.a. Ernest Hemingway, Jonathan Franzen og John Williams. I 2014 modtog han Dansk Oversætterforbunds Ærespris.

Se hele beskrivelsen

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76