Politiken Live Vi bliver aldrig færdige med Auschwitz

Forfatter Peter Langwithz Smith og redaktør-teamet bag Politiken Historie Anders Olling og Hans Erik Havsteen om Dødens bolig.

Pluspris 120 kr.
Pris uden abonnement

For at købe til Pluspris skal du være Politiken-abonnent

195 kr.
  • Torsdag 2. maj kl. 19.30
  • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 120 kr.
  • Pris uden abonnement 195 kr.
  • Tilkøb af bog ’Dødens bolig - Auschwitz–Birkenau’
    Pluspris 350 kr. Pris uden abonnement 450 kr.
  • Tilkøbte bøger udleveres ved arrangementet
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

Der er kapitler i historien, som er så intenst gruopvækkende, at man har svært ved rigtigt at begribe, at det er foregået. Og at det var mennesker, der stod bag. Præcis derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at beskæftige os med dem.

Sådan et kapitel er Auschwitz, nazisternes største koncentrations- og udryddelseslejr, som kostede over en million mennesker livet. Dødens bolig, kalder forfatteren Peter Langwithz Smith det rammende, og det er også titlen på hans netop udkomne bogværk om lejren.

Denne aften i Pressen taler Peter Langwithz Smith med redaktørerne bag magasinet Politiken Historie om uhyrlighederne, der fylder bogens mere end 700 sider. Sammen ser de på billeder og dokumenter, som Peter Langwithz Smith har fundet i forbindelse med sit arbejde med bogen, og taler om, hvordan i alverden det kunne ske og hvorfor det er vigtigt, at vi bliver ved med at tale om den menneskeskabte ondskab, vi møder i historien. Og at vi forholder os til den og lærer af den, uanset hvor ubehageligt og smertefuldt, det er. For, som litteraturredaktør Jes Stein Pedersen skrev i sin seks-hjertede anmeldelse af værket: Vi bliver aldrig færdige med Auschwitz.

Om ’Dødens bolig. Auschwitz–Birkenau’:
Fra maj 1940 til januar 1945 lå helvede på jorden i den lille polske by Oświęcim, hvis tyske navn blev synonym med Holocaust, forsøget på at udrydde de europæiske jøder: Auschwitz var nazisternes største koncentrations- og udryddelseslejr, der kostede over en million livet.

Peter Langwithz Smiths bog, som er den første videnskabelig fremstilling af lejren på dansk, beskriver alle centrale aspekter af lejren: fra dens opbygning og organisation, mandskabet og dagligdagen til fangernes vilkår og deres kamp for overlevelse i et univers, hvor alle gængse normer og værdier var ophævet. Centralt i fremstillingen, hvor både ofre og gerningsmænd kommer til orde, står den rolle, som Auschwitz kom til at spille i Holocaust. Her skabte SS og tyske teknikere fabrikker til massemord, som kun de færreste af de ansvarlige blev draget til ansvar for.

I dag besøges Auschwitz og det tilknyttede museum årligt af hen ved to millioner gæster.

Bogen er illustreret med originalt fotografisk materiale, fangers tegninger og forfatterens egne fotografier fra lejren i dag.

”Auschwitz var en by. Med fabrikker, drivhuse, lazaret, bordel, orkester, fængsel, krematorium etc. Men Auschwitz var også et system, en forvaltningsenhed, en logik, en virkeliggjort ideologi, og det er imponerende, så præcist Langwithz Smith formidler, hvad det var, der udspillede sig i dette hadets aftenland.” fra Jes Stein Pedersen anmeldelse af Dødens bolig. Læs hele anmeldelsen her.

Peter Langwithz Smith (f.1945) er forfatter og var i 30 år lektor i tysk og dansk ved Esbjerg Statsskole. Har tidligere udgivet de anmelderroste Auschwitz – en beskrivelse (2004) og Neuengamme – koncentrationslejren 1938-1945 (2012).


Foto af Peter Langwithz Smith: Yeliz Akdogan

Se hele beskrivelsen

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15, mandag-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
mød os på facebook