Forgængeligheden, Anelsen, Håbet

Allehelgenskoncert med Mogens Dahl Kammerkor, Toke Møldrup og Jakob Lorentzen

Mogens Dahl Kammerkor

Særpris for Pluskunder
  • Søndag 31. oktober kl. 20
  • Holmens Kirke, Holmens Kanal 21, 1060 København K
  • Pluspris 210 kr.
  • Pris uden abonnement 250 kr.
  • Billetpriserne bliver pålagt et gebyr.
  • Bemærk begrænset antal billetter
  • For at købe billetter til Pluspris skal du være logget ind på Plus.
  • Tryk herefter på knappen KØB DIN BILLET HER

Beskrivelse

En af Bachs mest omfangsrige og fascinerende motetter anslår temaet for denne allehelgenskoncert: Et håb på trods af livets endelighed. ’Jesu, Meine Freunde’ med tekst af Johann Franck personificerer dette håb i Jesus, og Bach væver genialt Johann Crügers koralmelodi ind i et værk, hvor salmens seks vers belyses af ord fra Paulus’ brev til Romerne. Klimaks er sjettesatsens femstemmige dobbeltfuga, hvor Paulus forsikrer os om, at vi mennesker er mere end kød og blod.

Renæssancens stærkt polyfone musik, hvor korets stemmer ’taler i munden på hinanden’ resulterer i en fascinerende og uendelig smuk samklang, der løfter sig mod himlen. Men kan man nu helt høre, om der bliver sunget ’kyrie’ eller ’qui tollis’ når seks stemmer glider ind og ud af hinanden – stiger og falder på egen hånd – i musikalsk leg? Den diskussion blev flere gange rejst af kritiske røster i den katolske kirkes ledelse; man bebrejdede komponisterne, at de skjulte bibelens ord bag alt for fyldig musik.

Det fortælles, at denne debat danner baggrund for Palestrinas berømte messe ‘Missa Papea Marcelli’. Den skulle ganske enkelt være komponeret for at ’redde Palestrinas polyfoni’.

Om historien er sand, ved vi ikke. Men vi kan konstatere, at Palestrina i dette værk viser sit sande mesterskab ved at benytte de avancerede kontrapunktiske teknikker i en fremsynet kombination med mere moderne, homofone passager. Kyrie eleison (Herre forbarm dig) lægger ud med den velkendte og ubegribeligt smukke polyfoni, men læg mærke til hvordan der allerede i næste sats – Gloria (Ære være) – sættes an med udstrakt brug af homofone passager, hvor stemmerne ’følges ad’.

Solocellostykket midtvejs i koncerten er komponeret af Silvius Leopold Weiss (1686–1750), der anses for at være den vigtigste lutenist i baroktiden. Hans værker fascinerer med elegance og storhed på luten. Denne aften fortolket af Toke Møldrup på 5-strenget cello.

Koncertens hovedværk er Pärts ‘Berliner Messe’. Messen er skrevet på bestilling af Deutscher Katholikentag, en festival, som afholdes hvert andet år. I 1990 afholdtes festivalen i Berlin. Det havde selvfølgelig været planlagt i flere år, men byens forhadte mur var uventet faldet i vinteren forud. Oveni Berliner Messens religiøse sigte er værket blevet et stærkt symbol på overvindelsen af splittelse og grænsedragning i denne verden og dermed et håbets tegn i mere end én forstand.

Betegnelsen messe i forbindelse med en komposition betyder oftest en udsættelse af de fem ordinarieled, Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus og Agnus Dei, som normalt indgår i fejringen af den Romersk-Katolske messe-gudstjeneste, men Pärts messe skiller sig ud: I 1990 foregik festivalen i pinsen, og derfor har han valgt at supplere med tre tekster, der udelukkende hører til Pinsedag.

Messen, der er skrevet i Pärts helt særlige og personlige minimalistiske stil (tintinnabuli) er egentlig beregnet til at blive sunget liturgisk i pinsen. Den forsigtigt udfoldede gentagelse undgår bevidst dramatiske og billedelige elementer, men udstråler stille værdighed og dyb følelse af glæde. Vokalpartiturerne har næsten ingen fortolkningsmarkeringer. Dynamik og tempi overlades til kunstnerne; det er deres opgave at opleve og kommunikere 

Program

J. S. Bach (1685 – 1750):
Jesu, meine Freude BWV 227

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525 – 1594):
Missa Papea Marcelli

Silvius Leopold Weiss (1687 – 1750):
L´infidelle:  Entrée, Sarabande and Musette (Cellosolo)

Arvo Pärt (f. 1935):
Berliner Messe

Medvirkende
Mogens Dahl Kammerkor
Toke Møldrup, cello
Jakob Lorentzen, orgel
Mogens Dahl, dirigent

Se flere arrangementer med Plusrabat her 

Politiken Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og rabataftaler et par gange om ugen.
Er du tilmeldt, deltager du automatisk i vores månedlige konkurrencer.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Læs vores privatlivspolitik.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
telefon 70 15 85 15, ring man-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
følg os på Facebook