Nyhed: Jødisk Nytårskoncert - De Hvide Busser

Den prisbelønnede komponist og saxofonist Benjamin Koppel har, i anledningen af 75-året for De Hvide Bussers redning og hjemtransport af omkring 20.000 kz-fanger i foråret 1945, komponeret et værk baseret på samtaler med overlevende.

Københavns Synagoge

Pluspris 200 kr.
Pris uden abonnement

For at købe til Pluspris skal du være Politiken-abonnent

250 kr.
  • Tirsdag 27. oktober kl. 19.30
  • Københavns Synagoge, Krystalgade 12, 1172 København K
  • Pluspris 200 kr. 
  • Pris uden abonnement 250 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

Med en musikalsk fortolkning bliver der givet plads til, at hver især kan tænke sit eget følelsesliv ind i den voldsomme historie. Via musikkens magi bliver både empati og eftertænksomhed, glæde og sorg aktiveret som inspiration til fortsat at tale om og videreformidle historien.

Benjamin Koppel har igennem en række store musikalske værker arbejdet med kunstneriske bearbejdelser af emner, der relaterer sig til den jødiske kulturhistorie, flugt og holocaust.  

Eksempelvis med værket ’Verden af i går’, inspireret af forfatteren Stefan Zweigs ikoniske bog af samme navn, uropført til den jødiske kulturfestival i 2017. Også jødernes flugt over Øresund i oktober 1943 har været omdrejningspunkt, som i værket ’Annas' sang’, uropført til den jødiske kulturfestival 2018. Og endelig initierede Benjamin den første opførelse af Ted Rosenthals jazzopera ’Dear Erich’, der er baseret på en hjerteskærende brevveksling fra årene 1936-43, i Synagogen i forbindelse med den jødiske kulturfestival i 2019.

Og også i år tager Koppel fat i et vigtigt historisk område, for i takt med at de bliver færre og færre overlevende så er det med Benjamins ord ”op til os, der har fået historien fortalt fra de mennesker, der oplevede den, at formidle og fortælle, så historien aldrig bliver glemt".

Historien om de skandinaviske aktioner, der fik reddet så mange mennesker tilbage til et liv i sikkerhed, er et væsentligt hjørne af fortællingen om de skandinaviske jøders historie. Og med en musikalsk fortolkning bliver der givet plads til at hver især kan tænke sit eget følelsesliv ind i denne voldsomme historie. Og via musikkens magi bliver både empati og eftertænksomhed, glæde og sorg aktiveret som inspiration til fortsat at tale om og videreformidle historien.

Koncerten bliver indrammet af Benjamins personlige ven, historiker og forfatter Bo Lidegaard, der har beskæftiget sig indgående med emnet, blandt andet i den roste bog ’Redningsmænd’. Derudover vil kontrabassist Thommy Andersson samt solocellist fra DR Symfoniorkestret Henrik Dam Thomsen være at finde på scenen.

Det er alles ansvar at undgå smittespredning, og det er derfor vigtigt, at alle med mindste symptom på sygdom bliver hjemme. Der er begrænset antal pladser, mundbind anbefales. I øvrigt henviser vi til myndighedernes retningslinjer der vil være gældende på arrangementets tidspunkt

Foto af Robin Skjoldborg

Koncerten er arrangeret af Jewish Culture in Copenhagen og Det Jødiske Samfund i Danmark.

 

Politiken Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Læs vores privatlivspolitik.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Politiken Plus Nyhedsbrev


Tak for din tilmelding!

Husk, at du som modtager af vores nyhedsbrev automatisk deltager i vores konkurrencer.

Du er også velkommen til at følge os på Facebook og Instagram.

Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.


POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
telefon 70 15 85 15, ring man-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
følg os på Facebook