Udsolgt ’Sange til min mor’ af Frans Bak

I anledning af, at Frans Baks ’Sange til min mor’ sunget af Trine Dyrholm udkommer 14. maj, kan du opleve Trine Dyrholm, Live Johansson og Frans Bak på Nørrebro Teater.

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at købe til Pluspris skal du være Politiken-abonnent

125 kr.
  • Tirsdag 18. maj kl. 20
  • Nørrebros Teater, Ravnsborggade 3, København N
  • Pluspris 100 kr. 
  • Pris uden abonnement 125 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet.

Beskrivelse

For et par år siden dumpede en sang ned i pianisten og komponisten Frans Baks hoved. Han forfulgte indfaldet og det blev til sangen ’Lys nu min engel’ – en sang til den mor, der begik selvmord, da han var 18 år gammel - altså 40 år tidligere.
’Der var ingen begravelse, og der blev hverken talt om hende eller hendes død efterfølgende. Det var barskt og forfærdeligt. Dengang havde jeg hverken mod til at åbne munden eller stille spørgsmål,’ husker Frans Bak, og fortsætter: ’Tankerne, følelserne og sangene har været inde i mig i alle årene. Så da jeg først gik i gang med at komponere, blev det en stor forløsning for mig.’
Ikke kun er det blevet en stor forløsning. Det er også blevet en god håndfuld sange, der blandt andet handler om savn, skyld og afmagt. Følelser, der udspringer af at have mistet en elsket; universelle følelser, andre kan spejle sig i.

Sammen med psykologen Ane Christensen tog Frans Bak efterfølgende (2018 og 2019) rundt i landet med en række samtalekoncerter, målrettet mennesker, der har været i berøring med selvmord. 
Her lyttede deltagerne til Frans Baks stemningsfulde sange, og under ledelse af psykologen gav den efterfølgende samtale mulighed for at tale med andre i samme situation. Dele erfaringer og tale om sorgen og savnet.  
’Vi oplevede, at sangen åbnede vores sind, og mens vi sang sammen, oplevede vi, at høre sammen,’ siger Frans Bak, og fortsætter: ’Jeg oplevede også, at min historie ikke var så usædvanlig endda. Det var godt at høre andres historier – og langsomt tonede billedet af min mor frem igen.’

Næste skridt var at indspille sangene. At det er Trine Dyrholm, der synger sangene, er ikke tilfældigt. Sangskriveren og sangerinden har været gode venner siden 1987’s danske Melodi Grand Prix, hvor den kun 14-årige Dyrholm gav liv til Frans Baks ’Danse i måneskin’. 
I september måned lancerede Nørrebro Teater deres depressions-komedie, ’Alle gode ting’. Den handlede netop om en mand, hvis mor havde begået selvmord, og teatret spurgte om Frans Bak og hans sange på udvalgte spilledage ville indgå som en slags 2. akt. 
'Det gav mig lejlighed til at spørge Trine, om hun ville synge sangene. Med sit nærvær løftede hun sangene fra at bare at være sange fra mig til min mor – til at være sange andre kunne relatere til.’ 

Med udgivelsen af de syv sange får vi alle sammen mulighed for at dele, spejle og reflektere over den oplevelse. 

Om Frans Bak
Frans Bak er en komponist, de fleste af os har hørt uden egentlig at være klar over det. Enten har vi hørt hans musik i diverse TV-serier som f.eks. ’Nikolaj og Julie’ eller ’Forbrydelsen’ – måske har vi set ’Bullerfnis’ eller ’Far Mor og Blyp’ i TV.
De fleste har nok på et tidspunkt hørt ’Danse i Måneskin’, nogle har set impro-teater med Så Hatten Passer, andre Zirkus Nemo og mange af os har lagt ører til nogle af de flere hundrede reklamefilm, han har komponeret. 
Alt sammen musik med en klar og tydelig signatur, der umiskendeligt tilhører Frans Bak. I de sidste 10 år har Frans primært arbejdet som film- og TV-komponist i udlandet, men nu er han klar med en samling sange, han kalder for ’Sange til min mor’.
Det er sange, der er skrevet ud fra nogle meget personlige oplevelser, om at miste og om at få – og om vigtigheden af nærværet – og om at sangen kan løfte os og give os vinger. 

Om Trine Dyrholm
Sang som 14-årig ’Danse i Måneskin’ sammen med Frans og har derefter forfulgt en karriere på film, TV og teatret, som har gjort hende til en af sin generations største skuespillere med et hav af roller og priser i ind og udland.

Musik, tekst og piano: Frans Bak 
Sang: Trine Dyrholm   
Cello: Live Johansson 

Se video

Politiken Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og rabataftaler et par gange om ugen.
Er du tilmeldt, deltager du automatisk i vores månedlige konkurrencer.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Læs vores privatlivspolitik.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
telefon 70 15 85 15, ring man-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
følg os på Facebook