World Press Photo 2018

På World Press Photo-udstillingen i Politikens Hus kan man fra 21. september til 18. oktober opleve nogle af verdens allerbedste pressefotografier.

Pluspris 50 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

100 kr.
 • Fredag 21. september - torsdag 18. oktober
 • Åbningstider
  Mandag - tirsdag kl. 13.30-18
  Onsdag - fredag kl. 13.30-21
  Lørdag - søndag kl. 11-18
  Uge 42 mandag - torsdag kl. 11-21
 • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
 • Pluspris 50 kr.
 • Pris uden abonnement 100 kr.
 • Pris for studerende & pensionister 60 kr. 
 • Pris børn 12-18 år 50 kr.
 • Børn under 12 år gratis ifølge med voksen
 • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

Det er, som om der er ild i selve billedet. Som om flammerne, varmen, desperationen brøler ud gennem det – og slår ind i ansigtet på den, der ser på.

Det er en af de ting, der gør det til et særligt fotografi. Så særligt, at det i foråret blev kåret til verdens bedste pressebillede – World Press Photo of the Year.

Det er taget på gaden i Venezuela. Det forestiller en ung mand – en, som egentlig burde være på arbejde eller sidde til forelæsning på det lokale universitet. Men som her flagrer ned gennem hovedstaden Caracas’ gader - desperat, råbende, fordi alt omkring ham er ild og smerte. Hvilket skyldes, at han har været i et voldsomt sammenstød med sit eget lands politi og desuden blot er en af mange demonstranter, der er blevet såret eller dræbt den seneste tid.

Øjeblikket er fanget af Ronaldo Schemidt, en 47-årig fotograf, der selv er født i Venezuela. Det var en onsdag, og den unge, gasmaskeklædte demonstrant på billedet havde sammen med nogle andre været i nærkamp med en deling motorcykelbetjente. Tilbage på asfalten lå en af motorcyklerne.

Dens benzintank blev ramt af en molotov-cocktail og eksploderede. Schemidt stod tæt på med ryggen til, men mærkede trykket og vendte sig instinktivt rundt og begyndte at fotografere ind i flammehavet. Først efter nogle sekunder gik det op for ham, at det var et menneske, der var ild i.

Hvert år er det international jury, som kårer verdens bedste pressefoto, og i 2018 sad Politikens fotochef Thomas Borberg med rundt om bordet: »Det var et fotografi, som vi spontant reagerede på, første gang vi så det«, fortæller han. »Med lyd faktisk. Sådan: Woouwww«, fortæller han.

Og i september kan man så selv komme helt tæt på billedet og se, om man reagerer på samme måde:

Siden kåringen i begyndelsen af året har flammehavs-fotografiet nemlig rejst rundt i verden sammen med de godt 100 andre vinderbilleder inden for eksempelvis sport, natur, mennesker, miljø og nyhedsfotografi.

21. september lander udstillingen i Danmark, nærmere betegnet Pressen i Politikens Hus på Rådhuspladsen i København. Her kan man gå rundt mellem de vindende fotografier - og opleve det ene usædvanlige øjeblik efter det andet.

Man kan se Djeneta, der er flygtning i Sverige og har ligget fuldstændig apatisk i sin seng i to et halvt år. Man kan komme med til ’sand-maraton’ i Sahara. Opleve forældreløse elefantunger blive reddet – i øvrigt af de samme mennesker, som tidligere brutalt jagede dem. Og man kan få en fornemmelse af den angstfyldte forvirring og desperation, der bredte sig blandt koncertgængerne i Las Vegas, da en mand åbnede ild fra et hotelrum og tog livet af 59 tilfældige mennesker.

Og endelig er der - for første gang i tre år - også en dansk fotograf blandt World Press Photo-vinderne. Nikolaj Linares hentede en flot 3. pris i sportskategorien for billedserien The Boys and the Bulls’ om en gruppe unge drenge i en sydspansk by, som træner hårdt på den lokale tyrefægterskole – og bagefter fortsætter med at øve sig på de klassiske positurer ude i byens gader.

Politikens fotografer udstiller også i Pressen. Som i de tidligere år vil der sideløbende med World Press Photo-billederne være en særlig udstilling med udvalgte fotografier fra avisens egne fotografer.

Foto: Ronaldo Schemidt, Venezuela - Agence France-Presse

Se hele beskrivelsen

Andre kunder har også set

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76