Politiken Live Politikens Frihedspris 2019: Først tog de hendes frihed – så tog de hendes statsborgerskab

Politikens Frihedspris uddeles 16. december til den saudi-arabiske forsker, Madawi al-Rasheed – et internationalt, fagligt fyrtårn og en fremtrædende aktivist for kvinders ligestilling og politisk frihed i sit undertrykte hjemland, der har lukket hende ude.

Pluspris 0 kr.
Pris uden abonnement

For at købe til Pluspris skal du være Politiken-abonnent

0 kr.
  • Mandag 16. december kl. 17-19 - Døre åbner kl. 16.30
  • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Gratis, men billetbestilling er nødvendig

Beskrivelse

Madawi al-Rasheed har lagt sig ud med sit land, Saudi-Arabien. Hun kræver ligestilling og demokratisering og holder sig ikke tilbage fra at kritisere det herskende kongehus i Riyadh.  

Kongehuset har sløjfet hendes statsborgerskab. Hun lever i stedet som gæsteprofessor i socialantropologi ved det højt ansete London School of Economics.

Samtidig har hun som skarp kommentator i medierne, velanskrevet forfatter og modig aktivist engageret sig i netværk af saudi-arabere, som står fast på, at borgere på Den Arabiske Halvø har ret til frihed.

Som saudi-araber er hun født til ufrihed. Som kvinde er hun født til ulighed. Men dén køber Madawi al-Rasheed ikke. Adskillige af hendes landsmænd er censureret, fængslet eller ligefrem myrdet for at kræve, hvad hun kræver. Det holder hende ikke tilbage. 

Madawi al-Rasheed modtager Politikens Frihedspris på 100.000 kroner. Den gives til personligheder eller institutioner, som uanset en klar risiko forsvarer frihedsrettigheder. 

Du kan være med, når frihedsprisen uddeles ved et levende arrangement med musik, debat og taler om kampen for frihed og lighed i Saudi-Arabien.  

Politikens Frihedspris er sponseret af Politiken-Fonden. 

Foto: Chatham House

Komiteen bag Frihedsprisen: Chefredaktør Christian Jensen, Rektor for Københavns Universitet Henrik Wegener, Direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen, Udlandsredaktør Michael Jarlner og Seniorkorrespondent Anders Jerichow.

Tidligere modtagere af Frihedsprisen: Garri Kasparov, Rusland (2007), Saad Eddin Ibrahim, Egypten (2008), Sima Samar, Afghanistan (2009), Ricardo Seberion González Alfonso, Cuba (2010), Ales Bialiatski, Hviderusland (2011), Abdulhadi Al-Khawaja, Bahrain (2012), Bassam Aramin, Palæstina, og Rami Elhanan, Israel (2013), Avisen Novaja Gaseta, Rusland (2014), Mona Eltahawy, egyptisk forfatter (2015), Haifaa Awad, læge og forfatter og Rami Abdul Rahman, Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (2016), Sea-Watch ved Axel Grafmann og Nico Jankowski (2017), Michael Ignatieff, Central European University, og Robert Quinn, Scolars at Risk (2018). 

Se hele beskrivelsen

Politiken Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Læs vores privatlivspolitik.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Politiken Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
telefon 70 15 85 15, ring man-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
følg os på facebook