Keramiker Eva Stæhr-Nielsen

1. juni 1932 indledte Eva Stæhr-Nielsen (1911-1976) sin mangeårige karriere som respekteret og nyskabende keramiker hos stentøjsvirksomheden Saxbo.

I begyndelsen var aftalen, at ansættelsen blot skulle vare tre måneder. Men på kort tid blev Eva Stæhr-Nielsen hoveddesigner og arbejdede tæt sammen med Saxbos ejer, glasurkunstner Nathalie Krebs, indtil virksomheden lukkede i 1968

Fra volontør til hoveddesigner

Eva Stæhr-Nielsens (født Eva Wilhelm) forældre mente, at hun skulle have en studentereksamen. I stedet startede hun sin uddannelse på den nyåbnede Kunsthåndværkerskole i København, som hun dog aldrig gennemførte.

Hun startede i Saxbo som volontør til 35 kroner i timen og lavede i starten diverse forfaldende arbejde som at køre kul til brænding og sigte glasurer. Men det varede ikke længe, før hun var med til at tegne Saxbos smukke og unikke design. Formgivningen foregik for det meste på tegnebrættet, men skete i tæt samarbejde med en af de tilknyttede drejere.

I begyndelsen var der kun få medarbejdere i Saxbo. Men forretningen tog fart efter Saxbos udstilling på Nationalmuseet i Stockholm i 1933, hvor Eva Stæhr-Nielsen fremviste to af værkstedets mest karakteristiske produkter: Spaltekanden og den runde tekande.

En af Danmarks største keramikere

Eva Stæhr-Nielsen var en stærk kvinde og en talentfuld kunsthåndværker. Hendes stil var nyskabende, og hendes former går naturligt gennem tider som en hyldest til modernitet. Hun blev verdenskendt på feminint, robust og funktionalistisk håndværk – og sammen med Nathalie Krebs skabte hun dansk designhistorie.

I løbet af sin karriere modtog Eva Stæhr-Nielsen en række internationale designpriser. Eksempelvis fik hun guldmedalje på verdensudstillingen i Paris i 1937, æresdiplom i 1954 og 1957 guldmedalje på Triennalen i Milano. Hun har også vundet priser i blandt andet Tokyo og USA.

Desuden modtog hun en række legater og hædersbevisninger, blandt andet Ingrid Jespersens legat i 1958, Tagea Brandts Rejselegat i 1965, Dansk Kunsthåndværks Årspris i 1967 og C.L. Davids Legat i 1975. I dag er hendes gamle stentøjsdesign eftertragtet blandt samlere over hele verden.

Spring Copenhagen arbejder tæt sammen med Eva Stæhr-Nielsens familie for at kunne relancere nogle af de unikke og tidløse design, hun skabte i årene fra 1932 til 1968.

Politiken Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Læs vores privatlivspolitik.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Politiken Plus Nyhedsbrev


Tak for din tilmelding!

Husk, at du som modtager af vores nyhedsbrev automatisk deltager i vores konkurrencer.

Du er også velkommen til at følge os på Facebook og Instagram.

Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.


POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
telefon 70 15 85 15, ring man-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
følg os på Facebook