Norsk kvalitet siden 1940

Røros Tweed har produceret uldprodukter siden 1940, baseret på flere hundrede år gammel lokal håndværkstradition. Alle produkter er lavet af norsk uld og i sin helhed, fra rå uld til færdigt produkt, produceret i Norge. Norge har lange traditioner for at avle får til uld og at håndtere dette som en værdifuld ressource. Siden 1927 har Rauma Ullvarefabrikk forædlet dette råmateriale i tråd med de strenge kvalitetskrav, som kendetegner norsk håndværkstradition. Rauma Ullvarefabrikk er moderselskab og leverandør af ulden. 

Man skal altid vurdere kvaliteten af uld baseret på hvad det skal bruges til. Norsk uld har den ideelle balance mellem komfort og brugervenlighed til håndstrik, plaider og puder. Norsk uld er sorteret i 16 forskellige klasser, og hvordan uldet håndteres og sorteres er afgørende for dets industri og værdi. Gennem et tæt samarbejde med Norilias uldsorteringsanlæg får vi udvalgt den fineste norske fåreuld. Dette er kendetegnet ved meget god spænding og elasticitet.  

Den norske fårebonde er Røros' råvareleverandør. Ulden købes fra Norilia, som er Norges bondeorganisation for uld. I foråret 2015 blev Norilia som første uldproducent Svanemærket. Norsk uld opfylder kriterierne for Cradle to Cradle. Årsagen til dette er god dyrevelfærd, lavt energiforbrug, korrekt brug af ressourcer og minimal anvendelse af kemikalier. Norilia har blandt andet udviklet uldvaskeri i en lukket proces hvor op til 96% af vandet renses og genbruges. Ifølge Environmental Protection Encouragement Agency (EPEA) er produktionen er norsk uld meget bæredygtigt når det kommer til at mindske påvirkningen af miljøet i hele produktets levetid.

Historien om Røros Tweed

Røros Tweed ligger 400 km nord for Oslo, i byen Røros. Byens tekstilproduktion kan dateres tilbage til 1700 tallet, som et resultat af kobberværkets direktør, Peder Hiort, der testamenterede sin formue til de fattige i Røros. I testamentet står der blandt andet: ”…af arbejdsomhed befordres, og de som akter at nyde, skal via arbejde fortjene…”

Ifølge testamentet skulle der blandt andet indkøbes uld som udleveres til de fattige. Af dette skulle der fremstilles varmt tøj og tekstiler som var nødvendige i det kolde bjergklima i Røros. Hvert år blev produkterne samlet ind og løn udbetalt for arbejdet. De blev så delt ud til dem, der havde behov for det. Mange af dem som var lønnet af arbejdet, fik de samme produkter tilbage som gave. Testamentet er regnet for at være et af de klogeste i Nordens historie.

Ekspertisen og kvalitetskravene fra ”Hiorts Stiftelse” blev grundlaget for etableringen af Røros Tweed. Et centralt spinderi blev etableret, men vævningen fandt sted i private hjem som Hiorts Stiftelse havde drevet det i 150 år. I dag foregår al produktion industrielt, og den mest avancerede teknologi er benyttet for at imødekomme nutidens krav til kvalitet og design.

Udmærkelser

Røros Tweed har flere gange modtaget Norsk Designråds ”Mærke for God Design”

Under designugen i New York I 2015 blev virksomheden tildelt ”ICFF Editor´s Award for Best Textile”Politiken Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og rabataftaler et par gange om ugen.
Er du tilmeldt, deltager du automatisk i vores månedlige konkurrencer.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Læs vores privatlivspolitik.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
telefon 70 15 85 15, ring man-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
følg os på Facebook