The Nordic Choir Expedition 2023 Eric Ericsons Kammerkor: Holy and bright

Til The Nordic Choir Expedition 2023 kan publikum over to dage møde korsang på absolut højeste niveau til koncerter med Helsinki Kammerkor, Det Norske Solistkor, Eric Ericsons Kammerkor og Ars Nova Copenhagen

Pluspris 150 kr.
Pris uden abonnement

For at købe til Pluspris skal du være Politiken-abonnent

175 kr.

Beskrivelse

Festivalens anden dag starter med det legendariske svenske Eric Ericsons Kammerkor under ledelse af Fredrik Malmberg, der præsenterer koncerten Holy and bright, fuld af åndelighed og mystik.

Koncerten starter med Carl Nielsens inderlige Benedictus Dominus fra Tre Motetter for a cappella kor (1929). Motetterne blev komponeret i årene før hans død, da han studerede renæssancekomponisters vokale polyfoniske værker, og Nielsen var selv meget tilfreds med Benedictus‐satsen. Herefter følger Pendereckis gribende Stabat Mater (1962). Den er skrevet til tre firestemmige kor a cappella og blev senere inkluderet i hans oratorium Lukaspassionen.

I Musica Psalterii Gloriosi fra Đuro Živkovićs hellige motet, Lyra Laudis (2021), er teksten baseret på et velkendt etiopisk digt fra det 16. århundrede til ære for Jomfru Maria, ’Enzira Sebhat’. Teksten til Thomas Jennefelts værk Dann entstrahlt….. (2013) er hentet fra Det Andet Vatikankoncil fra 1965, som udtrykker datidens håb om muligheden for fred trods igangværende konflikter og krige.

I Sven-David Sandströms kantate Es ist genug (1986) genbruger komponisten teksten i en Buxtehude-kantate, citerer dens musik og flet uden problemer sit eget materiale ind i værket. Poeten E. E. Cummings' modernistiske, haiku-lignende naturpoesi inspirerede Matthew Petersons An Inner Sky (2022). I sidste sats, brIght, er ordene taget fra hinanden, og sat sammen på en legende og samtidig dybsindig måde.

Til Britta Byströms nyskrevne værk Another part of the wood (2022) er teksten hentet fra Shakespeares skuespil En skærsommernatsdrøm, og scenen, hvor Titania bliver vugget i søvn af sine feer. Felix Mendelssohn-Bartholdys Salme nr. 43, Richte mich Gott fra Drei Psalmen op. 78 (1844) betragtes som et højdepunkt i kormusikken med dens lysende stemning af skønhed, fred og kærlighed.

Medvirkende

Eric Ericsons Kammerkor
Fredrik Malmberg, dirigent

Eric Ericsons Kammerkor
Koret blev grundlagt i 1945 af den dengang 27-årige Eric Ericson og har siden indtaget en central plads i svensk og internationalt musikliv. Hans og korets store interesse for hele tiden at finde ny musik og nye arbejdsområder gør, at ensemblets repertoire stadig er meget bredt i dag: fra tidlig musik til det allernyeste og nykomponerede. Efter Eric Ericsons død i 2013 er Fredrik Malmberg suppleret af svenske og internationale gæstedirigenter blevet ansat som chefdirigent.

På verdensscenen hører Eric Ericsons kammerkor til i den absolutte topklasse af professionelle ensembler. Højdepunkter fra det internationale arbejde er bl.a. samarbejderne med Radiokoret og Berliner Filharmonikerne med dirigenter som Claudio Abbado, James Levine og Riccardo Muti.

Siden 2003 har Eric Ericsons Kammerkor haft et tæt samarbejde med Kungliga Filharmonikerna og Koncerthuset i Stockholm. Eric Ericsons kammerkor er en del af TENSO - det europæiske netværk af professionelle kammermusikkor.

Program
Carl Nielsen: Benedictus Dominus
Krzysztof Penderecki: Stabat Mater
Djuro Zivkovic: Musica Psalterii Gloriosi
Thomas Jennefelt: Dann entstrahlt…
Sven-David Sandström: Es ist genug
Matthew Peterson: brIght
Britta Byström: Another part of the wood
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Richte mich Gott

The Nordic Choir Expedition
The Nordic Choir Expedition er en nordisk kor-festival, som nu finder sted for tredje gang. Fire af nordens bedste kor og vokalensembler: Helsinki Kammerkor, Det Norske Solistkor, Eric Ericsons Kammerkör og Ars Nova Copenhagen, sætter hinanden stævne i deres respektive hjembyer: Helsinki, Oslo, Stockholm og København. I 2023 har festivalen særligt fokus på mennesket syn på naturen, og vores evne til at tage vare på den. Festivalen er yderligere planlagt som en særligt klimavenlig festival.

Samarbejdet grundlagdes i 2016 med udgangspunkt i Tenso – et europæisk netværk for professionelle kammerkor, som alle ensemblerne er medlemmer af.

I 2023 mødes de fire kor i deres respektive hjembyer Oslo, Stockholm, Helsinki og København. I København afholdes festivalen 9. og 10. juni i Trinitatis Kirke og Garnisons Kirke. 

Projektet er støttet af Creative Europe og Nordisk Kulturkontakt. Ars Nova Copenhagens deltagelse er desuden støttet af A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Korsangernes Fællesråd og Københavns Musikudvalg.

Andre kunder har også set

POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
telefon 70 15 85 15, mandag-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
følg os på Facebook