Danmarks Forsorgsmuseum

Tilbud gælder i hele 2022

I de gribende og unikke rammer i Nordens bedst bevarede Fattiggård ligger Danmarks Forsorgsmuseum.

10% rabat på éntreen + 1 gratis kop kaffe
  • Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg
  • Pluskunder: 10% rabat på éntreen + 1 gratis kop kaffe
  • Pris uden abonnement: 75 kr.
  • Børn (0-18 år) gratis
  • Kun gyldigt mod forevisning af Pluskort.

Beskrivelse

Her er åbne døre ind til dele af vores samfunds historie, som ellers har været skjult bag mure, pigtråd og tabuer. Her fortælles de fattiges, de fysisk eller psykisk syges, de hjemløses, de ensommes, de udstødtes og de forældreløses historier.

Fattiggårdens rammer emmer af historisk stemning, og ofte virker det som om, Fattiggårdens skæbner kun lige har forladt rummene.

Om Fattiggården

I 1872 blev Fattiggården i Svendborg bygget, og det var med stor stolthed, at byen kunne åbne en for tiden så moderne og fremsynet anstalt for alle dem, som ikke kunne klare sig selv eller som man mente trængte til genopdragelse. 

Når man passerede porten til Fattiggården, blev man ’indlagt’. Man mistede sine borgerlige rettigheder: Stemmeret, ejendomsret, værgeretten over ens børn samt retten til at gifte sig. Det blev vurderet, om man var ’værdigt eller uværdigt trængende’. De værdige skulle bo i Forsørgelsesanstalten, hvor man f.eks. fik lov at sove i senge med madrasser. De uværdige skulle bo i Arbejdsanstalten. Her var der tremmer for vinduerne, pigtråd på murene, og man blev opdelt i kvinder og mænd. Begge steder var der arbejdstvang.

Frem til 1961 fungerede Fattiggården, som en anstalt, hvor man mistede sin frihed. Stedet var i funktion frem til 1974, hvor det blev lukket, som en ’skamplet på byen’.

Kom ind bag murene

Se hvor beboerne sov, spiste, arbejdede, blev vasket – og straffet. Oplev vaskerummet, som stammer helt tilbage fra 1872. Det var i brug næsten til Fattiggårdens lukning. Her vaskede de indlagte kvinder alt institutionens tøj. Der blev desuden leveret beskidt tøj udefra, som kvinderne også vaskede. Eller en af soverummene, hvor man ikke selv valgte, hvem man sov med.

På 1. sal finder du opsynsmandens lejlighed. Fra slutningen af 1940'erne boede Ove med sin kone Inger og deres piger, Lisa og Kirsten, her. Inger arbejdede i Fattiggårdens køkken, og Ove arbejdede som opsynsmand helt frem til 1974. Lejligheden fremstår næsten som dengang, og meget interiør stammer fra familien, som var glade for at bo og arbejde på Fattiggården.

Tankevækkende udstillinger

På museet kan du opleve forskellige særudstillinger, som aktualiserer, konkretiserer og individualiserer forsorgens historie. I årets store udstilling, ”Syv fattige børn”, følger du en søskendeflok på syv, født i årene 1863-1878, gennem barndom, ungdom, voksenliv og for nogen alderdom. Du hører om Hermann, Sofus, Carl, Harald, Fritz, Harriet og Axels drømme, sejre og nederlag i kampen for et bedre liv. Du oplever 100 års historie om underdanmark og ser konsekvenser af at være født ind i svære liv med fængsel, prostitution, tiggeri og rejsen til Amerika. Børneflokken voksede op i et slumkvarter i København. Hermann endte på Svendborg Fattiggård og boede her til sin død som 93-årig.

Se også de personlige genstande og fotografier og læs de glemte og bevægende historier fra tidligere børnehjemsbørn i udstillingen "Du skal ikke tænke på din Far og Mor". I "Ansigt til Ansigt" kan du se ind i øjnene på Fattiggårdens forbrydere. Se de aktuelle udstillinger på www.forsorgsmuseet.dk


Danmarks Forsorgsmuseum, 
Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg
Tlf. 62 21 02 61
www.svendborgmuseum.dk/forsorgsmuseet

Åbningstider
Se de aktuelle åbningstider her.

Det er muligt at booke rundvisninger på alle dage, både i - og udenfor åbningstiderne. Kontakt os på: 62 21 02 61

Se alle museer med Plusrabat her


Politiken Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og rabataftaler et par gange om ugen.
Er du tilmeldt, deltager du automatisk i vores månedlige konkurrencer.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Læs vores privatlivspolitik.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
telefon 70 15 85 15, ring man-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
følg os på Facebook