Ehlers Samlingen

Tilbud gælder i hele 2023

Ehlers Samlingen er Nordeuropas største samling af lertøj. Samlingen, der dækker hele Danmark og Nordtyskland, indeholder historiske genstande og kunstkeramik fra mange forskellige tidsperioder.

15% rabat på entrebilletten
  • Ehlers Samlingen, Slotsgade 20, 6100 Haderslev
  • Pluskunder: 15% rabat på entrebilletten
  • Pris uden abonnement: Voksne 60 kr.
  • Børn (under 18 år) gratis.
  • Billetten giver adgang til Ehlers Samlingen, Von Oberbergs Hus og Slesvigske Vognsamling.
  • Kun gyldigt mod forevisning af Pluskort.

Beskrivelse

Om Ehlers Samlingen

Ehlers Samlingen er opkaldt efter Louis Ehlers, der blev født i København i 1916. Louis, som var udlært håndværksmaler og havde gået på Kunstakademiet, udviklede hurtigt en altopslugende interesse for lertøj. Denne interesse delte han med sin hustru, Margrete, og sammen rejste de landet rundt for at indsamle og studere historiske genstande.

Deres arbejde og studier af dansk pottemageri gennem historien mundede i 1967 ud i Louis Ehlers’ omfattende værk “Dansk Lertøj”. Parret fortsatte deres arbejde med og indsamling af lertøj indtil Margrete døde i 1979. Herefter blev den imponerende samling overdraget til Haderslev Kommune, der i 1983 gjorde den tilgængelig for offentligheden.

Museet, hvor samlingen skulle vises frem, valgte man at placere i Slotsgade 20, og Louis Ehlers fortsatte med at have opsyn med samlingen indtil hans død i 1998. Museets udstillinger beskæftiger sig primært med dansk lertøj som tidsmæssigt strækker sig fra middelalderen og frem til midten af 1900-tallet. Udstillingerne er opdelt i landsdele, så de besøgende får et klart indtryk af, hvordan pottemageriet har udviklet sig forskelligt i de forskellige egne af Danmark.

Om Slotsgade 20

Placeringen af Ehlers Samling i Slotsgade 20 er ingen tilfældighed. Bygningen, der udgør rammerne for museet, har i sig selv en lang og spændende historie. Huset er opført helt tilbage i 1500-tallet og er i dag en af de ældste og bedst bevarede bygninger af sin slags i Haderslev.

I midten af 1600-tallet blev huset overtaget af Anton Klinge, der tilhørte byens bedre borgerskab. De indrettede huset efter 1600-tallets højeste mode, og udsmykkede det bl.a. med en række panelmalerier. Disse panelmalerier var i mange år skjult af flere lag maling og tapet, men ved en større restaurering af huset i 1970’erne fik man igen adgang til malerierne, der viste sig at være særdeles velbevarede. Motiverne til malerierne er mangfoldige og portrætterer bl.a. personer, natur, og begivenheder.
Panelmalerierne ses tydeligt i dag og er udover Ehlers Samlingen med til at gøre huset i Slotsgade 20 et besøg værd.


Ehlers Samlingen
Slotsgade 20,
6100 Haderslev
Tlf. 74 34 78 17
museerne@haderslev.dk

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag – Søndag: 12:00 – 16:00
Lukket i hele januar

Se alle museer med Plusrabat her


POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
telefon 70 15 85 15, mandag-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
følg os på Facebook