Marsk Tower, Tirpitz, Flugt

I klitter og marsk i det vestlige Jylland finder vi 3 attraktioner i verdensklasse, som har ét til fælles: De er designet af Bjarke Ingels Group. På denne rejse for Politikens abonnenter ser vi dem alle – plus meget mere.

Pluspris 5.900 kr.
Pris uden abonnement

For at købe til Pluspris skal du være Politiken-abonnent

6.600 kr.
 • Onsdag 3. august til fredag 5. august 2022
 • Pluspris pr. person i delt dobbeltværelse 5.900 kr.
 • Pris uden abonnement pr. person i delt dobbeltværelse 6.600 kr.
 • Enkeltværelsestillæg 800 kr. 
 • Teknisk arrangør: vagns kulturrejser

Beskrivelse

Skjult under sandet tæt ved Danmarks vestligste punkt Blåvand ligger museet Tirpitz, hvor vi har god tid til at dykke ned i historien om Vestkysten. Ikke langt derfra slår et nyt BIG-projekt dørene op i juni: Flugt, verdens første museum for flygtningehistorie. Og helt ude i det flade marsklandskab troner det høje Marsk Tårn. Et udsigtstårn i cortenstål, designet af – ja, Bjarke Ingels Group.

Når vi nu alligevel er på de kanter, spiser vi gourmet-middag i de hyggelige stuer på Vester Vedsted vingård. Vi er til sønderjysk kaffebord hos familien Clausen på herregården Trøjborg.

Et par oplevelser mere: Vadehavscentret syd for Ribe og eventyrmaleren Otto Frellos værker i Varde. Overnatning på hotel Britannia i Esbjerg og hotel Dagmar i Ribe.

DAGSPROGRAM

Dag 1 – Herregårdsrestaurant – Tirpitz - Esbjerg
Med afgang fra Høje Tåstrup station klokken 9 kører vi tværs over Sjælland og Fyn, og frokosten bliver i kælderen under herregården Sønderskov ved Brørup i Jylland. Gourmet-restauranten Herregårdskælderen har hvidkalkede hvælvinger, original gulvbelægning fra 1614 og knitrende ild i den gamle bageovn.

Frokosten er 3 små retter efter kokkens valg, og det kan vi roligt sige ja til, for restauranten lægger vægt på gastronomi, og råvarerne kommer fra lokale producenter, fra herregårdens egen folkehave eller fra naturen omkring.

Turen går nu i en bue uden om Esbjerg til Blåvand og museet Tirpitz, der ligger under sandet i plantagen tæt på havet. Selv adgangen til museet er unik: Man går langs bunkeren Tirpitz og dykker så via en gang mellem glasfacader ned i undergrunden til 4 store udstillinger.

Museet er tegnet af Bjarke Ingels Group, og knyttet til det bunkeranlæg, tyskerne begyndte at anlægge i 1944 som et led i forsvaret mod vest. Efter en introduktion til Tirpitz har vi tid på egen hånd med de udleverede head-set.

Sidst på eftermiddagen indkvarteres vi på hotel Britannia, som ligger på torvet i Esbjerg.

Om aftenen serveres en 3-retters menu i hotellets restaurant. 

Dag 2 – Museum Flugt – Otto Frello – Vester Vedsted vingård
I dønningerne efter 2. verdenskrig endte 35.000 civile tyskere på flugt i Danmark. De blev interneret i en lejr ved Oksbøl nær ved Varde. Senere er lejrens bygninger og kirkegård blevet museum, og nu bygges et spritnyt hus, som bliver verdens første museum for flygtningehistorier. Huset tegnes af Bjarke Ingels Group, og står færdig i sommeren 2022. Vi bliver derfor blandt de første, der oplever stedet.

Det gør vi om formiddagen, og turen går videre ind til Varde. Vi strækker ben med en lille vandring i den gamle midtby, blandt andet forbi kunsthaven, hvor små rumdelinger omkring en blodbøg har skabt et særligt byrum. I Varde har kunst og kultur fået gode betingelser, især takket være en fond, stiftet af ejendomsmægler Poul Erik Bech. Han er vokset op i Varde.

Frokosten er på restaurant von Lügenhals midt i byen. Restauranten har en utrolig historie bag sig, stort set alle kendte navne fra Danmarkshistorien har besøgt stedet, siden det blev skabt lige efter Trediveårskrigen, og historien oprulles på menukortet, der ….nå nej, læs lige restaurantens navn igen. Men maden er rigtig god.

Vi har lige et ærinde mere i Varde: En omvisning i bygningen, der huser værker af maleren og tegneren Otto Frello. Hans vidunderlige univers kan sikkert få gang i smilehullerne, og dermed har vi sat et passende punktum for besøget i spændende Varde.

Turen går nu til Ribe, hvor vi indkvarteres på byens agtværdige hotel Dagmar. Måske er der tid til et lille hvil, inden bussen starter igen. Denne gang går turen til Vester Vedsted vingård, som ligger 10 km syd for Ribe. Her er dækket op til en gourmet-oplevelse med fransk-inspireret mad. 3 retter – ledsaget af vingårdens egne vine.

Køkkenchefen Xavier Raymond Malletier er uddannet i klassik fransk haute cuisine fra de store huse i Paris. Har efterfølgende svunget kokkekniven i København og Christiansfeld. Endelig har han fundet sig til rette på Vingården, hvor han nyder at kunne lege med råvarer af høj kvalitet. Menuen offentliggøres ikke, før den præsenteres ved bordet - ligesom når du er gæst hos gode venner.

Ud på aftenen kører bussen tilbage til Dagmar og vi siger godnat!

Dag 3 – Vadehavscenteret – Marsk Tower – Sønderjysk kaffebord
Klokken 9 forlader vi Ribe – og nu kender vi vejen, for vi skal til Vester Vedsted – igen. Denne gang gælder det Vadehavscentret, som faktisk er endnu en prisvindende, arkitektonisk perle.

Denne gang er det Dorte Mandrup, der har skabt en bygning, hvor tagrør beklæder både tag, undertag og facade. På den måde er bygningen tilpasset det flade marskland og ser næsten ud til at vokse op af jorden.

Vi får en introduktion til Vadehavet og får tid på egen hånd til at gå gennem centret. Det unikke vadehav er nationalpark – ja, mere end det, det er udnævnt til Unesco verdensarv.

Vi rykker længere mod syd, men dog stadig i marsklandet. Og pludselig tårner næste stop sig op i det flade landskab: Marsk Tower.

Turens sidste Bjarke Ingels Group-indslag er det 36 meter høje tårn, som er opført på initiativ af 9 ildsjæle omkring byen Skærbæk. En af dem stiller op og giver os fortællingen om, hvordan ideen opstod, og hvordan den blev fuldført, inden vi går af de 146 trin op i tårnet.

Forhåbentligt er vejret godt, så vi kan se vidt omkring. Frokosten nyder vi på Marsk Tower restauranten.

Når vi nu er i Sønderjylland, så skal vi ikke snydes for et sønderjysk kaffebord. Det får vi hos familien Clausen på Trøjborg Hovedgård. Den velholdte gård ligger lige ved siden af ruinen af det gamle slot.  Og er I uvante med dette fænomen, så er her en uddybning: Bløde, hårde og tørre kager, lagkager, brødtærte, småkager, hjemmebagte boller, kaffe, te. Og serveringen foregår i de hyggelige stuer på Trøjborg.

Ud på eftermiddagen falder vi dybt ned i bussens sæder. Vi forlader Trøjborg og sætter kurs direkte mod Høje Tåstrup station, hvor vi er fremme først på aftenen.

Der tages forbehold for trykfejl og ændringer i programmet

Se flere rejser med Plusrabat her

Fakta

Rejsen er inklusiv:

 • 2 nætter i delt dobbeltværelse med morgenmad
 • 2 middage, den ene med vin inkluderet
 • 3 frokoster, den ene med drikkevare inkluderet
 • 1 sønderjysk kaffebord
 • Al transport i 4-stjernet bus
 • Alle entreer og rundvisninger
 • Rejseleder

Ikke inkluderet:

 • Drikkevarer til 2 frokoster og 1 middag
 • Personlige udgifter

Samarbejdspartner:  Rejsebureauet vagns viser Danmark frem på korte busture. Se eventuelt mere om bureauet her. Bureauet er medlem af rejsegarantifonden.Mest populære rejseudstyr


Politiken Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og rabataftaler et par gange om ugen.
Er du tilmeldt, deltager du automatisk i vores månedlige konkurrencer.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Læs vores privatlivspolitik.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
telefon 70 15 85 15, ring man-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
følg os på Facebook