0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Beverly. Kultserien fra USA kørte fra 1990-2000 og indkredser dermed hele det glade, farverige, ambivalente årti.

Politikens Poptillæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikens Poptillæg: Hvorfor elsker vi 90'erne?

Podcast. Ugens Poptillæg forener generation X og Y i studiet og diskuterer det poptimistiske årti i musik, mode, tv og politik.

Politikens Poptillæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Populærkulturen proklamerer, at 90'erne er tilbage. Det kan ses i modebilledet, hvor der dukker bøllehatte, spaghettistropper, "mom jeans" og andre Beverly Hills 90210-lignende tendenser op. Det kan ses på musikscenen, som refererer mere og mere til 90'ernes skovmandsskjorteklædte grunge, den knæklyskastende rave, og den guldkædetunge hip hop. Serier som "Full House", "Twin Peaks" og "X-Files" bliver pludselig genoplivet og smider nye sæsoner ud, der bygger videre på formler, som de fleste kan huske fra de massive, knitrende tv-apparaters æra med den store kanalpakke.

90'erne var også et politisk vendepunkt. Sovjet var brudt sammen, Berlinmuren faldet, kapitalismen havde sejret. Historiens ideologiske endepunkt. Det var et årti, hvor en generation voksede op og fik at vide, at alt var muligt. Så hvad betyder det, at 1990'erne er blevet 'trendy'? Reflekterer det en nostalgisk længsel mod et optimistisk årti? Eller handler det mere om, at en yngre generation er begyndt at fetichere og appropriere det, der i lang tid er blevet betragtet som dårlig stil?

I ugens Poptillæg tilhører panelet henholdsvis generation X og Y. De har været børn og unge i 1990'erne, og de fortæller, hvad de synes, årtiet står for - og hvilke tidskoder de ser i dag. Afslutningsvis anbefaler de selvfølgelig, hvad for noget popkultur man kan dyrke lige nu.

Ugens panel: Kulturskribent og hiphop-boss lady Ditte Giese; digital redaktør på Cover og 90210-fan Moussa Mchangama; og kulturredaktør og fluefanger Rune Lykkeberg.

Redaktion: Lucia Odoom, Christine Runøe og Katrine Hornstrup Yde.

Hør også Politikens Poptillæg som podcast på bl.a. iTunes, vores egen side og i Politikens app 'Politiken Podcast', der har fået en smuk version 2 og som kan hentes i app store. Og husk også at følge os på facebook, hvor vi lægger videoer, lister, debatemner og geniale gifs ud løbende.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.