0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politikens Poptillæg: Kan chick-lit kun handle om smukke, klodsede, overfladiske kvinder med hang til dyre sko?

Først bugnede boghandlerne af bøger med lyserøde omslag og humoristiske, kvindelige jeg-fortællere. Senere blev bøgerne til populære film og tv-serier. Men nu er genren nærmest uddød. Hvordan kan det egentlig være? I ugens Poptillæg kigger panelet nærmere på den udskældte chick-lit.

'Nynne'-klummerne af Henriette Lind og Lotte Thorsen blev bragt i Politiken mellem 1998-2006. Nynne-karakteren var formet efter Helen Fieldings 'Bridget Jones', men med mindre slankekur og mere ugesatire.

Poptillæg - bøger og kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Poptillæg - bøger og kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

#99: Chick lit er død! Længe leve chick lit!
#99: Chick lit er død! Længe leve chick lit!

Henter…

I 00’erne var der masser af klummer. Klummer, skrevet af kvinder, som handlede om karriere, kærlighed og nære relationer. Om at finde ind til sin vrede og være hysterisk og smadre glas og askebægere i parken om natten. Om grimme cykelhjelme formet som bøllehatte og følelsen af utilstrækkelighed i rollen som mor. Klummerne blev ind imellem samlet i bøger, der blev promoveret som chick-lit og filmatiseret med smukke, klodsede kvinder i hovedrollerne.

I dag er chick-lit en temmelig udskældt genre, der blandt andet kritiseres for at være overfladisk og fokuseret på modetøj og dyre sko frem for verdenspolitik og klimadebat. Men er det en genrekliché?

»De her klummer handler om det nære«, siger Gudrun Marie Schmidt, »de handler om følelser, forviklinger, kærlighed, forelskelser og venindeskaber. Alt sammen er de relationer, som kvinder er gode til at tale om. Det er et kvindeligt rum, skrevet ud fra en kvindelig erfaring. Det bliver generelt tit lagt for had. Men faktisk er der et kæmpe potentiale i det rum«.

Ugens panel består af tre kvinder, der alle har skrevet klummer og bøger, der er blevet behandlet som chick-lit. De kigger nærmere genrens potentialer og (højhælede) hæmsko og diskuterer, hvad der er sket med chick lit’en siden 00’erne. Skal alle kvindefigurer være gode, opbyggelige rollemodeller? Kan al litteratur, der handler om at være kvinde, kategoriseres som chick-lit? Og hvorfor er det egentlig blevet et skældsord?


Læs mere:

Annonce

Læs mere