0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

'Nynne'-klummerne af Henriette Lind og Lotte Thorsen blev bragt i Politiken mellem 1998-2006. Nynne-karakteren var formet efter Helen Fieldings 'Bridget Jones', men med mindre slankekur og mere ugesatire.

Poptillæg - bøger og kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikens Poptillæg: Kan chick-lit kun handle om smukke, klodsede, overfladiske kvinder med hang til dyre sko?

Først bugnede boghandlerne af bøger med lyserøde omslag og humoristiske, kvindelige jeg-fortællere. Senere blev bøgerne til populære film og tv-serier. Men nu er genren nærmest uddød. Hvordan kan det egentlig være? I ugens Poptillæg kigger panelet nærmere på den udskældte chick-lit.

Poptillæg - bøger og kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

#99: Chick lit er død! Længe leve chick lit!
#99: Chick lit er død! Længe leve chick lit!

Henter…

I 00’erne var der masser af klummer. Klummer, skrevet af kvinder, som handlede om karriere, kærlighed og nære relationer. Om at finde ind til sin vrede og være hysterisk og smadre glas og askebægere i parken om natten. Om grimme cykelhjelme formet som bøllehatte og følelsen af utilstrækkelighed i rollen som mor. Klummerne blev ind imellem samlet i bøger, der blev promoveret som chick-lit og filmatiseret med smukke, klodsede kvinder i hovedrollerne.

I dag er chick-lit en temmelig udskældt genre, der blandt andet kritiseres for at være overfladisk og fokuseret på modetøj og dyre sko frem for verdenspolitik og klimadebat. Men er det en genrekliché?

»De her klummer handler om det nære«, siger Gudrun Marie Schmidt, »de handler om følelser, forviklinger, kærlighed, forelskelser og venindeskaber. Alt sammen er de relationer, som kvinder er gode til at tale om. Det er et kvindeligt rum, skrevet ud fra en kvindelig erfaring. Det bliver generelt tit lagt for had. Men faktisk er der et kæmpe potentiale i det rum«.

Ugens panel består af tre kvinder, der alle har skrevet klummer og bøger, der er blevet behandlet som chick-lit. De kigger nærmere genrens potentialer og (højhælede) hæmsko og diskuterer, hvad der er sket med chick lit’en siden 00’erne. Skal alle kvindefigurer være gode, opbyggelige rollemodeller? Kan al litteratur, der handler om at være kvinde, kategoriseres som chick-lit? Og hvorfor er det egentlig blevet et skældsord?


Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden