Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
De smukke klitter ved Grønnestrand i Jammerbugten danner rammerne om tv-serien 'Badehotellet - i hvert fald når det gælder en del af de udendørs optagelser.
Foto: Morten Langkilde

De smukke klitter ved Grønnestrand i Jammerbugten danner rammerne om tv-serien 'Badehotellet - i hvert fald når det gælder en del af de udendørs optagelser.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Badehotellet's sæson begynder om vinteren

Fjerde sæson af TV 2-serien 'Badehotellet' begynder på mandag. Politiken har besøgt Jammerbugten i Nordjylland, hvor mange af optagelserne finder sted, og hvor virkelighedens badehoteller ligger.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sommerhuset med det sprængfarlige navn Kanonhuset ligger i en hulning tæt på Grønnestrand ved Jammerbugten i Nordjylland. Huset er smukt, men det er omgivelserne, som virker bekendte.

Skulle Andersens Badehotel fra TV 2’s populære serie ’Badehotellet’ ikke ligge her, og skulle det ikke være fru Molly Andersen i skuespilleren Bodil Jørgensens skikkelse, som trådte ud ad døren og bød på kaffe?

Hukommelsen spiller os ikke et puds, fortæller Anne Nøhr Ringgren fra Visitjammerbugten:

»Andersens Badehotel er fotoshoppet ind lige oven over Kanonhuset skråt oppe i klitterne. Huset er opkaldt efter en signalkanon, som vistnok stammede fra et russisk skib og var strandingsgods. Kanonen står her stadig«.

TV 2’s badehotel ligger altså ikke i klitterne ved Grønnestrand, men i stuerne derhjemme, når fjerde sæson ruller over skærmen fra på mandag. Andersens Badehotel eksisterer slet ikke i virkeligheden.

Hotellets facade er opbygget som en kulisse på en mark ved Risby Studierne i Albertslund. Hotellets interiør er opbygget rum for rum inde i selve studiehallen, hvor skuespillere som Lars Ranthe i rollen som grosserer Madsen og Birthe Neumann som fru Olga Fjeldsø får os til at tro, at vi befinder os i 1920’erne og 1930’erne.

Højt til loftet

Andersens Badehotel skal forestille at ligge ved Skagen, men bade- og strandscener er optaget ved Jammerbugten i Han Herred, hvor omgivelserne er så øde, at vi seere ikke har svært ved at tage en tidsrejse tilbage til de brølende 1920’ere.

Optagelserne har især fundet sted i de vindblæste klitter ved Grønnestrand, Slettestrand og Svinkløv Strand. Oprindelig ønskede filmholdet at optage serien på det nu nedbrændte Svinkløv Badehotel, men hotellet takkede nej.

Ifølge Anne Nøhr Ringgren, fordi »det var booket langt frem i tiden«. Desuden måtte hotellet sikkert afvise endnu flere på grund af en eventuel medvirken i ’Badehotellet’.

Spørgsmålet er desværre ikke aktuelt mere efter branden 26. september sidste år. Det er også ved Jammerbugten, at ’gæsterne’ på Andersens Badehotel og de ’lokale’ kommer kørende i flotte veteranbiler.

Mange tror, at 'Badehotellet' er optaget på  det nu nedbrændte Svinkløv Badehotel, men indendørsscener er optaget i studie, og udendørsscener er optaget på andre lokaliteter  ved Jammerbugten.
Foto: Morten Langkilde/Morten Langkilde

Mange tror, at 'Badehotellet' er optaget på det nu nedbrændte Svinkløv Badehotel, men indendørsscener er optaget i studie, og udendørsscener er optaget på andre lokaliteter ved Jammerbugten.

Skuespillerne er blevet noget overraskede over, hvor øde der er.

Ved Svinklovene, som er 400 meter lange svineklovlignende formationer dannet af regnvandets furing af kridtklinten, konstaterede Anne Louise Hassing og Anette Støvelbæk, at der var »højt til loftet«, og spurgte: »Hvorfor er her ingen mennesker«?

Anne Nøhr Ringgren siger, at der godt nok er god plads ved Jammerbugten, men de fleste af skuespillerne er nok også mere vant til det overrendte Nordsjælland.

Kirsten Monrad Hansen er etnograf og forfatter til bogen ’Tilbage til turismens rødder’ med undertitlen ’150 års badeturisme langs den nordjyske vestkyst’. Hun siger, at badeturisterne begyndte at komme til Jammerbugten i midten af 1800-tallet.

»Folk kendte til kurophold sydpå og mente, at lys og bade havde en helsende virkning. I brochurerne stod der, at man bare skulle opholde sig fem minutter i vandet om dagen, så havde det en god virkning på kroppen. I begyndelsen lejede turisterne værelser hos de lokale. Så kom der pensionater, som efterhånden blev til badehoteller. Dernæst begyndte borgerskabet at bygge sommerhuse, og så fulgte resten efter«, fortæller Kirsten Monrad Hansen.

Akkurat som i tv-serien ankom gæsterne også til badehotellerne i samme uge år efter år. Selv om borgerskabet byggede sommerhuse, spiste familierne stadig på hotellet, for »børnene skulle lege med de rigtige og møde mulige frem

TV2's 'Badehotellet' er manipuleret ind. i en sænkning ikke langt fra det gamle sommerhus, Kanonhuset.
Foto: Morten Langkilde

TV2's 'Badehotellet' er manipuleret ind. i en sænkning ikke langt fra det gamle sommerhus, Kanonhuset.

tidige partnere med den rette baggrund«, siger Kirsten Monrad Hansen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Svinkløv Badehotel var stadig et eksempel herpå, for der kom mange familier også år efter år og generation efter generation, selv om de færreste nok kom i det 21. århundrede for at arrangere giftermål.

Tv-serien har ikke alene lokket seerne til skærmen, men også til Jammerbugten. Anne Nøhr Ringgren fortæller, at man har registreret 1,6 millioner overnatninger årligt.

Hun siger, at Jammerbugten er den største turistdestination i Nordjylland målt på overnatning.

På Hotel Klitrosen ved Slettestrand bor skuespillerne under optagelserne til 'Badehotellet'.
Foto: Morten Langkilde/Morten Langkilde

På Hotel Klitrosen ved Slettestrand bor skuespillerne under optagelserne til 'Badehotellet'.

»Det er svært for os at få fortalt vores historie, for vi har ikke millioner til markedsføring. Tv-serien ’Badehotellet’ har været med til at eksponere os. Ulempen er selvfølgelig, at Andersens Badehotel ikke findes i virkeligheden, men mange kommer stadig for at nyde naturen og det stille liv«, siger Anne Nøhr Ringgren. Lokale hoteller som Sanden Bjerggaard med udsigt over Slettestrand har dog forstået at udnytte tv-serien:

Det sker kun i Jylland

»Da ’Badehotellet’ fik succes, satte vi tilføjelsen ’Det Lille Badehotel’ på hotelnavnet, mens Svinkløv var det store. Mange af vores gæster kommer, fordi de har set vort nye navn, og spørger, hvor det rigtige badehotel – altså det fra tv-serien – er«, griner hoteldirektør Søren Grøn.

Klitrosen på Slettestrand blev grundlagt som badepensionat i 1916 og udviklede sig efterhånden til et egentligt hotel.

Hoteldirektør Rikke Ejsenhardt Muus og hendes kokkererende storebror, Thomas Ejsenhardt Larsen, driver imidlertid ikke rovdrift på tv-serien ’Badehotellet’, selv om filmholdet bor på Klitrosen, når de er på optagelse ved Jammerbugten.

Fru Helene Aurland (Cecilie Stenspil), fru Therese Madsen (Anne Louise Hassing) og hr. Aurland (Peter Hesse Overgaard) nyder livet ved Jammerbugten.
Foto: Mike Kolöffel/TV 2

Fru Helene Aurland (Cecilie Stenspil), fru Therese Madsen (Anne Louise Hassing) og hr. Aurland (Peter Hesse Overgaard) nyder livet ved Jammerbugten.

»Vi ved aldrig præcis, hvornår filmholdet kommer, for de er afhængige af vejret. De er næsten 50 personer, hvoraf crewet udgør cirka 35, og hotellets store sal bliver omdannet til garderobe og sminkerum«, beretter Rikke Ejsenhardt Muus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Inden indlogeringen modtager hotellet alenlange lister med krav og ønsker til forplejningen. Kok Thomas Ejsenhardt Larsen kan opfylde de fleste, og han kan ikke modstå skuespillernes charme, når de kommer ud i køkkenet, fordi han er ved at tilberede helstegt pattegris, og Lars Ranthe udbryder:

»Wauw, det sker kun i Jylland«.

Politiken var inviteret af Visitjammerbugten

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden