Costa Dorada. Den gyldne kyst, betyder det – og ikke uden grund. På den 240 kilometer lange kyststrækning syd for Barcelona strækker den ene finkornede sandstrand sig efter den anden.
Midt på kysten ligger feriebyen Salou. En by, der ligesom mange andre feriebyer på den spanske østkyst består af en kilometerlang strandpromenade plastret til med hoteller og restauranter med direkte adgang til det turkisblå Middelhav. Med rækker af høje palmer til at skygge på promenaden, hvor de mange feriebørn slippes løs på rulleskøjter og løbehjul. Standene kan blive som fluepapir i højsæsonen, men byen er alligevel det mere ukendt og derfor en anelse mindre overrendt end Costa Brava nord for Barcelona.
Salou inviterer med sine lavvandede strande og børnevenlige aktiviteter familier til at dase ferien væk. Men det er nu ikke derfor, at turisterne på stranden har valgt at tilbringe ferien netop i Salou, lyder meldingen fra strandstolene. Det er derimod, fordi det ligger som den perfekte base for dem, der gerne vil kombinere strandferien med udflugter og eventyr.
Byen huser nemlig en af Europas største forlystelsesparker, Portaventura World, hvis nyåbnede Ferra-riforlystelser kan få maven til at vende sig på selv granvoksne mænd. Tager man derimod toget et kvarter op ad kysten, byder nabobyen Tarragona på velbevarede romerske ruiner, og med Cataloniens hovedstad, Barcelona, kun halvanden times kørsel derfra kan strandferien også kombineres med kulturel storbyferie.
Smag dig igennem Barcelonas markeder
Duft og farver kæmper om opmærksomheden på Barcelona store madmarked.
På blot halvanden time kan man i en direkte togforbindelse langs kysten lægge de 113 kilometer fra Salou til Barcelona bag sig. Enten for at tilbringe et par dage i Cataloniens hovedstad – eller blot for at supplere strandferien med en dagtur til den pulserende storby.
Lader man smagsløgene føre an, kan det anbefales at gå på opdagelse i et af Barcelonas mange markeder. I den øvre ende af Ramblaen kan man besøge et af de bedste markeder i Europa, Mercat de Sant Josep (La Boquería).
Her har man siden 1836 kunnet købe sig til alt, hvad madhjertet begærer. Og markedet kan stadig stille sulten, uanset om det er sødt eller salt, der får mundvandet til at løbe. Så snart man træder ind i det overdækkede marked, oplever man den kildende fornemmelse i næsen fra markedets tørrede krydderier, stablet i bunker af dybrød, varm gul og brunlige nuancer. Men mindst lige så tilfredsstillende er synet af dekorativt stablet frugt og grønt, de mere end 80 forskellige spanske oste i blokke, skaldyr og de friskfileterede fisk.på bunker af is samt de velduftende chorizo-pølser og serranoskinker, der dingler fra loftet.
I slagterboderne står ældre kvinder i forklæder og afvejer okseudskæringer på sølvvægte, der hænger fra loftet, før de sirligt pakker kødet ind og langer det over disken til de handlende. Bliver sulten ikke stillet af markedets smagsprøver, byder Mercat de Sant Josep også på tapasboder, hvor man kan indtage catalanske småretter direkte i baren. Slår man sig ned i Pinotxo Bar, hvor den ældre ejer selv står bag baren, har man en glimrende udkigspost til at betragte de tusindvis af turister og lokale, der hver dag strømmer gennem det ikoniske marked i hjertet af Barcelona.
Historien lever endnu i Tarragona
De mange velbevarede ruiner og intakte bymure i Tarragona fra den romerske storhedstid har fået Unesco-status som verdensarv.
Man kan næsten høre de over 2.000 år gamle skridt fra romere, der i lædersandaler har betrådt de marmorbeklædte romerske veje. Så tydeligt står fortiden for en, når man besøger det historiske centrum af Tarragona.
Havnebyen blev erobret af romerne 200 år f. Kr. og blev så central en del af Romerriget, at kejser Augustus gjorde det til det administrative centrum for provinsen. I dag kan man gå på opdagelse i de mange velbevarede levn fra den romerske storhedstid, der har fået Unesco-status som verdensarv.
Fortidshungrende turister valfarter til den majestætiske akvædukt fire kilometer uden for byen og studerer de intakte romerske bymure, der omkranser den gamle bydel.