Oberalppasset i 2.044 meters højde. Morten Andersens to piger inspicerer toget, der skal tage dem videre mod togrejsens slutpunkt i Andermatt.
Foto: Morten Andersen

Oberalppasset i 2.044 meters højde. Morten Andersens to piger inspicerer toget, der skal tage dem videre mod togrejsens slutpunkt i Andermatt.

Rejser

Morten og familien gjorde det: Jo, du kan faktisk tage toget til skiferien

I 2018 tog Morten Andersen og familie på skiferie i Andermatt med tog. Men i år bliver det anderledes.

Rejser

Da Morten Andersen var barn, rejste familien altid med tog. De gik om bord i nattoget fra København og vuggede ned gennem Europa, mens aften blev til nat, og nat blev til morgen, indtil de nåede Schweiz.

»Jeg synes, det er en fed måde at rejse på. Banegårdene, der ligger midt i storbyen. Der er noget fascinerende over spornet, der mødes, og landskabet, der passerer undervejs på din rejse. Du slipper for alt det hektiske i lufthavnen. Tasker, der skal slæbes rundt på, sikkerhedstjek, unødvendig spildtid«, fortæller Morten Andersen.

Derfor valgte han sidste år toget som transportform, da familien skulle på skiferie i Schweiz i uge 7. To voksne og to piger på 9 og 4 år og en 21-timers togrejse.

»På det sidste stykke fra Zürich til Andermatt sad pigerne bare og kiggede ud ad vinduet på bjergene udenfor. Der var ikke noget med telefoner og spil«, siger Morten Andersen om en transportformsmanøvre, der ellers har haft trange kår de sidste mange år.

Hårde år for skitogsrejsende

Væk er de glade dage, hvor skitoget ’Skiløberen’ kørte direkte til Alperne fra Fredericia. Og siden 2001 har det været slut med at køre i nattog fra København til Oslo, hvor man ellers nemt kunne komme videre til de hvide norske løjper.

I dag kører det lille svenske togselskab Snälltåget fra Malmø og op til en række af de svenske skisportssteder, mens de østrigske statsbaner, ÖBB, satser stort på nattogskørsel fra Hamburg og videre ned til sneen i Sydeuropa.

Kodeordet for togglade danske skiturister er derfor Hamburg. Porten til togrejser ud i Europa. Serviceret af en af DSB’s tre daglige afgange, der fra København tager godt og vel fem timer.

De østrigske statsbaners Nightjet i venteposition på banegården Zürich
Foto: Morten Andersen

De østrigske statsbaners Nightjet i venteposition på banegården Zürich

Det var også udgangspunktet for Morten Andersen og hans familie: tog til Hamburg og derfra om bord i ÖBB’s Nightjet til Zürich, hvorfra der var to timer og to skift, før de arriverede på skisportsstedet Andermatt.

»ÖBB’s nattog fra Hamburg til Zürich åbner for rejser til De Schweiziske Alper. Zürich er nok er et af de bedste steder at komme til med tog. Der er vel nærmest ikke det skiområde i de sydlige Alper, der ikke er tilgængeligt med tog fra Zürich«, siger Morten Andersen.

Ikke med tog i år

Men det må have været frygtelig dyrt, tænker de fleste måske. Nej, slet ikke, forklarer Morten Andersen. Togturen tur-retur fra København til Andermatt kostede i alt cirka 5.500 kroner med liggevogn i familiekupé for to voksne og to børn.

Med det in mente skulle man så tro, at 2019-skituren for familien naturligvis foregår med tog, men det er ikke tilfældet. I år er rejsen booket med fly.

Blandt andet fordi det med fire togskift med bagage inklusive egne ski blev et unødigt stort slæb undervejs. Og så havde familien booket liggevogn og ikke den lidt mere komfortable sovevogn.

»Jeg synes ikke, at man sover særlig godt i en liggevogn. Ungerne var pjattede med liggevognen og sov som sten hele vejen. Men min kone og jeg var med vores kontorrygge lidt radbrækkede efter turen. Vi har ellers på mange andre områder fokus på klima og på, om vi kan komme hele vejen med tog frem for at skulle flyve til en storby og leje en bil det sidste stykke, men virkeligheden er, at man simpelthen ikke får en god nats søvn«, forklarer Morten Andersen, men understreger:

»For mig er det altså stadig mest naturligt at tage toget«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce