De fleste turister besøger Den Lille Havfrue, Tivoli og Nyhavn, men København har meget andet ifølge Tom Hall fra Lonely Planet.
Foto: Peter Hove Olesen

De fleste turister besøger Den Lille Havfrue, Tivoli og Nyhavn, men København har meget andet ifølge Tom Hall fra Lonely Planet.

Rejser

Lonely Planet-redaktør: København er helt i front på mad, design og arkitektur

Tom Hall, redaktør på det anerkendte rejsebogforlag, har netop besøgt København og gør op med fordomme om rygsækrejsende som unge feststemte turister, der ikke har mange penge.

Rejser

I 1980’erne og 1990’erne var guidebøgerne fra Lonely Planet rygsækfolkets bibel. I dag har disse rejsende fået øgenavnet ’easyJet-plagen’, unge rejsende, der flyver med lavprisselskaber, bor på Airbnb og fester på livet løs i storbyer som København, som Lonely Planet har valgt til verdens bedste by at besøge i 2019.

Chefredaktør og rejsebogsforfatter hos Lonely Planet Tom Hall kan slet ikke genkende beskrivelsen af nutidens Lonely Planet-turister:

»Lonely Planet-rejsende køber muligvis en billig flybillet, som jeg selv gør, når jeg skal til Grækenland med min familie, men de bliver i lang tid på destinationen og bruger derfor mange penge. De er interesserede i oplevelser. Det kan være restauranter eller bare en udsigt, men når de har fundet det, de synes om, bruger de penge«.

Lang udvælgelsesproces

Tom Hall har netop besøgt København, fordi det er byen, man skal besøge i år. Han betragter hovedstaden som et forbillede for andre storbyer, fordi »København ikke bare er H.C. Andersen og Den Lille Havfrue, men helt i front, når det gælder urban living, mad, design, arkitektur, miljø og offentlig transport. Innovation er det ord, som falder mig ind, når jeg tænker København«.

For at komme på listen skal byerne skille sig ud og have en egen identitet, og besøgende skal have noget for deres penge. Tom Hall siger, at flertallet nok ikke spiser på Noma, men restaurantens succes har smittet af på hele Københavns restaurantmiljø, eksempelvis i Kødbyen.

Københavns topplacering foran kinesiske Shenzhen og Novi Sad i Serbien på Lonely Planets top-10-liste over byer, man skal besøge, bliver til efter en langvarig og grundig udvælgelsesproces, forklarer Tom Hall:

»Allerede nu forbereder vi så småt 2020-listen. I første omgang beder vi medarbejderne på vores 6 kontorer og 12 magasinpartnere om at komme med forslag. Det resulterer i hundredvis af ideer, som skæres ned til et minimum, og til sidst udarbejder et panel bestående af bl.a. redaktører den endelige liste«.

Københavns mangler

Når det gælder København, står Tom Hall fuldstændig inde for topplaceringen, men der er plads til forbedringer, og Lonely Planet-redaktøren har selv et forslag:

»Byen mangler en stor begivenhed som for eksempel OL i Tokyo næste år eller South by Southwest (årlig festival med musik, film og interaktive medier i Austin, Texas, red.).

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce