0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Giv en julegave, der glæder langt ind i det nye år. Giv et abonnement på Politiken

Ny platform vil være en slags Momondo for togrejser

Svenske Railtic arbejder på at gøre livet nemmere for togrejsende. Lektor i turisme og mobilitet mener, at transparente, lettilgængelige og brugervenlige bookingplatforme er vejen frem.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

Togrejsende sukker efter søgemaskiner, hvor man nemt og effektivt kan købe billetter til togrejser

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny svensk togsøgemaskinen skal hjælpe dem, der fremover gerne vil skifte flyrejsen ud med en togrejse.

Railtic er navnet på søgemaskinen, der åbnede for trafik i midten af juni. Indtil videre er det kun muligt at søge på togrejser hos næsten alle af de 31 europæiske lande, der er medlemmer af den internationale jernbaneunion UIC. Først til efteråret bliver det muligt også at købe billetter hos Railtic.

En af folkene bag, 24-årige Carl-Johan Alkstål, fortæller til Politiken, at ambitionen med Railtic er at skabe en søgemaskine for togrejsende, hvor brugeren med en enkelt søgning får hele sin rejseplan med navn på togoperatørerne, tider, stop og information om alle former for service om bord – forskellige klasser, sovemuligheder og eventuelt restaurantvogn.

»Ideen til Railtic er opstået af, at jeg sammen med sin makker Anders Abel har undret mig over, at der ikke findes et sted, hvor du kan booke en hel sammenhængende, international togrejse«, siger Carl-Johan Alkstål.

»Vi savnede et modsvar til eksempelvis Momondo«, lyder det.

Vigtigt med nye platforme

Men at skabe sådan en søgemaskine er ikke så lige til, forklarer Carl-Johan Alkstål. Blandt andet skal mange forskellige togselskaber arbejde sammen foruden, at en togrejse indebærer mange flere valgmuligheder og alternativer end ved eksempelvis flyrejse.

Den udfordring genkender Martin Trandberg Jensen, lektor i turisme og mobilitet på Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet.

»En af de centrale barrierer for valget af toget, fremfor flyet, er netop det logistiske system, som den europæiske toginfrastruktur er hægtet op på«, siger han og remser op:

»Forestil dig over 30 lande, nationale jernbaneselskaber og hundredvis af private- og lokale jernbaneselskaber, der skal koordineres for at kunne få kunden fra A til B. Det er et komplekst sammensurium af billetsystemer, togplaner, materiel, infrastruktur, hjemmesider, strategier, lokale hensyn og tekniske muligheder og begrænsninger, der gør sig gældende«.

Martin Trandberg Jensen mener, at platforme som Railtic er en vigtig del af fremtiden for togrejser.

»Det er helt centralt for at kunne forestille sig toget som et reelt alternativ til flyet, at der udvikles nye transparente, lettilgængelige og brugervenlige bookingplatforme a la Momondo«.

Handler også om bæredygtighed

Samme oplevelse har Britt Sallingbo, der er administrator på Facebook-gruppen ’Togrejser’ med 3.700 medlemmer:

»Der er stor efterspørgsel på en platform, hvor dem, der ikke kender så meget til togrejser, kan møde noget, der ligner Momondo. Hvis ikke det findes, og nye togrejsende bliver usikre på, hvordan man finder billetter, så er faren, at de bliver ved med at flyve«, siger Britt Sallingbo.

Carl-Johan Alkstål og Anders Abel vil ikke kun arbejde på at gøre togrejsebooking nemmere og mere gennemskuelig. Railtic skal også lære brugerne, at rejsen er en del af målet. At togrejsen er noget andet, og kan noget andet, end flyrejse.

»Vi startede også Railtic, fordi vi interesserer os for bæredygtighed. Og så er det spændende, at togrejser kan være med til, at man opdager mindre byer og nye områder. Steder, du aldrig ville opdage, hvis du fløj«, siger Carl-Johan Alkstål.

Railtic er dog ikke alene på markedet. Engelske Trainline har længe arbejdet på samme område, hjemmesiden Loco2 ligeså, mens også tyske DB kan hjælpe med ruter, priser og køb. Ifølge det svenske rejsemagasin Vagabond er yderligere to svenske søgemaskiner i gang eller under konstruktion – Trainplane og All Aboard.

Herhjemme findes der endnu ikke en pendant til en flysøgemaskine som Momondo.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter