Sammenlignet med andre byer i Italien er Rom stadig præget af en handelskultur med markeder og specialforretninger, selv om supermarkederne selvfølgelig har gjort deres indtog. De har dog ikke knust de små butikker og grønttorve, som i høj grad fungerer som samlingssteder for folk, der både gerne vil købe ind og samtidig møde andre mennesker, de kan få en snak med. Ingen kan som romerne sætte samtaler i gang med fremmede, de møder på deres vej, og her spiller butikker med en trofast kundeskare en vigtig rolle.
Men der bliver længere og længere mellem de charmerende, små familiedrevne virksomheder. De er hårdt presset af både nethandel, storcentre og en stigende lavbudgetsturisme.
I takt med en eksplosiv stigning i antallet af udlejningsboliger i det centrale Rom kan man særligt i visse kvarterer tydeligt se en ændring af butiksudvalget. I ’latinerkvarteret’ Trastevere er der for eksempel, til de lokale beboeres ærgrelse, pludselig dukket et hav af kiosker, kæderestauranter og den slags op. For at gøre plads til dem, det vil sige for at mætte turisterne, har gamle specialbutikker og værksteder været nødt til at dreje nøglen om. Dermed ser man nu færre rammeforretninger, skomagere, købmænd, slagtere, isenkræmmere og håndarbejdsbutikker.
Heldigvis er der dog også en modtendens, idet de mest overlevelsesdygtige, fine gamle forretninger oplever en stor popularitet hos de kræsne, traditionstro og kvalitetsbevidste romere. De kunne hverken drømme om at handle på nettet eller i nogen af de store indkøbscentre ude ved ringmotorvejen, som ellers tiltrækker mange kunder, ikke mindst på grund af de bedre parkeringsmuligheder.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her