0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rejsevejledningerne er opdateret: Kun Grækenland og Cypern er nu uden restriktioner

Yderligere seks lande og stater er blevet tilføjet listen over lande, som Udenrigsministeriet fraråder alle ikkenødvendige rejser til: Italien, Bulgarien, Polen, Liechtenstein, San Marino og Vatikanstaten. Desuden er yderligere fire regioner i Sverige føjet til listen over orange områder.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Andreas Solaro/Ritzau Scanpix
Foto: Andreas Solaro/Ritzau Scanpix

Vatikanet blev sammen med Italien, Bulgarien, Polen, Liechtenstein, San Marino samt yderligere fire regioner i Sverige orange ved Udenrigsministeriets opdatering af rejsevejledninger.

Rejser

Nu kan du ikke længere blive velsignet af paven, hvis du vil følge Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Vatikanstaten er nemlig kommet på listen, hvortil ministeriet fraråder alle ikkenødvendige rejser.

Og Vatikanstaten er ikke alene om at blive orange. Italien, Polen, Bulgarien, Liechtenstein og San Marino er også blevet orange. For miniputstaten San Marino skifter det næsten uge for uge.

Yderligere fire len i Sverige er ligeledes blevet orange. Det drejer siger om Dalarna, øen Gotland, Jönköping og Östergötland. I forvejen frarådede Udenrigsministeriet alle ikkenødvendige rejser til otte regioner: Blekinge, Halland, Jämtland, Kronoberg, Stockholm, Uppsala, Västmanland og Örebro.

Dermed er 12 ud af 21 svenske len orange. Hvis man har egen ødegård eller lignende eller er i transit, kan man dog stadig tage til eller køre igennem de 12 regioner.

De øvrige ni len heriblandt Skåne med Malmø og Göteborg i Västra Götalands len kan danskerne fortsat tage til på indkøb eller ferie.

Udenrigsministeriet har med den nye rejsevejledning til Sverige aktiveret den såkaldte nordiske mekanisme, hvor regioner med et smittetal under 30 per 100.000 indbyggere fortsat holdes åbne, mens regioner med smittetal over 30 bliver orange. Det gennemsnitlige smittetal for Sverige er 39,6, men tallet svinger fra region til region.

Fra natten til lørdag vil det desuden kræve et anerkendelsesværdigt formål at indrejse til Danmark fra de 12 regioner. Personer fra grænseregionerne Blekinge og Halland må dog gerne rejse ind i Danmark, hvis de kan fremvise en negativ covid-19 test eller har et anerkendelsesværdigt formål.

Grækenland og Cypern er nu de eneste to lande i EU, hvortil der ikke er rejserestriktioner, hvilket glæder solfolket og charterbureauerne i denne uge med skolernes efterårsferie.

Rejsevejledningerne er, som navnet siger vejledninger, og der er altså ikke tale om et forbud mod at rejse til de orange lande, men Udenrigsministeriet fraråder det. Rejsevejledningerne opdateres hver torsdag klokken 16.

Man kan rejse til lande, som er gule, men skal udvise ekstra forsigtighed. Rejsevejledningerne er målrettet fritidsrejser. Erhvervsfolk kan stadig rejse til de orange lande, hvis de anser det for nødvendigt.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger for lande uden for EU bliver opdateret løbende i takt med, at EU opdaterer sin liste, hvilket sker hver 14. dag.

Rejsen til Norge og Tyskland

Udenrigsministeriet har ikke gjort Norge orange, men hvis man tager til Norge, skal man i 10 dages indrejsekarantæne, uanset om man kommer fra i Danmark eller Færøerne. Karantænekravet gælder dog ikke, hvis du kan dokumentere, at du vil opholde dig i egen hytte eller i naturen uden kontakt til de lokale nordmænd. Udenrigsministeriet anbefaler, at man sætter sig grundigt ind i de norske karantæneregler, før man rejser nordpå.

Tyskland har indført krav om 14 dages karantæne for indbyggere fra region Hovedstaden, hvilket er inklusive Bornholm, pga. det høje smittetryk i regionen. Det gælder også børn.

Ved indrejse fra et risikoområde som Region Hovedstaden skal man melde sin ankomst til de lokale sundhedsmyndigheder uanset transportmiddel. Registreringen sker gennem en såkaldt public health passenger locator/Aussteigekarten med oplysninger om bopæl i Danmark, opholdsadresse i Tyskland, medrejsende m.m. Formularen kan findes og downloades hos det tyske sundhedsministerium.

På dag fem kan man få foretaget en covid-19 test, og hvis man får et negativt svar, kan man forlade karantænen. Hvis man efter et ophold i en tysk delstat eller et område, som de tyske myndigheder karakteriseres som et risikoområde rejser til en anden delstat, kan man blive pålagt samme karantænekrav, som hvis man rejser ind i Tyskland fra Region Hovedstaden.

Desuden har 11 af 16 delstater indført indkvarteringsforbud for turistrejsende fra tyske risikoområder. Indkvarteringsforbuddet gælder ikke for indrejsende til delstaterne Berlin, Bremen, Mecklenburg-Vorpommern, Nordrhein-Westfalen og Thüringen.

Det danske udenrigsministerium anbefaler derfor, at den rejsende undersøger, hvad reglerne er på rejsemålet. Det kan gøres ved at indtaste postnummer på Robert Koch-instituttets hjemmeside.

Åben eller karantæneland?

Rejsevejledningerne baserer sig på en tabel, som Statens Serum Institut laver for de enkelte lande. Ud fra en række objektive kriterier, bl.a. smittetryk samt landenes teststrategier, får hvert land ugentligt en score og bliver på den baggrund enten klassificeret som ’åbent’ eller ’karantæneland’.

Annonce

Når et land op over 30 smittede per 100.000 indbyggere per uge i gennemsnit over de to seneste, gør Udenrigsministeriet landet ’orange’ og fraråder dermed alle ikkenødvendige rejser dertil.

Først når landet kommer ned under 20 smittede per 100.000 indbyggere i gennemsnit per uge, sætter Udenrigsministeriet landet som ’gult’. Det betyder, at det er et åbent land, som danskere godt kan rejse til, men man opfordres dog til at være særligt opmærksom, ligesom man bør holde sig opdateret om landets smittesituation, lokale forhold og nationale påbud.

Dertil kommer kriteriet om, at danskere ved ankomst til et land skal i karantæne, så mener Udenrigsministeriet ikke, at man kan få en rigtig ferie ud af det,og så gør de også disse lande orange. Derfor frarådes ikkenødvendige rejser pt. til Finland og de baltiske lande Estland og Letland.

Hvis et land i Norden ikke overholder kriterierne, vil landet blive inddelt i regioner, og hver region vil få en individuel rejsevejledning, som det nu er sket med Sverige.

Udenrigsministeriet udarbejder ikke rejsevejledninger for Færøerne og Grønland, men rejser til Færøerne og Grønland frarådes ikke.

Ifølge de danske myndigheder behøver turister ikke haste hjem, hvis de er i et land, der kommer på den orange liste. Anbefalingen er at rejse hjem som planlagt.

Læs mere:

    Alt om Corona­virus

Læs mere