0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rejsevejledningerne er opdateret: Nu er der kun 12 lande i verden, du ikke frarådes at rejse til

Udenrigsministeriet fraråder nu også alle ikkenødvendige rejser til Storbritannien. Hvis folk fra Region Hovedstaden tager til Tyskland, skal de i karantæne eller kunne fremvise en negativ covid-19 test maks. 48 timer gammel.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Oli Scarff/Ritzau Scanpix
Foto: Oli Scarff/Ritzau Scanpix

Den britiske regering opfordrer borgerne som her i Newcastle i det nordøstlige England til at tage deres forholdsregler mod coronaen.

Rejser

Det bliver ikke til en pint på pubben The White Swan and Cuckcoo i Wapping-kvarteret i London i weekenden. I hvert fald ikke, hvis man følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Ministeriet fraråder nu alle ikkenødvendige rejser til Storbritannien på grund af et for højt smittetryk.

Måske var det alligevel heller ikke særlig fristende at tage pub, efter de fra torsdag skal lukke klokken 22, og pubgæsterne skal bære mundbind, når de ikke sidder ned, og det er forbudt at mingle.

Udenrigsministeriet opdaterer hver torsdag klokken 16 rejsevejledningerne. hvor nye lande og regioner bliver føjet til eller trukket fra på Udenrigsministeriets liste over lande, hvortil alle ikkenødvendige rejser frarådes. Landene er markeret med orange.

Man kan rejse til lande, som er gule, men skal udvise ekstra forsigtighed. Rejsevejledningerne er målrettet fritidsrejser. Erhvervsfolk kan stadig rejse til de orange lande, hvis de anser det for nødvendigt.

Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

Onsdag aften nød tørstige pubgæster som her i Soho i London en pint, inden de nye restriktioner træder i kraft.

Irland, Island og Slovenien har hidtil været orange, fordi de stiller krav om, at besøgende skal i karantæne, men nu er smittetallene også så høje, at det under alle omstændigheder ville sætte dem på den orange liste.

Tysk nej til Region Hovedstaden

I Region Hovedstaden er smittetrykket blevet så højt, at Tyskland onsdag indførte et krav om 14 dages karantæne for indbyggere fra regionen. Indtil 1. oktober kan både turister og erhvervsrejsende dog undtages fra karantænekravet ved at fremvise en negativ covid-19 test ved indrejse. Testen må dog højst være 48 timer gammel.

Rejser man med fly og ikke har mulighed for at få foretaget en test inden afrejsen fra Region Hovedstaden, kan man indtil 1. oktober få foretaget en covid-19 test ved ankomsten og gå i karantæne, indtil man er testet negativ. I Tyskland tager det normalt mellem 36 til 48 timer at modtage et testsvar.

Flensborg Avis skrev onsdag, at udenrigsministeriet i Berlin overvejer at indføre rejserestriktioner i forbindelse med rejser til resten af Danmark.

Det skyldes, at mange områder i Danmark har flere end 50 smittetilfælde per 100.000 indbyggere i løbet af en uge, som er den tyske grænse for, hvordan og hvornår der skal tages ekstra forholdsregler. De tyske regler baserer sig på anbefalinger fra Robert Koch Instituttet.

København, Ringkøbing og Nordjylland er eksempler på et smittetal højere end 50 per 100.000.

For ferielystne danskere snævrer mulighederne sig mere og mere ind. De kan nu kun vælge mellem følgende EU-lande: Bulgarien, Cypern, Grækenland, Italien, Polen, Slovakiet, Sverige og Tyskland med visse begrænsninger i det tyske. Desuden kan de besøge San Marino og Schengenlandene Liechtenstein og Norge, selv om der også er visse restriktioner hos nordmændene.

Forskellige modeller

Smittetallet stiger herhjemme, og det har andre lande end Tyskland også blikket rettet mod. Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice, har tidligere udtalt til Politiken, at ministeriet ikke har overblik over, hvilke lande der kan tænkes at fraråde deres indbyggere at rejse til Danmark:

»Der er et hav af modeller ude omkring for at måle smittetrykket, som har forskellige skæringspunkter for, hvornår man gør det ene eller det andet. Der er en række lande, som ikke vil have besøg af os. De har grænser, som ligger lavere end vores med over 30 smittede per 100.000 indbyggere. Det gælder balterne og finnerne, og nordmændene har også meget lave grænser«.

»Hvis Danmark sætter et land i orange, så har vi indrejseforbud for turister. Det vil sige, at de slet ikke kan komme ind, men der er en række andre lande, som siger, at vi danskere godt kan komme, men enten skal vi i karantæne eller vise, at vi er blevet testet indenfor X-antal timer. Hvis testen er negativ, må vi godt rejse ind alligevel. Der er ikke ensartede regler, og det gør det ekstremt forvirrende og betyder, at man skal kigge nøje på det land, man vil rejse til og tjekke vores vejledning«, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Virkeligheden er, at landene arbejder efter forskellige modeller, sagde Erik Brøgger Rasmussen, som håber, at EU-landene kan blive enige om mere ensartede modeller for rejsevejledninger, som man forhandler om i øjeblikket:

»Spørgsmålet er, om man også kan blive enig om grænseværdier, for de svinger ekstremt meget. Svenskerne tillader alle at rejse ind, som de har gjort hele tiden, mens balterne og finnerne har meget restriktive modeller. Kan man lande en løsning, hvor Sverige skal indføre restriktioner, mens de andre skal lempe på deres?«.

Den tunesiske model

For to uger siden åbnede Udenrigsministeriet for rejser til et enkelt land uden for Europa – nemlig Tunesien – som blev gult, hvilket betyder, at man kan rejse dertil, men skal ’være ekstra forsigtig’.

Åbningen skyldes, at tuneserne ophævede karantænekravet for pakkerejsende. Ophævelsen gælder ikke individuelle rejser. Hvis du rejser til Tunesien som andet end pakkerejsende, skal du ved indrejsen fremvise en negativ covid 19-test, som er taget tidligst 72 timer inden boarding. Selv om du kan fremvise en gyldig negativ covid 19-test ved indrejse, skal du stadig i hjemmekarantæne i op til 14 dage.

Tunesien forventes ifølge det danske udenrigsministerium fra 28. september at indføre indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark, så man kun kan komme ind i landet, hvis man er tunesisk statsborger eller har fast ophold i Tunesien. Når de nye indrejserestriktioner træder i kraft, vil Udenrigsministeriet ændre rejsevejledningen for Tunesien så alle ikke-nødvendige rejser frarådes.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger for lande uden for EU bliver opdateret løbende i takt med, at EU opdaterer sin liste, hvilket sker hver 14. dag.

Åben eller karantæneland?

Rejsevejledningerne baserer sig på en tabel, som Statens Serum Institut laver for de enkelte lande. Ud fra en række objektive kriterier, bl.a. smittetryk samt landenes teststrategier, får hvert land ugentligt en score og bliver på den baggrund enten klassificeret som ’åbent’ eller ’karantæneland’.

Når et land op over 30 smittede per 100.000 indbyggere per uge i gennemsnit over de to seneste, gør Udenrigsministeriet landet ’orange’ og fraråder dermed alle ikkenødvendige rejser dertil.

Annonce

Først når landet kommer ned under 20 smittede per 100.000 indbyggere i gennemsnit per uge, sætter Udenrigsministeriet landet som ’gult’. Det betyder, at det er et åbent land, som danskere godt kan rejse til, men man opfordres dog til at være særligt opmærksom, ligesom man bør holde sig opdateret om landets smittesituation, lokale forhold og nationale påbud.

Dertil kommer kriteriet om, at danskere ved ankomst til et land skal i karantæne, så mener Udenrigsministeriet ikke, at man kan få en rigtig ferie ud af det,og så gør de også disse lande orange. Derfor frarådes ikkenødvendige rejser pt. til Finland og de baltiske lande Estland, Letland og Litauen.

Udenrigsministeriet udarbejder ikke rejsevejledninger for Færøerne og Grønland, men rejser til Færøerne og Grønland frarådes ikke.

Ifølge de danske myndigheder behøver turister ikke haste hjem, hvis de er i et land, der kommer på den orange liste. Anbefalingen er at rejse hjem som planlagt.

På besøg i Norge

Udenrigsministeriet har ikke gjort Norge orange, men hvis man tager til Norge, skal man i 10 dages indrejsekarantæne, uanset for man kommer fra i Danmark eller Færøerne. Karantænekravet gælder dog ikke, hvis du kan dokumentere, at du vil opholde dig i egen hytte eller i naturen uden kontakt til de lokale nordmænd, og dermed forbliver Norge gul (vær ekstra forsigtig) i den danske rejsevejledning.

Det danske udenrigsministerium anbefaler, at man sætter sig grundigt ind i de norske karantæneregler, før man rejser nordpå.

Læs mere:

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Læs mere