0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nye rejsevejledninger: Nu er det slut med at tage på ferie i Belgien og Malta

Udenrigsministeriet opdaterer hver uge sommeren igennem rejsevejledningerne for landene i EU og resten af verden. Torsdag meddelte ministeriet, at Belgien og Malta nu også er orange, og dermed fraråder ministeriet alle ikkenødvendige rejser til de to lande. Spanien, Andorra, Rumænien, Bulgarien, Luxembourg og Irland er fortsat orange.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Yves Herman/Ritzau Scanpix
Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix

Danskere frarådes nu at rejse til Belgien og hovedstaden Bruxelles, hvor en kvinde her kigger på en chokoladeudgave af den berømte statur Mannekin Pis.

Rejser

Smittetrykket stiger i flere og flere europæiske lande, og torsdag kom Belgien og Malta også på Udenrigsministeriets liste over lande, der er orange. Det betyder, at ministeriet nu fraråder alle ikkenødvendige rejser til de to lande

Ifølge Statens Serum Institut er smittetallet for Belgien på 32,5 per 100.000 indbyggere og 31,5 for Maltas vedkommende. Begge lande passerer dermed det danske kriterium for et nationalt smittetal, som er 30 per 100.000 indbyggere på en uge.

I sidste uge gik det til charterbureauernes store fortrydelse ud over Spanien, som sammen med miniputstaten Andorra på grænsen mellem Frankrig og Spanien passerede den danske smittegrænse.

Danske rejsebureauer har argumenteret for, at Udenrigsministeriet skulle regionsopdele Spanien, som man gjorde med Sverige, fordi det især er regionerne Aragonien, Catalonien og Navarra i det nordøstlige Spanien, som er hårdt ramt, og fortsat lade danske turister rejse til eksempelvis Balearerne med Mallorca samt De Kanariske Øer.

Det argument har Udenrigsministeriet ikke lyttet til. Udenrigsministeriet har tidligere i en mail til Politiken skrevet, at det vil være for administrativt tungt at lave en regionalt baseret ordning i Spanien.

Danske regioner på norsk liste

Norge går langt videre end Danmark og fraråder alle ikkenødvendige rejser til 15 europæiske lande. Nordmændene har netop sat Cypern, Holland, Island, Malta og Polen på listen, men også Danmark og rigsfællesskabet er havnet på Norges liste.

Region Midtjylland, Region Sjælland og Færøerne er kommet på listen, som nordmændene fraråder alle ikkenødvendige rejser til. Det skyldes den seneste udvikling i smittetallet i de to regioner og på øerne i Nordatlanten.

Nordmændenes initiativ rammer også danske statsborgere. Fra lørdag 15. august klokken 00.00 indfører Norge et krav om 10 dages karantæne for alle indrejsende fra regionerne Midtjylland og Sjælland samt Færøerne ifølge det danske udenrigsministerium.

Personer fra Region Nordjylland, Region Syddanmark, Region Hovedstaden og Grønland er ikke omfattet af karantænekravet, men ved indrejse i Norge skal de kunne dokumentere, hvor de har deres bopæl i Danmark.

Hvis man har bopæl i Region Sjælland, Region Midtjylland eller på Færøerne, skal man kunne dokumentere ophold på et passende karantænested ved indrejse i Norge, ellers kan den danske turist nægtes indrejse.

Ophold i telt, campingvogn eller hytte på campingpladser, hvor man deler toilet, køkken eller andre rum og faciliteter med andre end de nærmeste medrejsende, accepterer de norske myndigheder ikke som karantænested.

Det danske udenrigsministerium anbefaler derfor, at man sætter sig grundigt ind i de norske karantæneregler, før man rejser nordpå.

Fortsæt ferien

Rejsebureauerne siger, at de danskere, som på nuværende tidspunkt er på ferie i Belgien og på Malta, blot skal nyde resten af deres ferie og flyve hjem som planlagt. Myndighederne har bekræftet, at hvis vejledningen ændres under ens ferie, så »kan du blive, indtil din ferie er slut«.

Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC), som er et EU-agentur med hovedsæde i Stockholm og skal styrke forsvaret mod infektionssygdomme i EU, EØS-landene Island, Lichtenstein og Norge samt Storbritannien, har per 13. august optalt antal smittede og covid-19 relaterede dødsfald i ovennævnte europæiske lande. 1.867.717 er rapporteret smittede, mens 186.944 er døde af covid-19.

Foruden Belgien og Malta fraråder Udenrigsministeriet fortsat alle ikkenødvendige rejser til Rumænien, Bulgarien, Luxembourg, Spanien, Andorra og Irland. Republikken Irland opfylder egentligt kriterierne for lave smittetal, men Udenrigsministeriet fraråder alle ikkenødvendige rejser til Irland, fordi der er 14 dages hjemmekarantæne for personer, der rejser til Irland fra udlandet.

Tunesien åbnet

Udenfor EU er et land gult – nemlig Tunesien, som vi nu kan rejse til. Georgien og Uruguay opfylder også kriterierne, men har ligesom Irland indrejserestriktioner for danskere. Derfor fraråder Udenrigsministeriet stadig alle ikkenødvendige rejser til de to lande.

Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Udenrigsministeriet oplyser, at rejsevejledninger generelt er gældende fra det øjeblik, de er opdateret på ministeriets hjemmeside.

I begyndelsen af juli ændrede Udenrigsministeriet indrejsereglerne for seks lande uden for Europa, og her er situationen uændret. Det drejer sig om Australien, Canada, New Zealand, Japan, Thailand og Sydkorea. Det betyder, at personer fra disse lande godt kan rejse til Danmark. Disse seks lande har dog alle indrejseforbud eller karantænekrav for danske rejsende, og derfor fraråder Udenrigsministeriet stadig danskere at rejse dertil.

Åbent eller karantæneland

I slutningen af juni stoppede Udenrigsministeriet med at fraråde ikkenødvendige rejser til det meste af Europa. I stedet bliver der nu hver torsdag udgivet opdaterede rejsevejledninger til hvert enkelt land i EU, EØS (Island og Norge) samt Schweiz. Ligesom der også kan komme ændringer på resten af verden.

Rejsevejledningerne baserer sig på en tabel, som Statens Serum Institut laver for de enkelte lande. Ud fra en række objektive kriterier, bl.a. smittetryk samt landenes teststrategier, får hvert land ugentligt en score og bliver på den baggrund enten klassificeret som ’åbent’ eller ’karantæneland’.

Annonce

Har landet under 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge, sætter Udenrigsministeriet landet som ’gult’, hvilket betyder, at det er et åbent land, som danskere godt kan rejse til, men man opfordres dog til at være særligt opmærksom, ligesom man bør holde sig opdateret om landets smittesituation, lokale forhold og nationale påbud.

Stiger smitten til over 30 per 100.000 indbyggere, bliver landet igen lukket, et såkaldt karantæneland, hvor alle ikkenødvendige rejser frarådes (orange), og hvor man opfordres til 14 dages karantæne efter hjemkomst.

Her er de enkelte landes kontakttal (tidligere kendt som smittetryk) i gennemsnit gennem de to uger 29.7-11.8.

Hver torsdag vil opgørelserne blive offentliggjort på coronasmitte.dk og på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Hvis et land i Norden ikke overholder kriterierne, vil landet blive inddelt i regioner, og hver region vil få en individuel rejsevejledning.

Udenrigsministeriet udarbejder ikke rejsevejledninger for Færøerne og Grønland, men rejser til Færøerne og Grønland frarådes ikke.

Udenrigsministeriet fraråder for nuværende alle ikkenødvendige rejser til resten af verden til og med 31. august.

Læs mere:

    Alt om Corona­virus

Læs mere