0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Så kan danskerne igen flyve til Portugal med Udenrigsministeriets velsignelse, men vi skal stadig huske mundbindet i Lissabon Lufthavn.

Nye rejsevejledninger: Så er Sverige helt åbent, og du kan igen tage til Portugal

Udenrigsministeriet opdaterer hver uge sommeren igennem rejsevejledningerne for landene i EU og resten af verden. Torsdag meddelte ministeriet, at hele Sverige nu kan besøges af danskerne. Vi kan også tage til Portugal og må fortsat rejse til Spanien. Til gengæld frarådes det at rejse til Rumænien, og Bulgarien, Luxembourg og Irland er fortsat orange.

Rejser

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Svenskerne har ikke kunnet forstå, hvorfor det danske udenrigsministerium kun har rådet danskerne til at besøge enkelte regioner eller len i Sverige, men torsdag har ministeriet åbnet for rejser til hele Sverige. Alle len er nu gule, og vi kan nyde sommeren i både Stockholm og Kiruna.

Samtidig har Udenrigsministeriet også gjort Portugal gult, så vi ikke længere behøver at lytte til fado hjemme i stuen, men kan nyde det i Lissabon, Porto og andre portugisiske byer.

Hele Den Iberiske Halvø er åben for danske rejsende. Rejsebranchen havde frygtet, at Udenrigsministeriet ville fraråde alle ikkenødvendige rejser til Spanien, fordi smittetallet er højt i flere spanske regioner og ikke mindst Barcelona, men det er ikke sket. Smittetallet er især højt i regionerne Aragonien, Catalonien og Navarra, og ministeriet råder folk til at lade sig teste, når de kommer hjem fra de tre regioner i det nordlige Spanien.

Rejsebranchen foreslog tidligere på ugen, at Udenrigsministeriet bedømte de enkelte regioner i Spanien, akkurat som man har gjort i Sverige, og frarådede ikkenødvendige rejser til de spanske regioner, hvor smittetallet stiger igen.

I en mail til Politiken skrev Udenrigsministeriet, at det ville være for administrativt tungt at lave en regionalt baseret ordning i Spanien. Desuden er de data, der ligger til grund for klassificeringen ikke tilgængelig på regionalt niveau for alle landene i EU/Schengen.

Til gengæld er Rumænien kommet på den orange liste. Udenrigsministeriet fraråder alle ikkenødvendige rejser til Rumænien, og det samme gælder fortsat Bulgarien, Luxembourg og Irland. Republikken Irland opfylder egentligt kriterierne for lave smittetal, men Udenrigsministeriet fraråder alle ikkenødvendige rejser til Irland, fordi der er 14 dages hjemmekarantæne for personer, der rejser til Irland fra udlandet.

Tunesien åbnet

Udenfor EU er et land gult – nemlig Tunesien, som vi nu kan rejse til. Georgien og Uruguay opfylder også kriterierne, men har ligesom Irland indrejserestriktioner for danskere. Derfor fraråder Udenrigsministeriet stadig alle ikkenødvendige rejser til de to lande.

Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Udenrigsministeriet oplyser, at rejsevejledninger generelt er gældende fra det øjeblik, de er opdateret på ministeriets hjemmeside.

Her er Udenrigsministeriets nuværende vurdering af landene:

I begyndelsen af juli ændrede Udenrigsministeriet indrejsereglerne for seks lande uden for Europa, og her er situationen uændret. Det drejer sig om Australien, Canada, New Zealand, Japan, Thailand og Sydkorea. Det betyder, at personer fra disse lande godt kan rejse til Danmark. Disse seks lande har dog alle indrejseforbud eller karantænekrav for danske rejsende, og derfor fraråder Udenrigsministeriet stadig danskere at rejse dertil.

Åbent eller karantæneland

I slutningen af juni stoppede Udenrigsministeriet med at fraråde ikkenødvendige rejser til det meste af Europa. Resten af sommeren vil der i stedet blive lavet individuelle rejsevejledninger til hvert enkelt land i EU, EØS (Island og Norge) samt Schweiz. Ligesom der også kan komme ændringer på resten af verden. Rejsevejledningerne bliver opdateret hver torsdag.

Rejsevejledningerne baserer sig på en tabel, som Statens Serum Institut laver for de enkelte lande. Ud fra en række objektive kriterier, bl.a. smittetryk samt landenes teststrategier, får hvert land ugentligt en score og bliver på den baggrund enten klassificeret som ’åbent’ eller ’karantæneland’.

Har landet under 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge, sætter Udenrigsministeriet landet som ’gult’, hvilket betyder, at det er et åbent land, som danskere godt kan rejse til, men man opfordres dog til at være særligt opmærksom, ligesom man bør holde sig opdateret om landets smittesituation, lokale forhold og nationale påbud.

Stiger smitten til over 30 per 100.000 indbyggere, bliver landet igen lukket, et såkaldt karantæneland, hvor alle ikkenødvendige rejser frarådes (orange), og hvor man opfordres til 14 dages karantæne efter hjemkomst.

Annonce

Hvis et land i Norden ikke overholder kriterierne, vil landet blive inddelt i regioner, og hver region vil få en individuel rejsevejledning.

Her er de enkelte landes kontakttal (tidligere kendt som smittetryk) i gennemsnit gennem de to uger 15.7-28.7.

Hver torsdag sommeren igennem vil de nye opgørelser blive offentliggjort på coronasmitte.dk og på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Udenrigsministeriet udarbejder ikke rejsevejledninger for Færøerne og Grønland, men rejser til Færøerne og Grønland frarådes ikke.

Udenrigsministeriet fraråder for nuværende alle ikkenødvendige rejser til resten af verden til og med 31. august.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?