0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Giv en julegave, der glæder langt ind i det nye år. Giv et abonnement på Politiken

Ingen ændringer i ugens rejsevejledninger: Verden er stadig lukket for danskerne

Udenrigsministeriet er endnu ikke begyndt at anvende regionale rejsevejledninger, og hele verden er derfor fortsat orange.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Stoyan Nenov/Ritzau Scanpix
Foto: Stoyan Nenov/Ritzau Scanpix

Selv om smittetallet er lavt i Finnmark, så fraråder Udenrigsministeriet fortsat alle ikkenødvendige rejser dertil, fordi Norge har indrejserestriktioner for danskere.

Rejser

Selv om Udenrigsministeriet for 14 dage siden fastlagde reglerne for regionale rejsevejledninger, er ministeriet endnu ikke begyndt at anvende metoden. Rejsebranchen har igennem lang tid arbejdet for, at ministeriet ville ændre kurs og anvende regionale rejsevejledninger, men det ville under ingen omstændigheder have åbnet for rejser til De Kanariske Øer og Madeira, som rejsebranchen havde satset på i vinterperioden, for smittetallet er for højt på de spanske og portugisiske øgrupper.

Til gengæld er de norske fylker eller regioner Møre og Romsdal, Nordland, Rogaland, Troms og Finnmark samt Trøndelag, samt de finske regioner Aland, Etela-Karjala, Etela Savo, Kainuu, Kanta-Hame, Keski-Pohjanmaa, Lappi, Pohjanmaa, Pohjois-Savo og Satakunta åbne, men det hjælper heller ikke danske rejsende, fordi de to lande har indrejserestriktioner over for danskere.

Derfor fraråder Udenrigsministeriet fortsat alle ikke-nødvendige rejser ud af Danmark, oplyser ministeriet.

De danske myndigheder fraråder rejser til lande, hvor der er flere end 30 nye smittetilfælde om ugen per 100.000 indbyggere, eller hvis der er indrejserestriktioner – for eksempel krav om karantæne ved ankomst. Det gør sig blandt andet gældende for Norge, hvor en række danskere er blevet tvunget på karantænehotel ved ankomst til Oslo.

Ikke-nødvendige rejser kan for eksempel være ferier. Rejsevejledningerne er, som navnet siger, vejledninger, og der er altså ikke tale om et forbud mod at rejse til de orange lande, men Udenrigsministeriet fraråder det. Erhvervsfolk kan stadig rejse til de orange lande, hvis de anser det for nødvendigt.

Hvis man rejser til et land, hvortil det frarådes at rejse, er opfordringen fra myndighederne at gå 14 dage i isolation, når man kommer hjem.

Der er faktisk en enkelt lille plet på verdenskortet, det er Vatikanstaten, som ikke har haft nogen smittede med COVID-19 de seneste tre uger. Men ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice kan man ikke tale om, at Vatikanstaten er gul eller orange, da der kun er en midlertidig COVID-19 rejsevejledning for Vatikanstaten.

Vær opmærksom på Norge

For fire uger siden blev Norge farvet orange, selv om smittetallene i visse regioner var lavere end i Danmark. Når Udenrigsministeriet alligevel farvede hele Norge orange og frarådede alle ikke nødvendige rejser, skyldtes det, at nordmændene har særdeles skrappe restriktioner for danskere, som ville rejse ind i landet.

Man skal som dansker således i karantæne på et karantænehotel i 10 dage ved ankomst. Og man skal betale 500 norske kroner per nat.

Finland er også gjort orange, da landene har indrejserestriktioner for danskere. Det anbefales at sætte sig grundigt ind i reglerne for både Norge og Finland, hvis man vælger at rejse dertil som fritidsrejsende.

Udenrigsministeriet udarbejder ikke rejsevejledninger for Færøerne og Grønland, da de er en del af rigsfællesskabet. Rejser til de to lande frarådes ikke, men der er restriktioner for at komme ind.

På Færøerne skal man testes ved ankomst og gå i isolation, til svaret er klar, mens man på Grønland skal gå i karantæne efter ankomst, indtil man efter fem dage skal tage en test.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger for lande uden for EU bliver opdateret løbende i takt med, at EU opdaterer sin liste, hvilket sker hver 14. dag.

Annonce

Åbent eller karantæneland?

Rejsevejledningerne baserer sig på en tabel, som Statens Serum Institut laver for de enkelte lande. Ud fra en række objektive kriterier, blandt andet smittetryk samt landenes teststrategier, får hvert land ugentligt en score og bliver på den baggrund enten klassificeret som ’åbent’ eller ’karantæneland’.

Når et land op over 30 smittede per 100.000 indbyggere per uge i gennemsnit over de to seneste, gør Udenrigsministeriet landet ’orange’ og fraråder dermed alle ikkenødvendige rejser dertil.

Først når landet kommer ned under 20 smittede per 100.000 indbyggere i gennemsnit per uge, sætter Udenrigsministeriet landet som ’gult’. Det betyder, at det er et åbent land, som danskere godt kan rejse til, men man opfordres dog til at være særligt opmærksom, ligesom man bør holde sig opdateret om landets smittesituation, lokale forhold og nationale påbud.

Læs mere:

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Læs mere