0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

En weekend i: Beijing er støvet og beskidt, men også energisk og spændstig

Beijings centrum huser magtens gigantiske skuepladser og prestigebyggerier, men det egentlige folkeliv i Kinas hovedstad finder sted i de lave hutongkvarterer. Her spises der varme kastanjer og drikkes risbrændevin til skakspil i gyderne.

Rakel Haslund-Gjerrild
Foto: Rakel Haslund-Gjerrild

At rejse til Beijing er at lade sig overvælde af det 21. århundrede, men også pludselig at befinde sig i tidslommer, hvor tiden synes at have stået stille i århundreder.

Beijing
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Beijing
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Livet er ligesom stuvede grisetæer. Nogle gange må man bare spise, hvad der bliver serveret«, siges det om livet i Beijing i romanen ’Tyve brudstykker af en hungrende ungdom’ (2008) om den unge kvinde Fenfang, der ligesom utallige andre forlader landets kartoffelmarker for at forsøge sig i Kinas hovedstad som skuespiller og manuskriptforfatter.

Sådan er Beijing – til tider støvet og rå med trafikpropper og tyk smog, som skjuler de nye højhuse – men når vordende skuespillere, garagebands og bønder, der vil søge lykken, søger mod Beijing, er det også, fordi Beijing har en intens energi og spændstighed. Her smedes der fremtid, som Beijing ekspanderer vildt fra omtrent 13,5 millioner indbyggere i 2000 til 22 millioner i dag.

Men også fortiden er allestedsnærværende: Beijing, som betyder ’den nordlige hovedstad’, har med undtagelse af to korte afstikkere til Nanjing (den sydlige hovedstad) været rigets hovedstad siden 1271. Historien står tilbage som kejserpaladser, templer, elegante kinesiske parker og Beijings traditionelle boligkvarterer, hutongerne.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts