0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nyhed – quiz mod Politikens redaktion i JuledystenTag quizzen

Den kolde kulturkrig har ramt Berlin

Udskiftningen af to teaterledere i den tyske hovedstad har sat gang i debatten om, hvorvidt byen er ved at miste sit kunstneriske frie og anarkistiske hjerte til fordel for et kommercielt og strømlinet kulturliv. Indflydelsen fra det gamle DDR er ved at dø ud og har lidt et symbolsk nederlag.

Joerg Carstensen/AP
Foto: Joerg Carstensen/AP

De tre ikoniske bogstaver, der i årevis har mindet om, at Volksbühne stod i det gamle DDR, løftes op af en kran og fjernes fra teatret, der nu også har sagt farvel til sin tidligere leder fra Østberlin, Frank Castorf.

Berlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Berlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

På himlen over Berlin krymper farverne og bliver til et ensartet blytungt loft, der på forunderlig vis formår at være endnu mere gråt end teaterkolossen foran os, byens berømte Volksbühne. Den regn, der med massive skyer som fortrop er på vej, udgør ikke den eneste dystre udsigt, hvis man skal tro de kunstnere, som har camperet foran teatret midt i den tyske hovedstad.

»Vi protesterer mod, at man skifter teaterlederen ud her. Det handler ikke bare om en enkeltperson. Man fortrænger en hel historisk epoke, man indskrænker kulturlivet og gør byen mere glat og kommerciel. Os, der kommer fra det gamle Østberlin i DDR, er snart fortid, og det er dumt. For man kan altid lære af hinanden og historien. Berlin er jo netop noget særligt i kraft af sin historie«, siger Ute Bella Donner.

På sin venstre skulder har hun skrevet det ord med tre bogstaver, som weekenden forinden blev fjernet fra taget på Volksbühne med en symbolik så massiv, at man nærmest skal tilbage til DDR-tidens kommunistiske propagandaplakater for at finde noget tilsvarende. ’Ost’ (Øst) står der på Ute Bella Donners skulder og stod der på taget af Volksbühne.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts