0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Bistader og taghaver på skyskraberne: Sådan skal du bruge en weekend i det grønne London

Økologisk mad, bæredygtige byhaver og tilgroede kroge, hvor man kan forsvinde fra den travle verden. London har de senere år været gennem en enorm grøn omstilling på alle planer fra de fodformede til de nålestribede.

London

Mine barndomsminder om London er en stor, grå by med tung trafik og smog. Nedlagte fabrikker, gasværker og halvrustne dokker og værfter prydede helt op i 1980’erne store dele af Themsens bredder, og noget så eksotisk som haver i skyskrabere og økoprojekter med genbrug af byggematerialer havde kun de færreste forestillet sig.

Margaret Thatchers England er historie nu, og London har været igennem en grøn revolution. Industrierne langs floden er for længst omskabt til dyre boliger og rekreative områder. Overalt forsøger man at inddrage organiske indslag – og små oaser, hvor planter skaber nærvær, bliver flere og flere. Nu er der bistader og taghaver på mange af byens højhuse, og nede på gadeplan dukker der ustandselig haveprojekter med social og økologisk profil op som f.eks. Camley Street Natural Park bag den store station King’s Cross/St. Pancras.

De progressive londonere har taget den grønne livsstil til sig, og på selv mange af de mest traditionelle pubber er beef stew og shepherd’s pie blevet udfordret af vegetariske alternativer. Flere og flere borgere lader samtidig bilen stå og hopper i stedet på en cykel. Der findes rapporter, som fortæller, at antallet af cyklister er steget med op mod 50 procent i London de seneste år. Der ses sågar danske ’Christiania Bikes’ i bybilledet nu.

Det britiske band Blur gjorde i 1994 grin med det kedsommelige middelklasseliv på albummet ’Parklife’, hvor titelsangen udfolder parklivets trivialiteter. I de mellemliggende år har stort set alle Londons parker fået en solid overhaling, og det er her, man søger hen for at mødes med venner, gå på café, dyrke tai-chi eller simpelthen bare for at rense sindet for en stund. En weekend i det grønne London er derfor både en afslappende affære og en måde at fornemme, i hvilken retning vinden blæser i disse år inden for byplanlægning, gastronomi og metropolens farverige hverdagsliv.

1 Kl. 16: Rosé og bare tæer
London har flere gigantiske parker med Richmond Park i byens udkant som den største.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Læs mere