0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

For 30 år siden: Her skabte Václav Havel fløjlsrevolutionen

Politiken er fulgt i fodsporet på Václav Havel i Prag og har besøgt teatre, cafeer og ølknejper, hvor han færdedes, samt biblioteket, der bærer hans navn. Tjekkerne fejrer 30-året for, at de med dramatikeren, digteren og den senere præsident Havel i spidsen væltede det kommunistiske diktatur.

Poul Husted
Foto: Poul Husted

Václav Havel og andre dissidenter kom ofte på Kávarna Slavia både for at slappe af og tale strategi i kampen mod kommuinstdiktaturet.

Prag
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Prag
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

For 30 år siden gennemførte tjekkoslovakkerne med dramatikeren og digteren Václav Havel som frontfigur den fredelige såkaldte fløjlsrevolution, der betød enden på det kommunistiske diktatur. I hovedstaden Prag i det nuværende Tjekkiet kan man gå i fodsporet på Havel og de øvrige demokratiforkæmpere på cafeer, ølknejper og teatre, hvor strategien blev udtænkt.

Et af de bedste steder at begynde er på Václav Havel Biblioteket på Ostrovní-gaden nummer 13, som ledes af Havels nære ven og forbundsfælle, forfatteren, journalisten, sangskriveren, psykologen og senere politiker og diplomat Michael Zantovsky. Han blev også Havels rådgiver og talsmand, da Havel indtog præsidentembedet.

Foruden et righoldigt arkiv og udstillinger har biblioteket omkring 200 arrangementer årligt, og hvis man er heldig, kan man også høre Zantovsky fortælle om fløjlsrevolutionen, Havel og sit personlige forhold til den første præsident efter kommunismens fald, som han beskrev i biografien ’Havel – A Life’.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere