0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Tag sporvognen rundt til Wiens utrolige oplevelser

På Wiens Ringgade kører sporvognslinjerne 1 og 2 utrætteligt og supplerer hinanden med en stående invitation til at plukke oplevelser i byens rige historie. Det er nemt at hoppe af og på. Og man kan ikke fare vild, for Ringgaden er den ene boulevard i forlængelse af den anden, rundt om Wiens gamle inderby.

Susser Feit
Foto: Susser Feit

Wiens sporvogne er en kultur i sig selv med hverdagsliv og turister i en charmerende blanding.

Wien

Dr. Alexander Knoll banker løs på sin MacBook i selskab med en kop assam-te, en kandisstang og et skud brun caribisk rom. En specialitet her på Café Landtmann, hvor Knoll, der er advokat, sidder i en lille veloursofa med ryggen mod Ringgaden og ansigtet mod rummet. For på Landtmann står møblerne, så man kan se. Og blive set, fortæller han. Og tilføjer med et lunt glimt i advokatbrillerne, at det således ikke er her på adressen, man holder stævnemøder, der ikke tåler byens skarpe øje. Selv holder han timeout mellem et par aftaler, som folk har gjort det siden 1873. Årstallet står endda inden i kopperne.

Landtmann er første stop på en 'lad os se, hvad der byder sig’-sporvognstur gennem Wiens Ringgade. Det var kejser Franz Josef – ham med det store skæg og den billedsmukke kejserinde Sissi – der bestilte gaden i 1860’erne, da byens forsvarsværker havde set bedre dage. Væk med dem, og op med en bred boulevard med træer, ligesom i Paris. Flot skulle det være. Sporvognene var med fra begyndelsen, trukket af heste.

Også Café Landtmann har gjort det meste af Ringgadens historie med og er kommet igennem både krige og kriser med skindet på næsen, smukt dekorerede høje paneler i ædelt træ og klassiske opskrifter på deres sandkageagtige Gugelhupf, fin konditorkunst og kaffespecialiteter. Det er her, 'man' kommer.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Læs mere

  • Mest læste