Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nørre Vorupør. Her trækkes fiskekutterne manuelt op på stranden.
Foto: Bente Larsen

Nørre Vorupør. Her trækkes fiskekutterne manuelt op på stranden.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne tipper: Her får du de bedste oplevelser ved Vesterhavet

Ørne og sandorme. Fyrtårn og klitter. Her er 18 gode Vesterhavs-oplevelser.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver uge beder vi læserne om tips til et emne. I denne har de tippet os om gode oplevelser ved Vesterhavet.

1. Pingvin sætter efter Sandorm

Karen Madsen, Birkerød

Vi ankom til Grenen og blev mødt af synet af en flok herrer i kjole og hvidt med opsmøgede bukseben og damer i lange kjoler. Et operakor tog sig en pause mellem koncerterne i Skagen by og skulle nyde frokosten på Grenen. Imidlertid begyndte Sandormen, de havde chartret, at køre tilbage. En af herrerne satte i løb med frakkeskøderne flagrende bag efter sig for at stoppe Sandormen – den kørte med deres frokost.

2. Besøg Rubjerg Fyr i tide

Anette Sandvad

En varm sommerdag ved Rubjerg Knude Fyr er en enestående oplevelse. At sidde i det varme gule sand med udsigt ud over det dybblå Vesterhav og det hvide fyr, der langsomt er ved at forsvinde, er magisk. Det spås, at fyret er forsvundet helt i sandet om bare 15-20 år, så vent ikke for længe.

3. Ørne i Vendsyssel

Mogens Bjergby

Under en ferie ved Rødhus Strand tog vi en solskinsdag på tur gennem Tranum Klitplantage op langs kystområdet til ørnereservatet mellem Ålbæk og Tversted. Kæmpeoplevelse at se ørnene og de andre rovfugle udfolde sig frit sammen med falkonererne. Dagen sluttede, som den bør ved Vestkysten, med udsigt til en flot solnedgang.

4. Aftenbad i guldstriben

Irene Ejrnæs, Hinnerup

Efter en dejlig dag i huset og ved stranden er der intet som et varmt bad i ’guldstriben’ ved solnedgang kl. 21.45 i juli måned. Sådanne aftner er fantastiske at opleve ved Vesterhavet, og sidste sommer var der en del af dem. Det er afhængighedsskabende.

5. Livet i Thorsminde og omegn

Margrethe Moore

Thorsminde og omegn med en hyggelig, arbejdende havn med større og mindre kuttere, land mellem hav og fjord, frisk fisk, istidslandskab, strandingsmuseum, Bovbjerg Fyr, pilgrimsrute, hede, plantager og til de aktive havkajak og kitesurfing.

Her er flot og råt, store bølger og stor himmel, så langt øjet rækker over havet, og samtidig stille idyl over Nissum Fjord.

6. Svinklovene og ’svanesøerne’

Thorkil Jensen, Værløse

Kør til Fjerritslev, find vejen mod Svinkløv Badehotel, tag afkørslen mod Grønnestrand, og du kører nu ned igennem en rigtig hulvej her ved foden af Svinklovene. Ved Lyngmøllen finder du Grønnestrand Feriecenter. Hvis du er en af de heldige, har du lejet en lejlighed med udsigt til Vesterhavet og ’svanesøerne’ ved Kollerup Strandvej. Her kan du nyde naturen med vandreture langs havet, og i Svinklovene hente friskfangede fisk ved Thorup Strand.

7. Bulbjergs fuglefjeld

Anne Kristensen

Bulbjerg er en stor oplevelse. Lige nu kan man komme tæt på Danmarks eneste fuglefjeld og se masser af ynglende rider. Nyd også udsigten fra toppen over hav, kyst og klithede, og gå langs kysten til Lild Strand.

Fortsæt turen til nærliggende Thy Nationalpark og oplev stor natur med traner på klitheden.

8. Mærk Vedersø Klit

Lars E. Nielsen, Ringkøbing

I maj 2013 skulle Anne Hjernøe og Anders Agger på tv-optagelse for DR i det vestjyske med et første pitstop hos strandfoged Viggo Berthelsen på Husby Klitvej. Efter et ’hint’ fra Agger fik jeg lov til at kigge med over skulderen. Men den største oplevelse var, da hurlumhejet og dagens optagelser var slut, at gå en tur i klitter og marehalm sammen med legendariske Viggo og hans trofaste følgesvend.

Sving selv ind, næste gang I kommer forbi, og få en snak med Viggo. Han evner at få én til at mærke Vesterhavet.

9. Nørre Vorupørs kuttere

Bente Larsen, Odder

Nørre Vorupør er et oplagt sted at besøge. Det er et af ganske få steder, hvor fiskebådene stadig trækkes op på stranden. Hvis man er rigtig heldig, kan man se en båd sejle ind på land og blive trukket op, og derefter kan man købe helt friskfangede fisk direkte fra båden.

10. Vesterhavet sætter frisuren

Finn Gunst, Brønshøj

Gavlværelset på Hirtshals Vandrehjem vender ud mod Vesterhavet i retning af det smukke gamle fyr. Man lokkes uhyre let til vandreturen vestover. Her møder man på stranden flokke af de store havmåger, nogle skarver, slidt vraggods og den døde sælunge, hvis kadaver en mager ræv nyder at flå i. Ikke langt derfra finder vi en pæn klump rav.

Håret er blæst til ukendelighed, men hvad gør det, når man efter to timers vandring når Tornby. Munchs Hotel inde i klitten byder på læ og pragtfuld kaffe til den hjemmebagte vestjyske kringle.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

11. Muldyr i Blåvand

Mona West, Hvidovre

På stranden ved Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, ser man Bill Woodrows omfortolkning af bunkerne til muldyr. Muldyr-bunkerne er symbol på fred, da de ikke kan reproducere sig. Her har vi også udsigt til de ualmindeligt smukke solnedgange, som varierer efter vejr og årstid. Selv månen skinner stærkere.

12. Fiskeaktivitet i Thorup

Tove Sporring, Frederikssund

Thorup Strand er Nordeuropas største kystlandingsplads. Vi kan gå der i timer og kigge efter en fiskebåd på vej ind, eller aktiviteter på stranden der fortæller, at en båd skal ud. Der er ingen havn, så bådene bliver halet ud ved hjælp af et motorspil, hvor den kraftige wire, der er fast gjort til båden, trækkes rundt om en blok et stykke ude i havet. De bliver trukket ind ved hjælp af en truck på larvefødder.

Man skal passe på ikke at stå i vejen. Der er 19 fiskerbåde. De fisker naturskånsomt med garn og snurrevod, men ikke trawl.

13. Dage med strandfund

Frede Dybkjær, Holstebro

Den bedste oplevelse ved Vestkysten må være den dag med storm, hvor vi stod båret af vinden og så lige ned på det frådende hav. Den dag, hvor vi fandt et flot fuglekranie til sættekasserne. Den dag, hvor jeg kunne fotografere tre børnebørn foran en rådnende hval. Den dag, hvor vi fandt et gammelt potteskår, og jeg kunne fantasere om H.C. Andersens vesterhavstur i 1859 og hans ’En historie fra klitterne’. Den dag, hvor et barnebarn fandt sit første stykke rav. Eller den tur, vi går om lidt.

14. Kør på Holmsland Klit

Lissi Borup, Silkeborg

Fra Søndervig kører man mod syd og har Vesterhavet til højre bag klitlandskabet, og på venstre side smiler Ringkøbing Fjord. Landskabet er både barskt og charmerende med pæne og grimme sommerhuse, fyrtårn og de karakteristiske klitgårde.

På hele turen er der veje eller stier ned til Vesterhavets bølger. Som vi nærmer os Nymindegab, stopper sommerhusene. Militærets skydeterræn – for det meste tilgængeligt – lader naturen folde sig ud. Turen kan også gøres til fods eller på cykel ad Vestkyststien.

15. Lykke ved Løkken

Anna Marie Færch, Aalborg

Vi var nogle vennepar, der begynder dagen med at tage en kølende dukkert i det solbeskinnede vesterhav ved Løkken. Bagefter kommer der gang i vikingespillet, klodser i sandet, som skal væltes med klodser.

Bordet bliver festligt dækket op uden for det lille hvide badehus, og menuen står på krabbeklør, flutes og hvidvin. Og i en salig tilstand ser vi solen som en stor ildrød kugle forsvinde i det sølvskinnende vesterhav.

16. Fra sydslusen til nordklitten

Jens Nagel, Svendborg

Vesterhavsoplevelser er at sidde i forårsskumringen ved Vidå Sluse lige nord for grænsen til Tyskland, hvor der lyder en stille piben fra sluseportene. At tilbringe en sommerdag ved Henne Strand, hvor Vesterhavet er blikstille, og solen varmer.

En efterårsdag hvor stormen suser ind fra vest, så du kan læne dig ud over skrænten ved Hvorup Klit i Vendsyssel, og vinden holder dig tilbage. Kom her på alle årstider, fra syd til nord og i alt slags vejr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

17. Riderne ved Bulbjerg

Tove Sporring, Frederikssund

Riden, som er en af verdens talrigeste mågefugle, lever det meste af tiden på det åbne hav. Men når den skal yngle, slår den sig ned på smalle klippehylder. Det kan man se på Bulbjerg. Riderne ankommer midt i april, parrer sig og bygger reder, hvor der kun er plads til to æg. Ungerne spiser direkte af forældrenes svælg.

I august har alle riderne forladt Bulbjerg. Fuglelivet ved Bulbjerg er enestående. Også floraen er værd at studere.

18. Fanøs mange oplevelser

Kirsten Hansen, Hillerød

Ingen andre steder end Fanø finder du så smukke strande. Fanø er en del af Nationalpark Vadehavet, og du kan vandre helt alene i timevis og nyde roen og udsigten. Der er stor variation i landskabet, så det er muligt at opleve både Vesterhavet og klitterne, klitheden samt klitplantagen. Fanø byder på uendelig mange gode aktiviteter og er helt afgjort en af de bedste oplevelse ved Vesterhavet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden