Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hundekig. Luna må nøjes med at kigge ud ad kattelemmen, når turister besøger det gamle hus i Sibirien.
Foto: Poul Husted

Hundekig. Luna må nøjes med at kigge ud ad kattelemmen, når turister besøger det gamle hus i Sibirien.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mød en sydfynsk bonderøv i Sibirien

På Sydfyn kan turister besøge lokale beboere via 'Meet the Locals'-initiativet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sibirien opfattes som et koldt, øde og ugæstfrit sted, men sådan er det ikke hos Eva Vermehren og Bo Egelund i deres udgave af Sibirien ved Hundstrup på Sydfyn.

Ægteparrets lille, stråtækte bindingsværkshus mellem skovene ved Flintholm, Rødkilde og Langeskov, området bliver kaldt Sibirien, er lutter idyl med brægende får, gryntende grise, kaglende høns og den gøende Luna.

LÆS OGSÅ

Sydfynsrejsende kan selv forsikre sig om, at Sibirien – i hvert fald i Eva og Bos udgave – er et lille paradis. Parret er nemlig en del af 'Meet the Locals', hvor danske såvel som udenlandske turister kan besøge lokale beboere og høre om deres tilværelse.

Ideen stammer fra etnologen Karen Elberg fra Svendborg, og de lokale sydfynboer kan bestilles via hendes hjemmeside.

»Vi etnologer er nysgerrige efter at finde ud af, hvad der gemmer sig i kulisserne, og mange turister er trætte af de standardiserede turistoplevelser og vil gerne have en helt speciel oplevelse og møde de lokale på destinationen. Vi har forskellige kategorier. Turister kan besøge kunstnere, en åben have med fremvisning, en bolsjemager og sågar en kulturhistorisk værtshustur i Svendborg«, fortæller Karen Elberg.

Meningen er, at initiativet skal bredes ud til hele landet. Bestillinger foregår via Elbergs hjemmeside, og hun tager et bookinggebyr på 30 kr. for voksne og 15 per barn. De lokale får også en symbolsk betaling, som svinger lidt, alt efter hvad der tilbydes.

De lokale skal ikke alene have lyst til at deltage, men også have noget på hjerte.

Næsten selvforsynende

Og det har Eva Vermehren og Bo Egelund i Sibirien. Parret bryder sig ikke om betegnelsen, men kan beskrives som Sydfyns udgave af den populære tv-serie 'Bonderøven'. »Vi er 75 procent selvforsynende med kød og grøntsager og satser på at blive 100 procent til næste år. Med 'Meet the Locals'-besøgene vil vi gerne vise, at det ikke bare er bonderøvsromantisk at være selvforsynende, men at det kan lade sig gøre. Vi har 2.000 kvadratmeter skov og fælder træer til vores to brændeovne. Desuden har vi lavet et jordvarmeanlæg og vil også satse på solenergi fremover«, siger Eva Vermehren.

LÆS OGSÅ Under et besøg fortæller parret om deres erfaringer med den økologiske køkkenhave med kartofler, selleri, pastinak, gulerødder og masser af bær. Bos håb med besøgene er, at folk igen vil etablere køkkenhaver i deres parcelhushaver. En tradition, som han mener er gået tabt. Bo Egelund er passioneret motionsløber og har løbet både hel- og halvmaraton. Træningen foregår i Brahetrolleborgskovene omkring bindingsværkshuset, og turister kan løbe en tur med Bo, mens han ikke alene fortæller om motionens velsignelser, men også beretter om det sibiriske dødislandskab. Bo synger også gerne opera undervejs.

Sibirien er ikke det eneste navn, som fynboerne har stjålet udefra. Turister behøve ikke tage til Grækenland for at se Korinth og heller ikke til USA for at opleve Pennsylvania. På Midtfyn hedder det dog Pennsylvanien med n.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden