Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen/Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen/Peter Hove Olesen
Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læsernes tips: De bedste oplevelser på Fyn og Øerne

Det er væltet ind med læsertips om Fyns Hoved, Ærø, Refsvindinges prisvindende bryggeri og meget mere. I næste uge kan du tippe os om Møn og Lolland-Falster.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næste landsdel, du kan tippe om, er Møn og Lolland-Falster. Se hvordan du gør og deltag dermed i konkurrencen om to flybilletter her:

Sejltur til syden

Pak en stor picnickurv, og stig på sundfarten M/S Helge i Svendborg Havn, der sejler fra maj til september. Her er det muligt at opleve først Svendborg fra søsiden, så Vindebyøre og Troense på Tåsinge samt Grasten på Thurø. Man betages af skønne bindingsværksidyller beliggende lige ud til vandet og strandhaver med egne badehuse og de mange lystbåde omkring en.

Sidste anløb er ved Valdemars Slot. På en varm sommerdag er det muligt at få en dukkert her ved Slotshagen. Oplev håndværkerkram – de skinnende mahognioverflader i form af ældre danske lystbåde i en af længebygningerne ved Valdemars Slot, Danmarks Museum for Lystfartøjer.

Tag på skovtur i den skønne Nørreskov, gå i Elvira Madigan og Sixten Sparres fodspor, og find frem til den plet i skoven, hvor man fandt det smukke par døde en sommermorgen for over 125 år siden. Læs der om deres tragiske endeligt og optakten dertil, Danmarks svar på Romeo og Julie.

Fortsæt mod en skovudgang mod sydøst, og find der i skovbrynet den imponerende mere end 400 år gamle eg, opkaldt efter den fynske digter Ambrosius Stub, samt de fine skovhuse omkring den.

Hvis det er blevet sent på dagen, og der er for dejligt til at tage væk fra igen, så bliv og benyt en af de flere bed & breakfast-muligheder i et skønt hus med udsigt.

Jeanette Thorseng, Fyn

LÆS ARTIKEL

De Sydfynske Alper

Den bedre del af det såkaldte borgerskab fra København drog i begyndelsen af 1900-tallet på ’ekspedition’ til De Sydfynske Alper – nærmere betegnet Svanninge Bjerge, der med sin geologiske historie har helt enestående natur- og kulturværdier og er det største sammenhængende skovområde på Fyn. Du kan vandre kort eller langt ad markerede stier og på et og samme sted finde løv-, nåle- og rørskov, se moser, enge, søer, vandløb, alle mulige planter og dyr samt jorddiger og stengærder fra middelalderen. Du finder vej, hvis du på biblioteket henter Skov- og Naturstyrelsens folder nr. 68 med titlen ’Svanninge Bakker’.

Midt i det hele finder du Trebjerg 128 meter over havet med en udsigt over bakkerne og øerne i Helnæsbugten. En nordmand besteg også bjerget engang og skrev siden hen: »Hvem behøver lykkepiller, så længe Trebjerg findes. Sådanne fjeldtoppe burde kunne fås på recept!«. Du kan opleve alt dette uden recept og kun med en folder i hånden.

Skulle du have behov for at overnatte næsten midt i alle herlighederne efter gode vandreture, kunne du forkæle dig selv med en luksusovernatning i smukke, historiske og stemningsfulde omgivelser – i den gamle portnerbolig Johan Ludvigs, nabo til Brahetrolleborg Slot.

www.johanludwigs.dk

Erik Johansen

Læs guiden Turen Går Til Fyn og Øhavet her

Tag i Odense Zoo

Det bedste og mest interessante feriemål for familier med børn er helt sikkert Odense Zoo. Stedet har udviklet sig fra at være en mindre provins-zoo til at være Danmarks flotteste og mest interessante. Glem H.C. Andersen og andre ’døde’ ting, dette er simpelthen det bedste, Fyn har at byde på.

Jan Ferrari Koburg, Odense NV

Læs guiden til Odense her

Byen med 16’ere

Nær Nyborg, den gamle kongeby, ligger Refsvindinge. Byen er næppe kendt for meget andet end en øl, der bærer en blå etiket med teksten ’Ale No. 16’. Den er så til gengæld kendt vidt og bredt, idet den ikke bare er en aldeles velsmagende øl; den er også præmieret herfor. Bryggeriet bag Refsvindinges nyklassiker bærer byens navn og befinder sig samme sted. Her kan man besøge den lille virksomhed og selv blande en kasse af deres meget forskellige øl. En fin oplevelse og en fin måde at få fyldt køleskabet med ’16’ere’ på til en billigere pris end i supermarkederne.

Skulle trangen til mere øl melde sig herefter, kan en tur vestpå til Svendborg anbefales, da Svendborg som bekendt er den by i landet, der har flest værtshuse pr. indbygger. Særligt kældercaféen Hansted fortjener ros for sin hyggelige atmosfære, levende musik, dejlige mad og varierede udvalg af øl og spiritus.

Klaus Møller

Vissenbjerg med terrarium

I Vissenbjerg kan man opleve Danmarks eneste terrarium. Det er en special-zoo med en af Skandinaviens største samlinger af blandt andet krybdyr, padder og skorpioner. Selv om man ikke er interesseret i krybdyr, er zooen et spændende sted, hvor man får lov at se de eksotiske dyr tæt på, og personalet har en stor viden på området. Terrariet har også kænguruer!

Zooen ligger ved siden af andre dejlige seværdigheder. Vissenbjerg Kirke er Fyns højest beliggende kirke, og bag ved denne ligger stedet Udsigten, hvor man kan skue mange kilometer væk. På en god dag faktisk helt til Lillebælt.

I Vissenbjerg ligger også Røverskoven, som H.C. Andersen har skrevet en historie om. Skoven strakte sig dengang over et stort område og var svær at komme uden om. Det siges, at de lokale i gamle dage røvede dem, der skulle igennem skoven, men der er ingen beviser for, om det rent faktisk har fundet sted.

Louise Johansen

Ærø rundt

Der er rigtig godt at cykle på Ærø både for mand og hustru og for begge med børn. Vejene er gode og biltrafikken overkommelig, og en cykeltur vil give store muligheder for at nyde dejlige udsigter undervejs, f.eks. på Drejet uden for Marstal over mod Vejsnæsbugten med den spændende Skt. Alberts Ruin på sigtekornet. Tankerne vendes automatisk mod beretninger om venderangreb og opbygning af forsvarsværker – kirken indgik nemlig heri.

Er man kommet på cykel sammen med sine børn til Marstal, må man hurtigt begive sig ned på havnen, hvor der er en rigtig god og indbydende legeplads til børn – små og store. Og lad cyklerne stå, få fat i turistkontorets brochure om husene i Carsten Jensens bog ’Vi, de druknede’, og følg ruten dér, som giver en fin rundtur i byen med gamle, aktive, beboede hus og stokroser i mange nuancer.

Tag nordpå via Ærøskøbing, der er et museum i sig selv, til det meget særprægede naturområde ved Voderup Klint – lerlag, der er skredet ned i etager, og hvor man finder sjældne blomster. Næsten helt oppe på toppen af øen ligger voldområdet nær den ældgamle herregård Søbygård. Står man oppe på voldene, er der nu udsigt over Vitsø.

Er man som voksen blevet tørstig under turen, kan tørsten slukkes i øllet fra Rise midt på Ærø, og børnene kan få en rigtig god is i Ærøskøbing, inden næsen vendes mod fastlandet igen.

Henriette Skouenborg, Hellerup

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gå på Fyns Hoved

Fyns Hoved er en naturskøn oplevelse. Det er Fyns nordligste punkt, som med sin placering skiller Kattegat og Storebælt. På klare dage kan du med det blotte øje se Sjælland, Samsø, en stor del af Jylland og naturligvis Fyns nordkyst med Æbelø. Fyns Hoved hænger geologisk og naturmæssigt sammen med Lillestrand. Her er et rigt fugleliv og flere sjældne planter. En gåtur på Fyns Hoved er bestemt anbefalelsesværdig til din ferie på Fyn. På tilbagevejen er det værd at gøre et stop i den lille hyggelige by Mesinge til et lækkert måltid på Café Kirkeladen, som bl.a. serverer laks med hjemmelavet fynsk rygeostcreme.

Pernille B. Sørensen

Odense Fjord på alle måder

Man bør ikke snyde sig selv for de gode oplevelser, som venter på og omkring Odense Fjord. Uanset om turen foregår med bil, på cykel eller endog via skib eller kajak, er der rigt med forskellige udforskningsmuligheder blandt de ca. 30 øer, mange seværdigheder og naturreservater.

Er du i bil, kan Odense Kanal følges det første stykke fra havnen og langs kanalen, indtil vejen drejer ind i landet. Der er gode muligheder for at besøge det skønne Klintebjerg, hvor man kan have grillen med og nyde udsigten til fjorden, mens børnene leger på græsarealet. Det er muligt at komme over til den lille ø Vigelsø, hvor der er et naturcenter og campingområde. Kører man i den anden retning fra Odense, er der Stige Ø med Sortehusene, Seden Strandby, Lindøværftet, og gennem de mange idylliske små byer når man helt frem til Lodshuse.

På cykel har du mulighed for at følge kanalen på gode stier – og mange steder i fred for biltrafikken. Du kan komme til flere områder, som ikke er tilgængelige med bil. Terrænet er fladt og let at cykle i, og der er mange gode stoppepladser ved f.eks. pumpestationen. Du kan også få cyklen med over med Stige-færgen og besøge Stige Ø. Kommer du helt ud til Gabet, hvor fjorden munder ud, er det i sommermånederne muligt at få cyklen sejlet med over, så turen hele vejen rundt kan gennemføres.

Fjorden er dog også velegnet til maritime oplevelser. Med en lille båd kan man sejle mellem forskellige havne og nyde fjordens brise eller blot sejle ind i bunden af Odense Havn og se de mange nye bebyggelser fra søsiden. De mange smukke huse langs den vestlige kanalbred er en fornøjelse at sejle forbi og en modsætning til de mange karakteristiske virksomheder på modsatte side med den 235 meter høje skorsten fra Fynsværket som markant landemærke.

Størstedelen af fjorden er ganske lavvandet, og derfor er den velegnet til udforskning med kano eller kajak. I de små fartøjer kan man komme mange steder, som selv en almindelig lystbåd ikke kan komme til. I kajak kan der sejles helt ind til Odense centrum, og man kan gå i land ved H.C. Andersen-haven. På en god dag kan man se fiskene springe om båden, og er man heldig, kan man møde et marsvin.

Jan Kristensen, Odense

LÆS ARTIKEL

Alverdens sager i butikken

En lille fynsk landsby, blot 12 km fra Middelfart, rummer en sjov, anderledes og intet mindre end fantastisk oplevelse – ’Plint på landet’. Det er en 600 m{+2} stor gårdbutik fyldt til randen med indtryk i alle afskygninger. Lørdage og søndage bydes alle velkommen til et kig ind i en verden af ting og sager, man ikke anede fandtes. Italiensk porcelæn i alle regnbuens farver, lipgloss forklædt som cupcakes og voksduge i lange baner, for blot at nævne et lille udpluk. Butikken forhandler køkkenudstyr, dekorationsartikler, elkedler, tekander, dimser og dutter. På en af sommerens mere regnfulde dage er Plint et perfekt tilflugtssted. Mand og børn kan tilmed parkeres i cafeen Den Glade Pony, hvor der i åbningstiden er mulighed for at drikke en kop kaffe, et glas saftevand og spise en kage – ganske gratis.

Plint på landet, Byvejen 5, Asperup

Astrid Voss

Action i Svanninge Bakker

Vil du mærke adrenalinen pumpe, vinden suse i håret og samtidig bjergtages af den fantastiske udsigt, skal du prøve en tur på mountainbike i Svanninge Bakker. Parkér ved Kastaniely i Svanninge, hop på cyklen, tril ned til leddet – og derefter er du langt væk fra civilisationen.

Turen går ad stier, der bliver smallere og smallere, stejlere og stejlere, alt mens det fritgående kvæg dovent kigger på dig, og gederne brægende løber op ad skråninger, du for længst har opgivet at klatre op ad på din cykel. Dybt inde i bakkerne må du krydse Odensevej og kan fortsætte turen ind i Sollerup Skov og ind mod Arreskov Sø. Variationerne er uendelige og et kort en nødvendighed, men dem kan man heldigvis finde i de opstillede standere. På vej tilbage til bilen kan du lægge turen inden om Fyns største naturlegeplads ved Odensevejen. Det er et oplagt udflugtsmål, hvis turen er med børn og måske til fods. Kør tilbage lidt op ad Odensevej, og kør ind i bakkerne igen bag ved Skovlyst. Heroppe på toppen af bakken kan du stoppe op og nyde udsigten over Øhavet. Efter turen er det oplagt at nyde en svalende is fra ishuset ved Dyreborg eller Falsled Havn, og dagen kan sluttes af med en god middag på en af restauranterne på Faaborg Havn, direkte ved havet.

Ulla Olander, Faaborg

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Se Fyn fra skinnerne

En helt speciel oplevelse, som man kan prøve på Fyn, er at køre på skinnecykler. I Tommerup Stationsby kan man leje disse skinnecykler, hvor der er plads til to personer, der cykler, og to til tre passagerer bagved (alt efter størrelsen på disse passagerer). Det er god motion og utrolig hyggeligt og underholdende at køre ud ad de gamle skinner og se på den dejlige natur imens. Der er mange steder langs banen, hvor man kan holde et hvil og spise sin medbragte mad, og der er legepladser til børnene. Det er samtidig udfordrende, for møder man modkørende skinnecykler, skal den ene løftes af sporet og sættes på igen bagved, da der kun er et spor skinner. Hvis man ikke synes, man kan løfte disse halvtunge skinnecykler, skal man ikke lade det afholde sig fra at hoppe i sadlen, for alle, man møder på sin vej, er venlige og hjælper gerne med at løfte cyklerne af, så alle kan fortsætte. Man kan leje en cykel i 2 timer for 60 kroner og 110 kroner for 4 timer.

Eva Hjortebjerg Jørgensen, Odense

ingenting

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden