Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lars Hansen/Lars Hansen
Foto: Lars Hansen/Lars Hansen

København. Man kan sejle fra byen til Trekroner i Øresund.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne: Her er de bedste tips til København

Slap af på kirkegårdene, sejl ud i kanalerne eller oplev Amagers arkitektoniske forvandling, når læserne guider til gode oplevelser i hovedstaden.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver uge giver læserne gode tips om deres bedste ferieoplevelser. I sidste uge var emnet 'København', og nedenfor har vi samlet de bedste tips til hovedstaden.

Du kan også dele ud af dine erfaringer og være med i konkurrencen om to flybilletter.

Glyptotekets terrasse

Tagterrassen på Glyptoteket er lidt hemmelig – der er dårlig skiltning, men helt ekstraordinær fantastisk udsigt 360 grader rundt. Hvis man er heldig, er man helt alene deroppe. På vej ned kan man nyde det næsten nye Monet billede, Oversvømmelse ved Giverny.

Mette Frobenius, Islands Brygge

LÆS ARTIKEL

Amagers forvandling

Der er sket meget på (Vest-)Amager og Københavns havnefront i de sidste år og det opleves bedst på cykel. Man kan starte på mit ruteforslag hvor som helst – mit udgangspunkt her er centrum af København. Kør over Langebro og ned langs havnen ved Islands Brygge. Her er gode muligheder for at proviantere gode sandwich eller lækre pizzastykker til en senere frokost. Man kan vælge at cykle hele vejen langs havnefronten ned til broen ved Avedøre, ruten går gennem nybyggeri og naturskønt gennem haveforeninger og det fredede område på det tidligere militære område. Man kan også vælge at cykle mere inde i ’landet’, f.eks. på Ørestads Boulevard forbi de mange nye domiciler, som DR Byen, VM huset og Bjerget. ’

På denne rute er der også en ny kunstakse, der går i lige linje mod Frelser Kirke. Det er Per Kirkebys Murstensvæg ved DR Byen, Bjørn Nørgaards Kærlighedens Ø ved krydset mod Bella Center og endelig Hein Heinsens skulptur ved Vestamagers Metrostation Her ligger også det prisbelønnede byggeri, 8-tallet, der også rummer en café med dejlig terrasse ud mod de fredede arealer på Vestamager.

Herfra går turen over broen mod Avedøre (der er en cykelsti langs motorvejsbroen). På Københavnersiden følger man igen havnen ind mod Valbyparken og haveforeninger, videre til nybyggerierne på Sluseholmen, Teglholmen og Bryggen. Her er også gode muligheder for at tage et hvil med madpakken og kaffen og også på cafeer.

Tilbage i centrum kommer man forbi Den Sorte Diamant og Nykredits nye plads med et spændende springvand. Turen kan sagtens cykles uden kort, men det kan varmt anbefales at få fat i et oversigtskort, for det gør det lettere at lave afstikkere og finde tilbage til sin plan.

Bente Kruckenberg, Holte

LÆS ARTIKEL

Ud til Trekroner

København er andet end gader, huse og museer. Tag på en kanalrundfart, der sejler til Søfortet Trekroner, gå i land og bliv der nogle timer, eller til næste båd ankommer. Hele området er en tur værd, og især fortet er spændende at udforske. Børn elsker de ’uhyggelige’ labyrintagtige rum, der indbyder til en opdagelsesrejse til fortiden. Tag madkurv med eller besøg øens café.

Marianne Olsen, Nykøbing Falster

trekronerfort.dk

befaestningen.dk

LÆS ARTIKEL

Den nye arkitektur

Både som fastboende og som gæst i byen kan det være svært at holde styr på alt det nye. Men problemet er løst, hvis man anskaffer sig byguiden ’Ny arkitektur i hovedstaden’, udgivet af Dansk Arkitektur Center. Den lille, handy byguide, der i år er udkommet for 10. gang, fortæller både om Københavns fysiske forandringer og giver en god og overskuelig beskrivelse af den nyskabende arkitektur, vi så mange steder præsenteres for.

Under et nyligt besøg i København havde jeg bogen med i tasken, da jeg var på opdagelse på Amager. Det var en god ide, for bogen virker både inspirerende og er meget overskueligt bygget op.

Turen begyndte ved den ombyggede silo Gemini Residence på Islands Brygge, hvor lejlighederne er placeret rundt om de to oprindelige betoncylindere. Herfra gik det ad Njalsgade og Ørestads Boulevard til Ørestaden, hvor der er nok at se nærmere på: Boligslangen med 300 lejligheder placeret i en bugtende form med et tag, der svæver over åbningerne mellem husene, det syvetagers runde Tietgenkollegiet, VM-husene med lejligheder flettet ind i hinanden, som var det klodser, Bjerget med lejlighederne anbragt over hinanden, så de former en let skrånende bjergvæg. Her udgør hver lejligheds tagoverboens have.

Det seneste arkitektoniske skud på stammen er storhotellet Bella Sky, hvis to høje tårne med vinduer i forskellige geometriske former ses på lang afstand. Det er oplagt at snuppe en forfriskning i hotellets store lobby.

Hans Gregersen, Sæby

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Byens åndehuller

Noget af det bedste ved København er, at man inde i de mest centrale dele af byen finder store, grønne områder, hvor man kan opleve fred og ro fra menneskemylderet. Her tænker jeg især på den grønne stribe, der dækker Ørsted Parken, Botanisk Have og Østre Anlæg. Med Rosenborg og Kongens Have på den anden side af Nørrevoldgade, skulle man tro, at turisterne også løb rundt her, men det er sjældent tilfældet. Ørsted Parken er mest besøgt af de lokale seminariestuderende, men der er rigelig plads til, at man kan finde en afsides plet til sig selv. Botanisk have er lidt mere besøgt, men især på hverdage er her stille og roligt, og tropehusene er altid en lille meditativ oplevelse med alt fra kæmpe palmer til små kødædende planter.

Østre Anlæg starter som en fredelig park omkring Statens Museum for Kunst men udvikler sig næsten til en lille urskov, hvis man går langs med stierne ud mod jernbanerne. Det er ren ’zen’ tæt på metro, S-tog og busstation med masser af kultur i nærheden.

Gro Gerdsen, Kbh. N.

LÆS ARTIKEL

Assistens kirkegård

Ofte, når jeg får gæster udefra, og de spørger, hvad de skal se eller opleve i København, er det første, jeg tænker på Assistens kirkegården. Det er mit eget yndlingssted, og på alle tider af året.

Assistensen er en stor gammel kirkegård, som ligger i hjørnet mellem Jagtvej og Nørrebrogade, med indgange fra begge gader, fra Kapelvej og legepladsen ved Hans Tausens Gade, så den ligger meget centralt. Selve kirkegården består af dels en museumsafdeling, og dels en lokalkirkegård som er i brug. Den dækker et meget stort område med mange forskellige udtryk, men overalt hersker der en dejlig afslappet stemning, og i store dele af området er der masser af plads og velholdte plæner mellem de gamle gravsteder, som indbyder til, at man slår sig ned med sin søndagsavis, sin barnevogn, med kæresten eller en eksamensbog. Man får en fornemmelse af, at mange bruger stedet som et fristed – andre smutter lige igennem på cyklen og får en oplevelse af natur i modsætning til Nørrebros trafikkaos. Alt kan lade sig gøre, når alle respekterer, at man er på en kirkegård, og det ser ud til, at det fungerer til alles tilfredshed.

Hvis man er lidt mere interesseret i stedets historie, er der store plancher og brochurer, som guider en rundt til de berømtes gravsteder: H.C. Andersen, Kierkegaard, Niels Bohr, Dan Turell, Natasja, Thomas Koppel m.fl. Det vigtigste er, synes jeg, at alle kan samles på et dejligt sted og nyde naturen, vejret eller hinanden.

Kirsten Degn, Herlev

LÆS ARTIKEL

Bagsværd kirke

Gå ind i kirken, der holdes åben næsten alle dage fra kl. 9-16. Kirkerummet er præget af de store sprøjtestøbte betonhvælv, hvor aftryk af forskallingsbrædderne tydeligt ses, alteret, døbefonten og væggen bag alteret samt kirkebænkene i lys svensk fyr. Læg mærke til de smukke betonmoduler alteret, altergulvet, knæfaldet, døbefonden og prædikestolen er lavet af. Lyset, der falder ind fra oven, varierer med lyset ude, både i styrke og farve og giver en varierende oplevelse af rummet. Gangene bag kirkerummet får et kraftigt lysindfald gennem glastaget. I den lange gang uden døre har en kunstner ofte en udstilling. De mange tekstiler i kirken er også en oplevelse. Kik ind i sakristiet bag alteret og se noget af det Lin Utzon har designet.

I årenes løb har der været i tusindvis af udlændinge på besøg i kirken. Det er mest arkitekter og studerende, der kommer for at se den. Det allersidste, Jørn Utzon designede, inden han døde, var et flygel til kirken. Hvis man ønsker at høre flyglet i brug og den fine klang i kirkerummet, kan man besøge kirken, når der er koncerter.

Bent Andersen, Bagsværd

www.bagsvaerdkirke.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jødisk begravelsesplads

Et af mine yndlingssteder i København er den Mosaiske Begravelsesplads i Møllegade: Snig dig ind og oplev en del af det gamle København, som i årtier var lukket for offentligheden. Her findes en del af Nørrebros historie, som er ukendt for de fleste.

Sidste sommer genåbnede begravelsespladsen, hvor københavnske jøder er blevet begravet siden 1694. Dørene ind til pladsen har ifølge overrabiner Bent Lexner været lukket siden 1940’erne, fordi der ikke var råd til en portner, og fordi udviklingen under krigen gjorde det politiske klima for anstrengt. Jødiske grave må ikke sløjfes, og derfor står de gamle gravpladser – som ligger skjult fra Indre Nørrebros gadeliv og strækker sig over to fodboldbaner – meget tæt under de høje træer.

Hver søndag samt to hverdage om ugen kan man i dag besøge den lille grønne oase. Jeg fandt selv for første gang porten åben i juni måned, en søndag, hvor solen faldt smukt ned gennem de høje træer og lyste på de gamle gravsten.

Anna Louise Højbjerg Henrichsen, Kbh. N.

Har du gode tips til, hvad man bør opleve i København? Kommenter nedenfor.

ingenting

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden