Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Oldtiden i landskabet. Kæmpehøjene ved Åstofte i Odsherred.
Foto: Morten Langkilde

Oldtiden i landskabet. Kæmpehøjene ved Åstofte i Odsherred.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

100 oldtidsminder skal have en ansigtsløftning

Kulturstyrelsen står bag bedre adgangsforhold og bedre skiltning.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det danske landskab er spækket med oldtidsminder, men det er ikke altid lige let at kravle ind i en gravhøj eller finde resterne af et vikingeskib. Det gør Kulturstyrelsen nu noget ved. Fortidsminder i danmarkshistorien bliver ikke alene bedre vedligeholdt og restaureret, men får også bedre skiltning og adgangs- og parkeringsforhold.

Fire gravpladser på Sjælland, Lolland og i Nordjylland med spor af jernalderens fyrste- og kongeslægter samt vikingernes samhandel med folkeslag fra Rom til Asien er netop indviet. Dermed er 35 ud af 100 udvalgte oldtidssteder blevet lettere at opleve i kraft af Kulturstyrelsens projekt ’Danmarks Oldtid i Landskabet’. Projektleder Marianne Rasmussen Lindegaard fortæller, at ideen til projektet stammer fra en udstilling på Nationalmuseet.

»Da Nationalmuseet åbnede sin oldtidsudstilling, talte man meget om, at folk kunne komme ind og få historien på museet. Men vi vil gerne fortælle historien i landskabet, som er præget af mennesket gennem tiden«, siger Marianne Rasmussen Lindegaard.

LÆS OGSÅ »Mange af oldtidsminderne ligger på privat ejendom, og en del af projektet går ud på at få tilladelse til, at folk kan komme ind til stederne. Vi ønsker også, at folk skal opdage og holde af de smukke minder, for i vores lillebitte land har vi faktisk over 30.000 fredede fortidsminder. Hvis folk skal passe på dem, skal de også kende historien bag«, siger projektlederen. P-pladser og stier Helt konkret er adgangen til oldtidsminderne blevet lettere i form af parkeringsmuligheder og trampestier. Desuden er der udviklet en speciel skiltning med informationer, som appellerer til både børn og voksne. Skiltene er på dansk, engelsk og tysk, men på Bornholm er der dog to steder – bautastenlunden Gryet og Madsebakke-Hammersholm med helleristninger – hvor skiltene er på polsk, engelsk og dansk, fordi der kommer mange polske turister til solskinsøen.

Flere steder er der gennemført rekonstruktioner, så folk kan få et bedre indtryk af, hvordan oldtidsminderne så ud oprindelig. Det gælder for eksempel jættestuen Klekkendehøj på Møn med to gravkamre.»Her har vi lavet en udstilling i det ene kammer om, hvordan det så ud i yngre stenalder med skeletter, våben og krukker. Besøgende kravler så ind i det andet kammer og ser udstillingen i det første gravkammer gennem et hul. Det kan godt få det til at gyse i en«, ler Marianne Rasmussen Lindegaard og tilføjer, at projektet finansieres af en 27 millioner kroner stor donation fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Interessen for oldtidsminderne er til stede ifølge Marianne Rasmussen Lindegaard. Det fremgår af tilbagemeldingerne fra kommunerne, som overtager plejen, når Kulturstyrelsen har »soigneret fortidsminderne og sat dem i stand«.

Oplev oltiden i dagligdagen

I modsætning til museer kan det være svært at registrere antal besøgende ved fortidsminder ude i landskabet, men Kulturstyrelsen satte en tæller op ved jættestuen Klekkendehøj på Møn. Det viste sig, at i løbet af det første halve år kravlede 10.000 besøgende ind i gangen for at opleve gravhøjen indefra. Antallet har sikkert været højere, da det formentlig ikke var alle, som kravlede ind i den snævre gang.

LÆS OGSÅ Skoler og børneinstitutioner hører til de flittigst besøgende, men der kommer også mange turister, fordi en stor del af oldtidsminderne ligger ved vandre- og cykelstier. Mange fortidsminder ligger desuden, hvor folk bor. Det gælder f.eks. Gl. Hestehave med et stort antal høje ved Svendborgsund. »Mange svendborgensere lufter deres hunde eller løber en motionstur ved Hestehaven, og det er et godt eksempel på, at folk kan opleve oldtiden i deres dagligdag«, fastslår Marianne Rasmussen Lindegaard.FØLGTuren Går Til på Facebook

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden