Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gammeldags. Fuglsang Kunstmuseum har til huse i en utraditionel bygning, men har traditionelt indhold. Nysted er så traditionel, at byen næsten kunne være på museum.
Foto: Morten Langkilde

Gammeldags. Fuglsang Kunstmuseum har til huse i en utraditionel bygning, men har traditionelt indhold. Nysted er så traditionel, at byen næsten kunne være på museum.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ferie i udkantsdanmark: Kunst og erotik på Lolland

Kunsten lever ikke alene på museer, men også i Lollands små landsbyer og midt i al naturen.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om Lollands nyeste museum, Fuglsang Kunstmuseum, med sin hvide facade og originale arkitektur tegnet af englænderen Tony Fretton og indviet i 2008 har et moderne look, er det mere traditionelt end Middelaldercentret.

Museet ligger smukt ved det fredede naturområde Skejten og Fuglsang Herregaard midt mellem Nykøbing Falster og Nysted. Museumsgæsterne kan gratis nyde Fuglsang Haves magnolietræer og hulerne af sammenvoksede tujanåletræer.

LÆS ARTIKEL

Kunstmuseet har både permanente og særudstillinger. Museets særkende er den store samling af dansk kunst fra 1700-tallet og frem til i dag med fokus på årene 1850-1950. Kunstnere som Michael Ancher, P.S. Krøyer, Vilhelm Hammershøi, Olaf Rude, Ebba Carstensen og Asger Jorn er repræsenteret på Fuglsang Kunstmuseum.

Turengårtil.dk lod sig især imponere af gipskopien af H.P. Pedersen-Dans 'Den lille Hornblæser', Michael Anchers 'Portræt af en fisker' og hans 'To Skagensfiskere i en båd', men museumsgæsten må ikke snyde sig for naturens eget maleri for enden af museet. Fra udsigtsrummet er der et betagende vue over den lille halvø Skejten på Guldborg Sunds vestlige bred.

Havnebyen Nysted minder med sine små, kulørte huse i de smalle gader mest om et frilandsmuseum, men det afviser guiden Helle Levisen på det bestemteste, for »vi er ganske vist H.C. Andersen udenpå, men vi er Bill Gates indeni.

For få år siden fik vi nemlig indlagt fibernet i alle huse«. Helle Levisen vil heller ikke høre tale om betegnelsen Udkantsdanmark for Lolland-Falster, men foretrækker i stedet betegnelsen »Sydhavsøerne, og der er mange guldkorn, ikke mindst i Nysted«.

Et af guldkornene er dog lukket for offentligheden, som ikke længere har adgang til middelalderborgen Aalholm Slot, efter at det i 1995 blev overtaget af den nu afdøde rigmand Stig Husted-Andersen. Udsigten til slottet fra havnen, som i sig selv er et guldkorn, kan ingen dog tage fra os.

På Nysted Havn ligger små, røde træhuse langs kajerne, og ude i horisonten skimtes vindmøllerne i Nysted Havmøllepark – en af verdens største – som små tændstikker.

»Derude ligger også Rødsand Vildtreservat, hvor 300-400 spættede sæler og gråsæler ligger og soler sig på sandbankerne. Det er forbudt for os andre at solbade derude, og vi må slet ikke gå i land. Fra 1801 til 1960 blev der drevet sælfangst fra Nysted. Man levede af fiskeri og så dem som skadedyr. I løbet af få timer blev der engang slået 915 sæler ihjel«, fortæller Helle Levisen.

LÆS ARTIKEL

Selv om havnen er Nysteds hjerte, må man ikke snyde sig selv for en spadseretur i byen. Med lidt held hører turisten en fin melodi fra klokkespillet i det gamle, gule rådhus med den hvide balkon oppe på Gåsetorv, som nu hedder Gammeltorv.

Her står også billedhuggeren Morten Strædes bronzeskulptur 'Vandkunst' med den lidt besynderlige indskrift 'Intet vil have fundet sted andet end stedet'. Det røde hus i nummer 7 er Fisker-Huset og Nysteds mindste og selvfølgelig fredet, men beboet. Det er nemt at se, hvor havnefogeden bor. I Fiskergade 5a er der fyldt med fyrtårne og skibe i vinduerne.

Den sindssyge Christian VII's elskerinde Støvlet-Cathrine alias Anne Cathrine Benthagen boede en overgang i Adelgade 96, mens den langt mere respekterede, men også erotisk interesserede digterlæge Emil Aarestrup boede i nummer 80 fra 1827 til 1838 sammen med sin hustru, kusinen Caroline. Aarestrups erotiske interesser strakte sig ikke alene til digtene, men ægteparret fik 12 børn – 6 drenge og 6 piger.

I huset står bl.a. Aarestrups rejsekuffert og hans medicinskab. Resten af møblementet har intet med digteren at gøre, men ligner den tids borgerhjem.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden