Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Thomas Sjørup/Thomas Sjørup
Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tour de France er i gang: Her er de danske bjergetaper

3.500 kilometer veje og Mont Ventoux’ stejle stigninger skal de 198 Tour de France ryttere igennem de kommende uger. I Danmark er stigningerne mere beskedne, men her er 5 cykelferie-ruter med solide stigningsprocenter og god chance for mælkesyrede ben.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvem får cykelferiens prikkede bjergtrøje, og hvem går helt ned, når det begynder at gå op? Jovist, et lille konkurrenceelement kan absolut være med til at krydre sommerens cykeltur. Og gamle Danmarks bakkedale er oplagte skuepladser for en intern bjergkonkurrence.

For rundt omkring i landet er der faktisk udmærkede muligheder for at prøve kræfter med at cykle opad. Vi har måske ikke Alpe d’Huez’ og dets 21 hårnålesving, men vi har masser af stejle bakker, der nok skal få en tungt læsset feriecyklist op og stå i pedalerne.

Vi har udvalgt fem områder i Danmark, som kan tilføje din cykeltur nogle ekstra højdemeter, og som samtidig kan kombineres med en eller flere af de nationale cykelruter.

Klippeklatring

Hvor: Hovedvejen op fra havnen i Vang, Bornholm.

Stigning: 7,2 procent.

Højdemeter: 92 meter.

Distance: 1,28 km.

Terræn: Prøv også de stejle havneveje i Allinge og Gudhjem. Generelt lægger geografien dog op til korte, børnevenlige ture, og vejnettet er samtidig relativt lidt befærdet. I Paradisbakkerne, et skovområde i Bornholms østlige ende, er ruten småkuperet med lyng, mose og klippepartier.

Cykelruter i nærheden: Man er aldrig langt væk fra en cykelrute på Bornholm, der gennemskæres på kryds og tværs af flere cykelstier, (der bl.a. følger nedlagte jernbanespor). Paradisbakkerne når man ad den øst-vestgående rute 22.

Bonusinfo: Øen omkranses af den nationale cykelrute Bornholm Rundt (rute 10), som i løbet af de 103 kilometer tager én forbi et stort antal af de hårdeste stigninger – i alt 660 højdemeter.

LÆS ARTIKEL

Kulinarisk alpekørsel

Hvor: Golfbakken, De Fynske Alper i Fyns sydvestlige hjørne.

Stigningsprocent: 5,3 procent.

Højdemeter: 66 meter.

Distance: 1,25 km.

Terræn: Under istiden skubbede isen en kolossal bunke af grus og skærver foran sig. Sandede jorde gjorde landskabet mindre egnet til landbrugsdrift, hvilket har givet plads til skove, overdrev, moser, søer og vandløb.

Cykelruter i nærheden: Den 360 km nationale rute, Sydhavsruten, der via flere færgeoverfarter strækker sig fra Sønderjylland til Møn. Områdets sværeste højdemeter får man dog i motionsløbet Alpetramp. Længste rute er 125 km og går over 1211 højdemeter.

Bonusinfo: Slå teltet op på Falsled Strand Camping i smuk natur direkte ned til Det Sydfynske Øhav. Eller overnat på et af Falsled Kros 11 værelser, og spis på dens anmelderroste restaurant, der tilbyder gourmetmad frokost og aften.

LÆS ARTIKEL

Stigninger på heden

Hvor: Knøsen midt mellem Aalborg og Frederikshavn, Nordjylland.

Stigningsprocent: 3 procent.

Højdemeter: 97 meter.

Distance: 3,25 km.

Terræn: Fladt landbrugsland, men enkelte steder rejser knudrede bakker dannet under istiderne sig. Gode chancer for at se bl.a. råvildt, sjældne fuglearter og de mange dagsommerfugle.

Cykelruter i nærheden: Vestkyststien, den nationale cykelrute nr. 1, følger kysten til Skagen via Hirtshals. Ruten er en del af Nordsøruten, verdens længste cykelrute. Hammer Bakker krydses af den nationale cykelrute 3, Hærvejsruten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bonusinfo: Bliv også udfordret på Jyske Ås, det vel nok største sammenhængende bakkeområde i Nordjylland. Hvert år i juni lægger det navn og stier til et motionscykelløb, der bryster sig af at være regionens både hårdeste og smukkeste.

LÆS ARTIKEL

Giroens første bjergetape

Hvor: Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj, Midtjylland nær Herning.

Stigningsprocent: Henh. 3,8 og 6,5 procent.

Højdemeter: Henh. 170 og 173 meter.

Distance: Henh. 2,8 og 1,3 km.

Terræn: Terrænet omkring højene udgør den sydlige del af Søhøjlandet, et af Danmarks mest bakkede områder, hvor et garvet Giro D’Italia-felt i maj fik Herning til at se lyserødt, så arrangørerne fandt det, man med en patriotisk brille vel godt kan kalde giroens første spæde bjerg-etape.

Cykelruter i nærheden: Søhøjlandet ligger øst for den nationale cykelrute 3, der følger Hærvejen, og syd for cykelrute 2 København-Hanstholm. De lokale turistmyndigheder opfordrer til, at man tager på opdagelse ad de mange fredelige mark- og skovveje i området, og simpelthen laver sin egen cykelrute. Eller få en folder hos Destination Skanderborg med 12 velbeskrevne ruter.

Bonusinfo: Kongeetapen på årets Post Danmark Rundt kommer forbi de to jyske giganter i august. Søhøjlandet rummer et stort antal søer i smukke omgivelser, hvor hjuldamperen Hjejlen og en række andre turbåde sejler. Ringer man dagen i forvejen, kan man få cyklen med.

LÆS ARTIKEL

Kyllingens hjemmebane

Hvor: Maglesø Bakke, De Sjællandske Alper, Midtsjælland.

Stigningsprocent: 9,6 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Højdemeter: 25 meter.

Distance: 260 meter.

Terræn: Tætbakket landskab, hvor hyppigheden af stigninger høj, og de mange op- og nedture får lynhurtigt højdemeterne til at hobe sig op.

Cykelruter i nærheden: Fjordstien, en af Danmarks smukkeste cykelruter, ligger kun et svinkeærinde fra Tølløse. Den 375 kilometer lange rute kanter sig ad gamle mark- og skovveje hele vejen rundt om både Roskilde Fjord og Isefjorden, og der er over 20 teltpladser med fjordudsigt undervejs. Også den øst-vestgående cykelrute 6, fra hovedstaden til Esbjerg, kommer forbi bakkerne. På mountainbike kan man prøve kræfter med den krævende rute i Bidstrup Skovene sydøst for Tølløse.

Bonusinfo: Danmarks ukronede bjergkonge, Michael ’Kyllingen’ Rasmussen, voksede op i den midtsjællandske stationsby Tølløse. Herfra er der mindre end fem kilometer til De Sjællandske Alper. Belønningen for flest bjergpoint i De Sjællandske Alper kan være klassisk dansk smørrebrød hele platten rundt på Maglesø Traktørsted, der ligger smukt ved den lille, klarvandede Maglesø.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden