Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
VANDRETUR. Noget af det smukkeste danske landskab findes på strækningen fra Jons Kapel til Hammeren på Bornholms vestside.
Foto: Rest

VANDRETUR. Noget af det smukkeste danske landskab findes på strækningen fra Jons Kapel til Hammeren på Bornholms vestside.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev syv utrolige vildmarkseventyr i Danmark

Klipper, ørken, højmose og vidtstrakte skove. Danmark rummer masser af vild natur, der ikke nødvendigvis kræver tung oppakning og flere dages vandring.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange danskere valfarter hvert år til Sverige, eller endnu mere eksotiske rejsedestinationer som Canada, for at få et ægte vildmarkseventyr. Men i virkeligheden behøver man ikke flytte sig ret langt for at finde den slags.

LÆS ARTIKEL

Danmark rummer nemlig overraskende mange steder med vild natur. Der er selvfølgelig ikke tale om vidtstrakte landskaber, hvor man kan vandre i pagt med naturen i ugevis.

Men når det gælder weekendture og korte ferier, kan du sagtens finde steder, hvor du kan lade naturen overmande dig helt. Her får du syv bud på, hvor.

1. Lille Vildmose i Nordjylland - Kødædende planter og kongeørne

Hvis du er til store vidder, øde landskaber og spændende fugle, er Lille Vildmose et af de bedste steder at tage hen i Danmark. De flade mosevidder med det fugtige og gyngende underlag og de mange små skovområder, søer og birkekrat gemmer på rigtig mange sjældenheder, når det gælder dyr og planter.

I Lille Vildmose er der for eksempel kødædende planter. Dog har de ikke en størrelse, der giver risiko for, at vandreturen udvikler sig til en gyserfilm. Solduggen nøjes nemlig med at guffe fluer, myg og edderkopper.

Kongeørnen yngler i Lille Vildmose, og det er også muligt at se havørne. Hvis man begiver sig hen til tårnet ved Tofte Sø, skal man som regel ikke stå der længe, før man kan se en af de majestætiske fugle i kikkerten. Traner kan man også være heldig at se og høre. Og der er også mulighed for at opleve krondyr og vildsvin.

Lille Vildmose er en højmose. Spaghnum-mosserne, der vokser her, får området til at suge regnvand til sig i store mængder. Den øverste del af mosen består af levende mosser, der hele tiden suger vand til sig og vokser sig større.

Det kan lyde som en våd omgang, men der er nu masser af muligheder for at vandre forholdsvis tørskoet i området omkring Lille Vildmose. Men vil man lidt væk fra de gængse stier og lidt mere på opdagelse, kan gummistøvler anbefales.

Sådan kommer du til Lille Vildmose:
Et godt udgangspunkt for ture i området er Lille Vildmosecentret. Her er der gode parkeringsmuligheder, en spændende udstilling, der fortæller om områdets historie flere tusinde år tilbage samt mulighed for guidede ture.

Læs mere:
Lille Vildmose

LÆS ARTIKEL

2. Kyststien på Bornholm - Danmarks flossede kant

Klondyke og Kamelhovederne. Det lyder alt sammen vældig eksotisk, og det er det faktisk også, selvom det er lige rundt om hjørnet. Hvis man ser bort fra klinterne ved Stevns og Møn er det vanskeligt at opdrive et landskab i Danmark, der er lige så dramatisk som det på Bornholms vestkyst.

Ved at følge vandreruten Kyststien kan man vandre hele øen rundt langs med vandet, og noget af det vildeste er strækningen fra Jons Kapel til Hammeren på øens vestside.

Klipperne gør selvfølgelig i sig selv Bornholm til et unikt sted i Danmark, og på den her strækning kan man for alvor få lov at opleve den del af øens natur. Man kommer for eksempel forbi den 22 meter høje fritstående klippe i vandet, Jons Kapel.

Man kan følge en rundtur i området, men man kan også holde kursen op nordpå, hvor det ene vilde scenario overgår det andet. Det er surrealistisk at tænke på, at man befinder sig i Danmark, når man ser de enorme granitsøjler række mod himlen, mens stormmåger og sildemåger skriger, og bølgerne på blæsende dage tæsker mod klipperne.

I de små lommer, hvor vinden ikke hersker, vokser masser af sjældne blomster, og her får man ind i mellem brug for et hvil, for der er mange højdemeter, der skal forceres, når man vandrer på Vestbornholm. Som ved Jons Kapel er der flere steder små rundture, man kan følge, hvis man ikke er frisk på den helt hårde udfordring.

Sådan kommer du til Vestbornholm:
Der er masser af parkeringspladser langs med Kyststien. Flere busser fra Rønne kommer også denne vej. Et godt sted at starte er i Hasle.

Læs mere:
Kyststien på Bornholm

LÆS ARTIKEL

3. Ørkenen på Anholt - Danmarks svar på Sahara eller Gobi

De østligste fire-fem kilometer på Kattegatøen Anholt – spidsen, der peger over mod Sverige – gemmer på et stykke helt unikt dansk natur. Her kan du på en hed sommerdag vandre gennem de enorme mængder sand og forestille dig, at du er på ørkenvandring i Sahara eller Gobi.

Du behøver dog ikke at frygte for hedeslag her. I det 1.856 hektar store område er Kattegats bølger aldrig ret langt væk. I sandet med det røde skær vokser kun standhaftige planter såsom sandskæg, og er du heldig kan du se den sjældne og store sandørentvist.

Anholt er i sig selv en isoleret ø at rejse til, og når du bevæger dig herud mod den nordøstlige spids, kan du for alvor få følelsen af at være langt væk fra alting. På nær de mange sæler, som du må dele området med. For at give dem fred må man ikke bevæge sig helt ud på Totten, som den yderste spids kaldes.

Men med en kikkert i hånden, en god solid madpakke og en komfortabel plads i sandet, kan man let få en eftermiddag til at gå her. Det kan også anbefales at medbringe badetøj og snorkel, så du kan udforske havbunden omkring øen og nærme dig sælerne fra søsiden.

Sådan kommer du til Anholt:
Der går færger fra Grenå flere gange om dagen.

Læs mere:
anholt.dk

LÆS ARTIKEL

4. Velling Skov syd for Silkeborg - Minisverige i Midtjylland

Det midtjyske søhøjland omkring Silkeborg er nok noget af det tætteste, vi kommer på den svenske natur herhjemme. Masser af skov, kuperede landskaber og ind i mellem små, rene søer. Mange har besøgt Himmelbjerget og Julsø, men der er også lidt mere hemmelige områder, som er mindre besøgte og mindst lige så fantastiske.

Hvis du bevæger dig omtrent 15 kilometer syd for Silkeborg, kommer du til Velling Skov, der ligger ned mod Salten Å. Her har store dele af skoven fået lov at stå urørt i rigtig mange år, og derfor er det muligt at bevæge sig frem under ældgamle træer.

Området har for eksempel landets største bevoksning af 250-300 år gamle bøgetræer. Det er et meget varieret skovområde, og flere steder støder man på små søer, der kun sjældent får besøg af badegæster og har ubegribeligt klart og rent vand. Det gælder eksempelvis Igelsø og Hundsø.

Det er et kuperet landskab, så et par gode vandresko er en stor fordel. Til gengæld belønnes man med vilde udsigter af svenske dimensioner flere steder undervejs, for eksempel fra toppen af Velling Kalv (84 meter over havet), hvorfra man kan se ud over Salten-dalen.

Sådan kommer du til Velling Skov:
Fra parkeringspladsen, der ligger lige vest for byen Velling, er der adgang til de to markerede vandreruter, der fører rundt i området. Bussen fra Silkeborg til Vejle stopper også i Velling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs mere:
Velling Skov

LÆS ARTIKEL

5. Syd for Dronningmølle - Rusland ligger på Sjælland

Hedelandskaber er ikke ligefrem dominerende på Sjælland. Og det kan da også godt være, at vestjyder vil trække på smilebåndet af de her 185 hektar nær Dronningmølle på Nordsjælland.

Rusland er et lille område med et stort navn - og med en natur, der er ekstremt sammensat og varieret. Hede, overdrev og småskove side om side, og de ofte ret sumpede områder ned mod Pandehave Ådal gemmer på tusindvis af frøer, snoge og andre vandglade smådyr.

I den sydligste ende af Rusland finder man et af Danmarks største enebærkrat. I det hele taget er floraen vild og varieret på dette forholdsvist begrænsede areal. Blåbær, bregner, liljekonvaller og smalbladet timian er blot nogle af de planter, der trives her, og som er med til at gøre det til noget af et sansebombardement at bevæge sig gennem området.

Selvom Rusland med sin beliggenhed klos op og ned ad det velbesøgte Tegners Museum ikke ligefrem kan kaldes øde vildmark, så skal man altså ikke bevæge sig ret langt ind i krattet, før man ser sider af den danske natur, man ikke er vant til. Men husk gummistøvler og tøj, der kan modstå de mange torne.

Sådan kommer du til Rusland:
Du kan parkere flere steder, blandt andet ved Tegners Museum, som også er et besøg værd. Både busser og lokalbanen fra Helsingør til Hillerød standser i sommerhusområdet Dronningmølle, hvorfra der er nem adgang til Rusland.

Læs mere:
Rusland

GUIDEKulturoplevelser i Nordsjælland

6. Lille Blåkilde i Rold Skov - Fortidens regn fosser frem fra jorden

150 liter vand i sekundet fosser og pibler frem fra kildeudspringene ved Lille Blåkilde i den nordvestlige del af Rold Skov. Det kan måske lyde som en balstyrisk islandsk gejser, men i virkeligheden er det en helt igennem rolig og fredfyldt, ja nærmest meditativ, oplevelse at sidde og betragte det.

En række forskellige kilder mødes her; bassinkilder, springkilder og sumpkilder, og de løber alle sammen ud i Lindenborg Å, som transporterer de store vandmængder bort. Noget af det vand, der pibler frem her, er regnvand, der ramte Danmark for omkring 50 år siden, og det er med til at give denne del af Rold Skov et helt særligt planteliv.

Du kan for eksempel finde vandkarse og vandmynte. I nærheden vokser også den sjældne orkidé frueskoen, som er hegnet ind for at beskytte den mod plukkelystne skovgæster. Det er nemlig et af de eneste steder i Danmark, den kan vokse.

Det meste af Rold Skov kan anbefales, når det handler om små vildmarkseventyr i Danmark, men særligt dette nordvestlige hjørne af skoven har en dragende effekt. Det er overvejende bøgeskov, som skaber en helt særlig hygge med sine mange krogede grene.

Sådan kommer du til Lille Blåkilde:
Der er to parkeringspladser i et par kilometers afstand. Ved den lille nyanlagte sø midt på Rebild Kirkevej og ved Fruesko-pladsen på Buderupholmvej. Følg skiltningen til kilderne.

Læs mere:
Lille Blåkilde

GUIDESjovt for børn i Nordjylland

7. Vestkyststien fra Agger til Bulbjerg - Ensom vandring i Thy

I det øde og ofte forblæste vestlige Thy findes der en vandrerute, der må kandidere til at være den nærmeste, man overhovedet kommer på vildmark i Danmark. Den tålmodige og udholdende vandrer eller cyklist kan her begive sig ud på en 80 kilometer lang odyssé fra Agger til Bulbjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En tur, der fører igennem det flade, øde og fuglerige Hanstholm Vildtreservat, og ender oppe ved fuglefjeldet i Bulbjerg. Vandrestien følger en gammel redningssti. Der er flere overnatningspladser, undervejs kan man for eksempel overnatte i et gammelt redningshus i Lyngby.

Når du vandrer på Vestkyststien, skal du ikke blive overrasket, hvis der går en hel dag, uden at du møder andre mennesker. Her er der garanti for at blive blæst igennem og få renset ud i tankerne fra en travl og stresset hverdag.

Sådan kommer du til Vestkyststien:
Du kan begynde i Agger eller i Bulbjerg – begge steder er der parkeringsplads i nærheden af stien. Der er også parkeringsmuligheder flere steder undervejs på ruten, hvis du vil nøjes med en mindre bid.

Læs mere:

Vestkyststien

FØLGTuren Går Til på Facebook

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden