Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
UDSIGT. På Stevns Klint på Sydsjælland kan du overnatte på Flagbanken og få en forrygende udsigt med i ferieoplevelsen.
Foto: Peter Hove Olsen

UDSIGT. På Stevns Klint på Sydsjælland kan du overnatte på Flagbanken og få en forrygende udsigt med i ferieoplevelsen.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ferie i Danmark: Overnat gratis i smukke omgivelser

Forestil dig at vågne ved en gammel klosterruin, med udsigt til hvide, lodrette klinter eller til duften af markblomster. På Danmarks primitive overnatningspladser kan du trække den danske sommer helt ned i lungerne.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes næsten 1.000 primitive overnatningspladser i Danmark, hvor du for alvor har mulighed for at koble den fortravlede hverdag fra og opleve Danmarks natur på tæt hold.

Mange af pladserne er endda langt fra så primitive, som navnet antyder. Her fem bud på overnatningspladser i smukke omgivelser, hvor faciliteterne er særligt gode.

1. Asserbo Slotsruin, Tisvilde Hegn

Mange besøger Asserbo Slotsruin på søndagsudflugter, men det er langt fra alle, der opdager, at der i umiddelbar nærhed af ruinen er en overnatningsplads med alt, hvad man behøver for en god friluftstur. Den primitive overnatningsplads ved Asserbo er en perfekt base for at udforske det vidtstrakte naturområde Tisvilde Hegn. Det er spændende at udforske resterne af det kloster, som Biskop Absalon lod opføre helt tilbage i 1100-tallet, og som senere blev til et slot og endte med at blive taget af sandflugten.

Men man bør også forlænge turen ind i plantagen. Tisvilde Hegn er et mægtigt skovområde, der blandt andet rummer den surrealistiske Troldeskov, hvor træerne vrider og snor sig på forkrøblet vis som følge af de evige sandstorme, der engang altid hærgede her omkring. Tisvilde Hegn grænser ud til en af de fineste sandstrande på Sjælland, så det er en god ide at stoppe badetøjet i tasken.

Selve overnatningspladsen ligger i en tidligere grusgrav. I dag er der en lille sø, hvor ungerne kan gå på opdagelse med fiskenet og vandkikkert. Snoge og frøer trives blandt andet her, og ovenover suser de farverige guldsmede omkring. På den østlige side af søen er der et shelter med plads til 6 personer, og der er grill og bålplads på begge sider af søen.

Overnatningspladsen ligger i et fantastisk cykelområde. Men man kan også komme ret tæt på i bil. Vær opmærksom på, at de primitive overnatningspladser ikke er tiltænkt bilister, så det er ikke god stil at bakke stationcaren helt hen til pladsen og læsse af der. Brug parkeringspladserne, der ligger under en kilometer derfra, og ankom til pladsen som en god, gammeldags vandringsmand.

Pladsen har nr. N201 i bogen 'Primitiv overnatning i det fri'.

2. Koutrupgård, Hærvejen

Hærvejen, Danmarks ydmyge svar på Caminoen i Nordspanien, er en populær rute at følge for mange vandrere og cyklister. Ad den gamle jyske hovedvej kan man stadig bevæge sig gennem det meste af Jylland på langs.

Undervejs på ruten er der mange gode primitive overnatningspladser, men det allerbedste bud er nok Koutrupgård, der ligger ved den tidligere hærvejskro af samme navn. Selve overnatningspladsen er af rigtig god standard med shelter og bålplads med tilhørende brænde. Og ekstra luksuriøst bliver det, fordi pladsen ligger tæt på udstillingsbygningen og naturskolen Koutrupgård, hvor der er offentlige toiletter til fri afbenyttelse i sommerhalvåret. Der er endda også mulighed for at få sig et brusebad.

Hvis du slår lejr på overnatningspladsen ved Koutrupgård, befinder du dig kun 200 meter fra Hærvejen og kun cirka en kilometer fra et andet sted, hvorfra mange jyske fortællinger er født. Ved Tinnet Krat udspringer nemlig både Gudenåen og Skjern Å få hundrede meter fra hinanden. Når man står der, er det svært at forestille sig, at de små, piblende bække baner sig vej videre hele vejen op gennem Jylland og bliver til henholdsvis Danmarks største og Danmarks vandrigeste å.

Pladsen ligger 200 meter syd for Naturcenter Koutrupgård, lige op ad Koutrupgård Skov, en urørt naturskov. Rundt om er der masser af fredet skov med et stort sammenhængende net af naturstier med tilhørende p-pladser og opholdsarealer.

Når du ankommer i bil, kan du benytte dig af p-pladsen syd for Hundshoved, hvorfra der er 500 meter til pladsen. Men endnu dejligere tager lejrpladsen sig selvfølgelig ud, hvis man ankommer fløjtende ad hærvejen med godt ømme lårmuskler efter en lang dags vandring.

Pladsen har nr. N118 i bogen 'Primitiv overnatning i det fri'.

3. Flagbanken, Stevns Klint

Hvis du er til vild natur, storslåede udsigter og måske også en smule blæst, så bør du lægge vejen forbi overnatningspladsen ved Flagbanken på Stevns. Shelter og bålplads ligger meget tæt på udsigtstårnet, hvorfra du kan skue ud over Østersøen.

Du befinder dig på toppen af Stevns Klint, som måske nok er mindre kendt end sin storebror nede på Møn, men som ikke holder sig tilbage, når det gælder smukke udsigter. De hvide, lodrette klinter strækker sig over 12 kilometer, og er på sine højeste steder 41 meter over havets overflade. Når du bevæger dig ned på stranden, kan du gå på opdagelse efter fossiler i kridtet. Kammuslinger, svampe og andre spændende gæster fra fortiden gemmer sig her mange steder.

Det er svært at finde en overnatningsplads med flottere udsigt i Danmark. Til gengæld ligger det østvendte shelter selvfølgelig også meget udsat, hvis vinden til en afveksling kommer fra den side.

Pladsen har nr. 864 i bogen 'Primitiv overnatning i det fri'.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4. Tril-om ved Nørre Thise, Salling

Forestil dig at vågne en sommermorgen med blid fuglekvidren som eneste vækkeur. Når du misser med øjnene mod morgensolen, kan du se, at det det summer af liv i de mange bærbuske lige ved siden af det shelter, hvor du har tilbragt natten.

En god sommerferie i Danmark bør næsten indbefatte et rigtigt bondegårdsbesøg. Og selvom det økologiske landbrug Tril-om kun har få ammekøer tilbage, er det stadig et sted, hvor man kan få fornemmelsen af det romantiske, oprindelige landliv i Danmark.

Parret, der ejer gården, satser i dag på biavl. Og så selvfølgelig alle bærrene, der pryder de mange buske i haven lige ved gården, hvor også shelteret ligger. Du kan også vælge at slå telt op ved stranden i stedet.

Pladsen er et godt udgangspunkt for cykelture, og her er Salling et af de fineste områder i Danmark. Godt med små bakker, og stort set ingen trafik. Du kan passende slå vejen forbi det nærliggende Thiese Mejeri, hvis lille butik har et forrygende udvalg af oste.

Pladsen har nr. 123 i bogen 'Overnatning i det fri'.

5. Skovsgaard, Langeland

Langeland rummer mange fine steder for folk med hang til naturoplevelser. Der findes et lille dusin primitive overnatningspladser, som man kan benytte sig af, hvis man eksempelvis cykler rundt på den flotte ø.

Særligt fortjener pladsen ved Skovsgaard at blive fremhævet. Den ligger tæt på Langelands østkyst, men godt i læ, og er et optimalt udgangspunkt for ture på denne smukke del af øen. Pladsen er ejet af Danmarks Naturfond, som også ejer den nærliggende herregård, Skovsgaard.

Herregården er i dag omdannet til et levende museum, hvor børnene for eksempel kan komme tæt på dyrene og prøve at male korn, ælte dej og bage brød i en gammel stenovn. Der er også en udsøgt økologisk café på Skovsgaard, så friluftsturen kan her kombineres med gastronomi. I området omkring herregården er der anlagt masser af fine, små vandrestier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er plads til otte telte på overnatningspladsen Skovsgaard. Der kan hentes vand i nærheden, og ved stranden, få hundrede meter derfra, er der toiletter, som kan benyttes i sommerhalvåret.

Pladsen har nr. 739 i bogen 'Overnatning i det fri'.

FØLGTuren Går Til på Facebook

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden