Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FREDELIGT. Et storslået blik ud over Esrum Sø.
Foto: Morten Langkilde/Morten Langkilde

FREDELIGT. Et storslået blik ud over Esrum Sø.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På opdagelse i Nordsjællands nye nationalpark

Fra Christian 5.'s jagtslot til bævere, havørne og kantareller. Storslåede natur- og kulturoplevelser venter dig i Nordsjællands kommende nationalpark.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det føles, som om Ikaros har vinger, når jeg rider ham i Gribskov. Dådyr og skovens andre dyr løber lige opad os, når jeg dagligt rider Ikaros eller min anden islandske hest Trolle. Vi bliver ét med naturen«.

Vivienne Bach bor på Egedalen lige uden for Gribskov og træner dagligt sine islandske heste et par timer i skoven. I dag har hun skovens Bakkevej for sig selv.

»Tidligere har der været lidt konflikter med skifolket om vinteren, men nu er de løst. Jeg er lidt træt af mountainbikerne, når de kommer med fuld hammer bagfra. Hestene bliver skræmte for noget, der kommer i fuld fart bagfra. Hvis mountainbikerne bare ville råbe og advare os«.

Ikaros, Trolle og Vivienne Bach nyder sammen med tusinder af andre dagligt den smukke natur ikke alene i Gribskov, men i hele Kongernes Nordsjælland, som ventes at blive Danmarks femte nationalpark i 2012 efter Skjern Å, der efter planen bliver indviet som nummer fire her i sommer. For skovrider Jens Bjerregaard Christensen fra Naturstyrelsen Nordsjælland med hovedsæde på Ostrupgård ved Græsted er makkerparret Ikaros og Vivienne Bach et forbillede for udnyttelsen af den kommende nationalpark.

GUIDE

»Kunsten for os er at få folk involveret, så de føler ejerskab. Det har vi for eksempel haft med skiløjperne i Gribskov, hvor skiløberne selv har været med til at lægge ruterne. Det samme gælder bådelav med sejlads på søerne; høslætlavet der genskaber de gamle høenge i skoven; kulsvierlavet der laver trækul, trætjære og lindebast til tovværk og mange andre gode mennesker. Vi fra Naturstyrelsen må nok erkende, at mange af de aktive er 50+, for det er svært at få børnefamilierne i tale og høre deres naturønsker. De har ikke tid. Vi fra Skov og Natur er beskyttere, men vi skal også finde en balance med benytterne, og vi vil gerne have borgerinddragelse à la USA«, siger den 58-årige Jens Bjerregaard Christensen, som er den moderne tids skovrider, men benytter enhver lejlighed til at hive piben frem og bakke på den som en gammeldags skovrider.Skovrideren erkender, at de besøgende næppe umiddelbart vil kunne se på naturen, om den er nationalpark eller ej, men der vil komme flere oplevelser for folk:

»Min drøm er, at københavnere og andre borgere tager toget op til nationalparken, lejer et par cykler, tager et par overnatninger og deltager i en eller to guidede ture«.

GUIDEDet skal du opleve i Nordsjælland

Allemandsretten kommer dog ikke til at gælde, for så kunne alle slå telte op overalt, og det er ikke vejen frem for folks engagement i nationalparken. Naturstyrelsen vil gerne etablere lejrpladser, men som skovrideren fastslår:

»Kunsten er at gøre det uden at tivolisere nationalparken. Nogle steder anlægger vi pladser med borde og bænke, andre steder kan besøgende kun sidde på en træstamme. I statsskoven må besøgende gå, hvor de vil, men 95 procent følger vandrestierne, dog ikke i sensommeren, hvor svampesamlerne dukker op. Man skal stadig have retten til at fare vild«.

Svampesamleren
Nationalparken in spe består af tre ben: Natur, friluftsliv og kulturhistorie – ikke mindst det sidste gør sig gældende i Kongernes Nordsjælland ifølge Jens Bjerregaard Christensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Tag bare et eksempel som reformationen og kongens efterfølgende konfiskation af den katolske kirkes besiddelser. Vi har Frederiksborg, Kronborg og Fredensborg samt Gurre Slotsruin for blot at nævne et par kulturhistoriske perler. Nationalparken skal ikke blot være et reservat i nordsjællændernes baghave, hvilket de også ville være imod, men derimod et Kongernes Nordsjælland med masser af kulturhistoriske attraktioner«.

»Vigtigt for os er det at skabe sammenhæng, så de besøgende også kan få en sammenhængende oplevelse. Den kommende park består af tre store kerneområder med landskabsstrøg, som bliver kaldt korridorer. De skal forbinde de tre områder, som muligvis bliver på knap 35.000 hektarer eller 350 kvadratkilometer. Heraf er de godt 20.000 hektarer statsejet, mens de resterende 15.000 er på private hænder. I Danmark er der områder som Kongernes Nordsjælland, der fortjener beskyttelse, og det kan en nationalpark netop gøre, samtidig med at den skaber plads til naturlig dynamik«, mener skovrideren.

Ved Dronningens Bøge i Gribskov, støder vi på to rådyr, en rå og et lam, som esser og slet ikke har øje for de tobenede, så travlt har dyrene med at fortære det saftige græs under de smukke træer lige ved Frederik 4.’s Allé ned mod bådebroen, hvorfra der er direkte udsigt over Esrum Sø til Fredensborg Slot. Selv om dyrelivet trives godt i Nordsjælland med fire hjortearter – krondyr, dådyr, sikahjorte og råvildt – bævere og i luften skarv og sågar havørne, ser Jens Bjerregaard Christensen især gerne flere græsningsdyr, så der opstår nye lysninger og vådområder.

»Problemerne opstår, når der ikke er hegn. Det har været diskuteret i pilotprojektet, om vi skulle genintroducere den europæiske bison, også kaldet visenten, som det muligvis sker på Bornholm, men det har været udtrykt, at de mange besøgende måske ikke vil føle sig trygge ved de store dyr«.


Under enevældens konger var det dyrene, som ikke kunne føle sig trygge. Christian 5. deltog i parforcejagten hos Solkongen i Frankrig, og da prins Christian kom hjem, etablerede han som konge et lignende system i Store Dyrehave i Gribskov i 1680-1695. Ud fra ’Stjernen’ stråler otte lange, lige veje, hvorfra kongen og hans følge havde overblik. Jagten koncentrerede sig om én udvalgt hjort, og når den var lokaliseret, blev den jaget af jægere og hunde, indtil den segnede af udmattelse. Kongen og hans følge red frem til den fuldstændig udasede hjort, som enten kongen selv eller en af ham udpeget æresgæst dræbte med en hirschfænger – en stor jagtkniv – eller et kort sværd med et stød i hjertet.

»Der var ikke tale om jagt for madens skyld, men om ren og skær magtudøvelse«, konstaterer Jens Bjerregaard Christensen.

Christian Wolfhagen fra Nødebo er hverken på jagt eller udøver sin magt. Han er ude for at samle »kantareller og andet godt«, da Turengårtil.dk møder ham ved ’Stjernen’:

»Jeg arbejder hjemmefra og holder frokostpause. Skoven ligger lige uden for kontorvinduet, så det er oplagt at samle lidt svampe i pausen«.

»Hvis nationalparken bliver en realitet, ser jeg gerne, at den bliver sammenhængende, så man kan komme på tværs af området på cykel uden at skulle ud på en trafikeret vej. Jeg frygter ikke, at området bliver overrendt, hvis det bliver nationalpark. Jeg kommer jo ikke mere til Nordvestjylland, selv om Thy er blevet nationalpark«.

Klosteret er en benzintank

Ved Nejede Vesterskov kom havørnen tilbage for et par år siden. Det første år fik parret én unge, mens det blev til to det følgende år. Skovrider Christensen har set reden, men aldrig ungerne. Den pensionerede ingeniør Kjeld Funck Christensen fra Frederiksværk har heller ikke set havørne, men ved et tidligere besøg fulgt to fiskeørne på arbejde i Alsønderup Engsø, hvor han står i fugletårnet og hygger sig med en pibe tobak og en Royal Export. Denne dag har Kjeld Funck Christensen dog måttet ’nøjes’ med en fiskehejre. »Jeg kommer her engang imellem med madpakken for at følge fuglelivet. Det er et skønt område, og jeg er vokset op fra barnsben med at iagttage fugle, og det har hængt ved hele livet. I dag er her god plads, men andre gange må man stå i kø for at komme op i tårnet«. I kø står besøgende også på et af den kommende nationalparks kulturelle ben, Esrum Kloster. Ikke mindst riddersalen er rammen om mange arrangementer, fortæller projektleder Vibeke Cavling, og hvem vil ikke gerne have en smagsprøve af middelalderkøkkenet i Broder Rus Kælder, der i dag fungerer som restaurant, men tidligere var forrådskammer. »Esrum Kloster var engang Skandinaviens største bygningsværk, men er i dag kun en tiendedel af sin oprindelige størrelse. En god parallel til et kloster er en benzintank, hvor man tanker tro, eller der er en hotline til Vorherre, så han ikke glemmer menneskene. Et kloster er himlen på jord. Der skal herske vellyd og Gudstanker«. »Kun administrationsbygningen er tilbage. Efter reformationen forsvandt byggematerialerne ganske langsomt i årenes løb og blev anvendt for eksempel på Kronborg og Fredensborg Slot. Når administrationsbygningen blev bevaret, skyldes det, at Frederik 2. brugte bygningen som jagtslot. Han var gal med jagt og måtte have brevskrivere med på jagten, fordi han var ordblind«. Om aftenen serveres der kål og revelsben på en stor brødskive i stedet for en tallerken, men i middelalderen ville tjenerne både have båret kalkun, gås, and, kylling og meget mere ind, siger Vibeke Cavling, og »det ville være tilsat masser af krydderier og sukker, for middelaldermad var som leverpostej på en brunkage«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Turengårtil.dk nøjes imidlertid med et mere beskedent måltid ved en anden kulturhistorisk perle, Gurre Slotsruin, mens den ildrøde sol langsomt går ned i vest. Ved ruinen bryder vi brød og deler lidt ost og en flaske Gevrey-Chambertin, hvor munkene for øvrigt kom fra i Frankrig, mens vi føler os som små konger. I Kongernes Nordsjælland kan vi alle nemlig føle os som konger for en dag, uanset om vi er kongetro eller ej. I tidligere tider drev de kongelige parforcejagt, men fortidens brutale dyrejagt er i den kommende nationalpark afløst af cyklister, ryttere, løbere, stavgængere, naturelskere og museumsinteresserede. Nationalpark Kongernes Nordsjælland giver ikke alene de lokale mulighed for at dyrke naturoplevelser, friluftsliv og formidling, men er også et åndehul for hovedstadens millionbefolkning og hele det ganske land, og det uanset om man kun har et par timer eller flere dage til rådighed.


Læs mere i Flemming Runes ’Gribskov 1-2’ og Michael Stoltzes ’Danmarks Nationalparker’ og på www.esrum.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden