Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fantastisk? 21 kilometer nordvest for København skal et kuperet grønt terræn omdannes til et feriecenter med 10.000 sengepladser, vandland og luksus. Tegning: Arkitektfirmaet Arkitema

Fantastisk? 21 kilometer nordvest for København skal et kuperet grønt terræn omdannes til et feriecenter med 10.000 sengepladser, vandland og luksus. Tegning: Arkitektfirmaet Arkitema

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordeuropas største ferieresort skal ligge i en mose i Måløv

Københavnsk kultur og sjællandsk natur skal lokke turister til Kildedal.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frankrig har Disneyland. Danmark får ’Dayz Kildedal’. Med store armbevægelser vil selskabet Dayz Resorts omdanne 900.000 kvadratmeter grønt område i Måløv til »Nordeuropas største oplevelses- og ferieresort«.

»Det her er det mest ambitiøse og interessante turistprojekt i Nordeuropa«, siger Bjarne Bøgh Jensen, bestyrelsesformand og ejer af Dayz Resorts.

Koncernen fra Varde råder i dag over otte feriecentre i Jylland med i alt 1.400 ferieboliger. Med Dayz Kildedal vil det voksende firma mere end fordoble sin boligkapacitet med yderligere 1.600 ferieboliger og 10.000 sengepladser.

LÆS ARTIKEL Marken og mosen i Måløv er ifølge Bjarne Bøgh Jensen en fin beliggenhed, fordi oplevelsesrige København blot er 33 minutter væk med S-toget. Feriehusene skal filtres bæredygtigt og CO2-neutralt ind i naturskønne omgivelser, og en 35.000 kvadratmeter stor centerbygning med vandland, wellness- og fitnessfaciliteter skal give luksus og adspredelse. Budgetrammen for projektet er 4 mia. kr., men finansieringen er ikke på plads. Er I ikke bange for at knække nakken?»Nej, ellers var vi ikke gået ind i det. Parallellen til Disneyland er relevant på grund af det unikke i at ligge tæt på en kæmpe attraktion som København kombineret med helt specielle ferieoplevelser for voksne og børn. Hvis vi vil være en del af den globale turistbranche, skal der virkelig gøres noget andet end bare at tilføje nogle flere sommerhuse ude langs kysten«, siger Bjarne Bøgh Jensen. Overtaget plan fra fallitbo

Ejeren af Dayz Resorts har genoplivet et projekt, der ellers var lagt i graven. I 2006 kom armbevægelserne fra ferieboligselskabet Kristensen Group, der – med samme arkitektfirma – fremlagde en stort set identisk plan for ’Kildedal Park’. Men selskabet gik konkurs i april sidste år. Kurt Sarstrup var dengang med til at udvikle »Nordeuropas største feriecenter«. I dag står han i spidsen for Kristensen International, som har overtaget flere aktiviteter fra konkursboet. Men ikke Kildedal Park, der »var for stor en mundfuld«: »Vi blev tilbudt at overtage Kildedal. Men det danske ferieboligmarked er gået i – hvis ikke sort – så i meget mørkegråt. Vi vurderede, at timingen ikke var den rette for et så stort projekt, men det er da fantastisk, hvis det kan lade sig gøre for Bjarne Bøgh. Det er en ekstremt modig beslutning«, siger Kurt Sarstrup.LÆS ARTIKEL Om markedet er sort eller mørkegråt? Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark oplyser, at kvadratmeterprisen for et dansk sommerhus i snit er faldet 16 procent siden sommeren 2007. Det svarer til en kvart million kroner i forhold til den størrelse boliger, som Dayz Resorts vil sælge. »Set i forhold til hvordan markedssituationen ser ud nu og ventes i 2013, kan det blive en udfordring at sælge. Omvendt kan jeg jo ikke afvise, at ideen med en boligform atypisk fra sommerhuse er god nok til at tiltrække købere«, siger Christian Hilligsøe Heinig. Ikke kun på markedet, men også på marken 100 meter nord for Kildedal er begejstringen til at overse. Knardrup Grundejer- og Borgerforening er bekymret over udsigten til to millioner turister. »Set med vore landsbybriller er det saftsuseme mange mennesker. De skal ind og ud af terrænet sammen med varer og materialer. Det er fint, hvis vi skal have et badeland, men det her er for stort«, siger formand Frank Gøttler.LÆS ARTIKEL

Dayz Resorts »forhandler seriøst« med kapitalfonde, bank- og realkreditbranchen og forventer at fremlægge en finansieringsplan inden nytår. Naboerne har lige fået et brev med posten, og til dem siger koncerndirektør Martin Dyrholm:

»Vi skal skabe noget stort i respekt for naturen. Før man lavede en rammelokalplan for turisme, havde man henlagt det til industri. Som boligejer kan man så overveje, om man vil have industri eller et resort, der også er åbent for dem til at bruge området og spændende faciliteter«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden