Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
www.forsorgshistorien.dk
Foto: www.forsorgshistorien.dk

LÆGEBEHANDLING. På Dansk Forsorgsmuseum kan man se et udvalg af de instrumenter, der blev brugt til at behandle åndsvage.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er 10 af Danmarks mest bizarre museer

Jodle Birge, harmonikaer, sukker og kartofler. Er de velkendte danske museer for konforme, så besøg de mere spøjse, der gemmer sig rundt omkring i Danmark.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du træt af klassiske malerier og velkendte effekter, når turen går på museum? Så vælg at lægge vejen forbi et af de mere mærkværdige.

Her kan du blandt andet se Jodle Birges guldplader, blive klogere på kartoflens historie og komme helt tæt på kronprinsens Skoda.

Kender du andre spøjse museer i Danmark, så fortæl om dem i kommentarfeltet under artiklen.

Dansk Forsorgshistorisk Museum

I den tidligere køkkenbygning, der oprindeligt hørte til centralinstitutionen Andersvænge, ligger Dansk Forsorgshistorisk Museum. Museet (foto herover) gør det muligt at lære mere om, hvordan udviklingshæmmede er blevet behandlet gennem tiden – fra at blive opfattet som dyr og gemt væk fra samfundet til den nutidige indsats for at inkludere dem og give dem et ligeværdigt liv.

Museet er blevet til takket være en ihærdig indsats fra tidligere værkstedslærer Erling Kristensen, som gennem det meste af sit liv har indsamlet forskellige genstande, billeder, artikler, film og litteratur.

Dansk Forsorgshistorisk Museum, Rosenkildevej 59, 4200 Slagelse.

LÆS OGSÅ

Hvor mange ton sukker, kan man høste, hvis man planter en fodboldbane til med sukkerroer? Er du nysgerrig på svaret, så læg vejen forbi Danmarks Sukkermuseum i Nakskov.

Her kan man nemlig finde ud af meget mere om de godt 400.000 tons sukker, der hvert år bliver produceret i Danmark. Blandt andet hvor effektiv den moderne produktion er blevet. I dag kan en mand med en moderne roeoptager håndtere 580 ton roer på en dag – en mængde, det tidligere ville have krævet over 100 mand til at håndtere.

Og skulle en af landets fodboldklubber slå sig på roedyrkning i stedet, kan de regne med at kunne dyrke omkring otte ton sukker på en fodboldbane.

Danmarks Sukkermuseum, Løjtoftevej 22, 4900 Nakskov.

Skoda Museum, Glamsbjerg

De fleste, som har været barn i 80’erne, kan nok huske det væld af Skodavittigheder, der gjorde livet surt for mange Skodaejere. Men i den helt anden grøft findes der også dem, der elsker det tjekkiske bilmærke så højt, at begejstringen har udmøntet sig i et museum, hvor Skodaens mange facetter kan udforskes nærmere.

Fra den allerførste masseproducerede Skoda 418 Popular, der trillede ud på gader og stræder for første gang i 1937 til den lynhurtige Skoda Superb 2,8 V6 fra 2006, der har fungeret som transportmiddel for kronprins Frederik og derfor er luksuriøst indrettet med både køleskab og TV.

Skoda Museum, Nårupvej 32, 5620 Glamsbjerg.

Københavns Fængslers Museum

Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det føles at komme bag tremmer? På Københavns Fængslers Museum kan man blive klogere på historien om det københavnske fængselsvæsen fra 1662 og frem til nutiden.

Bag driften af museet står frivillige, der tidligere selv har set de tykke mure på de københavnske fængsler indefra.

Hvis man vil besøge museet, skal man ringe på 72 55 50 67 på tirsdage mellem 10 og 12 eller skriver til museum-kf@mail.dk.

Til gengæld lover museet, at alle besøgende bliver sluppet ud igen.

Vestre Kirkegårds Alle 3, 2. sal, 2450 København SV.

Jodle Birges Museum

Fra country på Wembley til hjertevarme optrædener på plejehjem – Birge Lønquist, der i folkemunde var kendt som Jodle Birge, kom vidt omkring i sin lange karriere. I sin karriere solgte han mere end to mio. plader, og i en sidelænge til Rold Gl. Kro er det muligt at komme lidt tættere på den folkekære kunstner, som døde i 2004.

Museet udstiller adskillige af Jodle Birges guldplader, private effekter, musikinstrumenter, og der er naturligvis også mulighed for at høre hans musik.

Jodle Birgers Museum, Hobrovej 11, Rold, 9510 Arden.

Danmarks Kartoffelmuseum

Kogte, stegte, friterede, ovnbagte – hver dag, står der kartofler på utallige danske middagsborde, så hvorfor ikke lære lidt mere om den lille knold, der vokser i jorden. Ved Hofmansgave på Nordfyn findes Danmarks eneste kartoffelmuseum, som byder på et væld af informationer om den populære rodfrugt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danmarks Kartoffelmuseum, Hofmansgavevej 25, 5450 Otterup.

Harmonika Museet

Skilte med nix pille og tykke glasmontre er standard på de fleste museer, men sådan er det ikke på Harmonika Museet. Tværtimod inviteres museets gæster til at gribe en af de udstillede harmonikaer og selv prøve kræfter med spilleriet. I alt rummer museets samling omkring 1000 harmonikaer, hvoraf de ældste har spillet i snart halvandet århundrede.

Museet er også blevet samlingspunkt for harmonikaspillere, som mødes på stedet og enten spiller løs på egne instrumenter eller låner et på stedet.

Harmonika Museet, Tranum Engevej 250, 9460 Brovst.

Danmarks Cykelmuseum

For mange danskere er cyklen et velkendt og ofte uundværligt transportmiddel. Men hvilken udvikling har den tohjulede jernhest egentlig gennemgået frem til de modeller, der triller rundt på gader og stræder i dag. Det kan man blive klogere på ved et besøg på Danmarks Cykelmuseum, der fortæller om cyklernes tekniske udvikling.

Samlingen omfatter omkring 150 cykler, der spænder helt fra nogle af de første cykler i træ over væltepeteren til topmoderne versioner. Man kan også se de cykler, som dronning Ingrid og kong Frederik d. 9. kørte rundt på. For de mere mageligt anlagte byder museet også på en større samling cykler med hjælpemotor og knallerter.

Danmarks Cykelmuseum, Borgergade, 9620 Aalestrup.

Wellings Landsbymuseum

Wellings Landsbymuseum har fået sit navn efter dets ophavsmand – Søren Welling, der var en ihærdig samler hele sit liv. Samtidig havde han hænderne skruet godt på, og har egenhændigt bygget museet, der er udformet som en hel landsby fra omkring år 1900. Her kan man gå på opdagelse hos købmanden, på posthuset, hos frisøren, i forskellige stuer og værelser og endda i en kirke.

Den lille landsby rummer en stor samling landbrugsmaskiner, værktøj og mange andre interessante genstande, og derudover er det fascinerende at bevæge sig rundt i de mange små, skæve rum og tænke på, at det hele er en enkelt mands værk. Museet er desuden opført i genbrugsmaterialer.

Her er det i øvrigt tilladt at røre ved de udstillede genstande – lande hånden stryge over kniplingsdugen på bordet eller give dukken i vuggen en blid gyngetur, så man for alvor kan leve sig ind i, hvordan livet blev levet for over 100 år siden.

Wellings Landsbymuseum, Mejlbyvej 10, 6660 Lintrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danmarks Vej- og bromuseum

Er du nysgerrig på, hvordan det danske vejnet tidligere har taget sig ud. Finder du tegninger af brokonstruktioner fascinerende, og vil du vide mere om danske veje og broers historie fra oldtiden og frem til nu, så sørg for at lægge vejen forbi Dansk Vej- og Bromuseum.

Blandt de udstillede genstande kan man blandt andet se milesten fra Ole Rømers tid, forskellige sager fra vejkorpset som anciennitetslister fra 1793, bompas, signeter og brystskilt af messing til ingeniørkorpsets opsynsmand og manuskriptet til Danmarks ældste vejhistorie fra 1823.

Men vær hurtig, for museet har sidste åbningsdag den 30. august.

Danmarks vej- og bromuseum, Oldvejen 25, 4300 Holbæk.

Kender du andre spøjse museer rundt omkring i Danmark, så tip os om dem i kommentarfeltet herunder artiklen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden