Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Solplads. Amager strandpark er et skønt pusterum fra byen. Og metroen kører lige til døren.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amager: Lorteøen er blevet trendy

Københavnerøen Amager er Danmarks tættest befolkede ø. Men mellem de mange mennesker finder du storslået natur, grandios arkitektur og musikalske oplevelser.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad os få det på plads med det samme – det udtales: Ama’r.

På Amager kan københavnere og turister inden for få minutter takket være metroen få både et pust af storby og natur. På Islands Brygge, Amagerbro og i Ørestad er det arkitekturen, der dominerer, mens naturen folder sig ud på Amager Fælled og ikke mindst i hovedstadens store trækplaster på varme sommerdage, Amager Strandpark.

Den bruges flittigt af hundeluftere, løbere, skatere, cyklister, svømmere, kajakroere, kitesurfere og solbadere.

Engang var Amager dog stedet, hvor Københavns latriner og affaldsspande blev tømt, så det er ikke helt ved siden af at påstå, at øen er bygget på skrald. Og som bekendt har kært barn mange navne – ’lorteøen’ er et af Amagers, men lad være med at bruge det over for de lokale, der er meget passionerede omkring deres ø.

Omkring år 1900 skulle hovedstadens beboere ud af de pressede brokvarterer og tæt på stranden og fælledens plante- og dyreliv, så på Amagerbrogade og sidegaderne boomede byggeriet af karreer proppet med lejligheder.

LÆS ARTIKEL

I det seneste årti har hovedstaden oplevet det største babyboom siden Anden Verdenskrig, og det er igen blevet nødvendigt at strække hovedstadens rammer lidt ekstra. Endnu engang er det Amager, der lægger jord til bydele, borgere og badearealer, og øen er i dag Danmarks tættest befolkede med 1.820 mennesker per kvadratkilometer.

Den nyeste bydel i form af den arkitektoniske legeplads Ørestad lægger jord til både Danmarks Radio og dets kontroversielle koncerthus samt internationalt anerkendte boligkomplekser som VM-bjerget og 8tallet. En af de første bygninger derude var dog det store indkøbscenter Field’s, mens det seneste er det skæve Hotel Bella Sky, der med en etage kun for kvinder har skabt røre i både danske og internationale medier.

LÆS ARTIKEL

På Islands Brygge er et tidligere industrikvarter i dag blevet til en af de mest eftertragtede bydele for blandt andet nyslåede børnefamilier, der ikke vil forlade byen, men gerne vil have lidt luft omkring sig. Her er der badebro og fredet natur næsten lige uden for døren.

Fredag på Amager

Kl. 15: Kig til udvikling
Start weekenden på kajen på Islands Brygge, hvor det lokale liv udspiller sig – især når solen kigger frem. Bryggen er vokset fra et gråt industriområde til at være en af Københavns mest eftertragtede bydele for især børnefamilier. Et af de mest markante tegn på forandringen fra grim ælling til smuk svane er de buttede betonsiloer, der er ombygget til eksklusive lejligheder på kanten af kajen.

Fra Geminisiloerne er der kig over til et af Københavns tidstypiske nybyggerier – magasinkoncernen Allers skarpe glas- og ståldomicil og Havneholmens hvide Tetrislignende lejlighedskompleks, der med sin placering helt ud i vandet elegant skubber en af de mere kedelige bygninger, indkøbscenteret Fisketorvet, i baggrunden.

Desværre er der fra Islands Brygge også kig til den kedeligste del af havneudviklingen med de kasseformede kontordomiciler, der fik lov at starte udviklingen fra industrihavn til levende by.

Islands Brygge.


Kl. 16: Hovedspring i havnen

Islands Brygges popularitet har også betydet udviklingen af et stort rekreativt område med havnebadet som et af de helt store trækplastre.

Med udflytningen af industri og rensning af kloakvand er vandet i Københavns havn nu så rent, at hvor det tidligere kun var skibe og kajakker, der brød vandoverfladen, er det nu hovedspring og maveplaskere, der sætter flest bølger i gang fra sæsonens åbning 1. juni og sommeren ud. Den indhegnede pool i havnebassinet er udstyret med livredder og plads til soltørring.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Havnebadet Islands Brygge , Islands Brygge 14.


Kl. 18: Kultur på kanten
Kulturhuset Islands Brygge åbnede dørene til den sorte træbygning i 2000. Huset har om nogen været primus motor i at skabe begivenheder og liv, der er med til at gøre denne bydel til et attraktivt sted at bo.

Terrassen, der løber langs huset på kajen, er et skønt sted at nyde en afslappet middag fra cafeen Bryggens Spisehus. Måske efterfulgt af en af de mange koncerter, foredrag eller andre begivenheder, der året rundt fylder kulturhusets næsten 1.400 kvadratmeter. Måske lander du midt i en af årets udendørs begivenheder med dj, dans, fest og hygge, der gør kajen og græsset omkring huset til en myretue af mennesker. I dag er der for eksempel børnejazz med Frederik fra X Factor.

Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18.

LÆS ARTIKEL


Kl. 20: Slå tonen an

Danmarks Radio og koncerthuset, K3NC2R1HUS4T, har deres helt eget postnummer, 0999, men hele herligheden ligger nu stadig på Amager.

I dag vælter vellyden rundt inde i den meteorlignende bygning i den blåklædte kasse, som den visionære arkitekt Jean Nouvel og hans tegnestue har stået bag. Under byggeriet var tonen omkring det hele betydeligt mere skarp, for med en budgetoverskridelse på 250 procent trak byggeriet utallige skandaleoverskrifter i danske medier, før det overhovedet var taget i brug. Koncerthuset blev med to års forsinkelse indviet i januar 2009 med en stor gallakoncert.

Den store koncertsal er i al sin træbeklædte skævhed en kulisse, der gør en koncert til en oplevelse for flere sanser. Der er plads til 1.800 publikummer og til et helt symfoniorkester eller to på scenen. Salen har desuden et orgel med omkring 6.000 piber.

Er man ikke til livemusik, er det også muligt at få et kig indenfor på en af de guidede rundvisninger om den specielle arkitektur, DR arrangerer. De har også ture om det daglige arbejde og tilblivelsen af tv- og radioprogrammerne på DR. Tider og priser varierer, så hold øje med deres hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Koncerthuset, Emil Holms Kanal 20 - 0999 København C.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER: Populær kaffebar, cool loppemarked og arkitekt-tour.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden