Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kunst. Kysten omkring Aarhus ligger sand, jord og græs til udstillingen Sculpture by the Sea.
Foto: PR

Kunst. Kysten omkring Aarhus ligger sand, jord og græs til udstillingen Sculpture by the Sea.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sommer i Danmark: Her får du vild og fascinerende kunst under åben himmel

64 kunstværker kan fra i dag ses langs den aarhusianske kyst. Turengårtil.dk har fundet frem til 10 andre gode steder, hvor du også kan opleve udendørs kunst.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra i dag og en måned frem er kystlinjen ved Aarhus særligt interessant. Den ligger nemlig sand, jord og græs til den internationale skulpturudstilling Sculpture by the Sea, der også gæstede den jyske hovedstad i 2009 og 2011.

I år byder udstillingen på 64 skulpturer, der fordeler sig over en tre kilometer lang strækning fra Ballehage til Tangkrogen.

En af dem er Vibeke Rønsbos Remind, som er en enorm flaskepost i kajakstørrelse, der vugger i Aarhusbugtens rolige bølger.

»Sculpture by the Sea er en fantastisk udstilling på mange måder. Folk strømmer til, vandrer mellem skulpturerne og holder skovtur i græsset, inden de går videre. Det er virkelig en udstilling, der får nogle mennesker til at se på skulpturer, som ellers aldrig ville interessere sig for den slags, og så giver natuscenen med skov og strand mulighed for at arbejde installatorisk med sine værker«, siger Vibeke Rønsbo.

Hendes fem meter lange flaskepost kan sammen med de øvrige 63 skulpturer opleves i hele juni måned, men går turen ikke lige til Aarhus, er der også mange andre steder i landet, hvor man kan nyde kunst under åben himmel.

Springvand i Sindal

Umiddelbart gør den lille nordjyske by mellem Frederikshavn og Hjørring ikke meget væsen af sig, men kigger man byen lidt efter i sømmene, vil man opleve noget forunderligt: Et væld af vandpjaskeri.

For i 1990 besluttede byens borgere sig for at skabe 100 springvand i byen - og det er lykkedes og endda lidt til. Her er både træ, beton, metal, keramik, granit og mange andre materialer taget i brug for at skabe de forskellige vandkunstværker.

Skulpturparken, Louisiana

Med sin skønne udsigt over Øresund er Louisianas skulpturpark et besøg værd i sig selv. Men det er også værd at vende blikket fra havet og kaste det på de flere end 50 skulpturer, parken byder på. Parken er skabt af landskabsarkitekterne Ole og Edith Nørgaard samt Lea Nørgaard og Vibeke Holscher, som har sørget for, at bygningernes labyrintiske udtryk fortsætter ude i det fri.

Skulpturerne spænder over det meste af det 20. århundrede som Henry Moores Liggende figur nr. 5 og Richard Serras Porten i Slugten, der specifikt er købt til sin placering i landskabet.

Land Art på Langeland

Naturens egne materialer som træ, jord og sten kan også være kunst. Det er kunstværkerne i Slotsparken ved Tranekær Slot på Langeland gode eksempler på. Her har flere end 20 danske og internationale kunstnere udført unikke værker specielt til parken, som er skabt af organiske materialer.

For den organiske livscyklus er en del af tanken bag kunstværkerne, og derfor er der også kun 13 af de oprindelige værker tilbage, mens resten er gået til. Til gengæld kommer der løbende nye til. Det er især i området omkring Slotssøen, at man finder de imponerende, og ofte gigantiske, kunstværker.

Enorme sandslotte i hovedstaden

Enhver, der har forsøgt at bygge sandslotte med skovl og spand på stranden om sommeren, vil nok kigge misundeligt på de kunstfærdige kreationer, der kan opleves til Københavns Sandskulptur Festival i Havnegade indtil 25. august.

Blandt de helt store attraktioner på festivalen er blandt andet en ti meter høj figur, der er skabt med inspiration fra science fiction verdenen og som noget helt særligt også en sandfigur i farver, der er den første af sin slags på en sandskulpturfestival i Europa.

En lille oase bag Glyptoteket

Smukke, historiske bronzeskulpturer og afslappende naturomgivelser mødes i skøn forening bag Glyptoteket midt i København. Et oplagt sted at undslippe storbyens stress og jag og bare synke ned på en bænk og nyde de herlige omgivelser. Haven blev skabt af anlægsgartner Valdemar Fabricius Hansen i begyndelsen af sidste århundrede, og er anlagt strengt symmetrisk med plæner, bede og gange rettet ind efter stramme linjer.

Blandt havens figurer findes blandt andet Auguste Rodins verdensberømte ”Grubleren”, der har siddet dybt begravet i sine tanker her i haven siden 1905.

Rundkørselsstjerner i Skive

Det kan være svært at holde blikket fuldstændig fokuseret på trafikken, når man kører gennem en af rundkørslerne i Skive. For her har rislende vandskulpturer, aber som klatrer rundt, en fisk skabt af skeer og andre monumentale kunstværker udført i beton, granit og jern indtaget byens 11 rundkørsler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også i resten af bybilledet dukker den ene skulptur efter den anden op, for drømmen er, at byen kan hævde at være Danmarks største udendørs kunstmuseum. Rundkørslerne kaldes også for de 11 stjerner, for de skal være symboler, som de lokale og besøgende kan navigere efter.

Thurahs Barokhave

Tankerne flyver uundgåeligt mod Solkongens slot, Versailles, udenfor Paris under et besøg i Lauritz de Thurahs imponerende barokhave ved Gl. Holtegaard i Nordsjælland. Her er buegange, springvand og statuer arrangeret kunstfærdigt og symmetrisk omkring midteraksen.

Haven er blevet genskabt til sit oprindelige imponerende udseende siden 2001 og byder blandt andet på 10 statuer og et 1000 m2 stort mønster kunstnerisk udformet i buksbom.

Ildspyende Elia

Hvis man ikke kender Elia på forhånd, er det svært ikke at undre sig bare lidt, når man får øje på den enorme stålkuppel med sine fire søjler, der er placeret på en flad græsmark ved Herning. 32 meter i højden og 60 meter i diameter er de imponerende dimensioner på kunstværket, der er tegnet af Ingvar Cronhammar.

Brede trapper gør det muligt at komme op og se ind i Elias indre, og én gang om året er det endda muligt at komme ind i skulpturens indre. Nemlig på den lørdag, der ligger tættest på den 27. september, der er Elias officielle fødselsdag. Men på alle årets andre dage kan man også være heldig at få en ekstra oplevelse med, for på ganske tilfældige tidspunkter - men i gennemsnit hver 18. dag - går Elia i udbrud og blæser en otte meter høj gasflamme op mellem de fire søjler i knap et halvt minuts tid.

De fire mænd og havet

Nord for Esbjerg ved Sædding Strand sidder fire ranke mænd i hvid beton og skuer ud over havet. Skulpturen blev afsløret i efteråret 1995 og har siden udviklet sig til at være Esbjergs vartegn. Den er skabt af den berømte danske maler og billedhugger Svend Wiig Hansen, som allerede i midten af 1950’erne tegnede de første skitser til det ni meter høje kunstværk.

Inspirationen til skulpturen er blandt andet fundet i Påskeøernes verdensberømte monolitter og er et symbol på det rene og ufordærvede menneskes møde med naturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mur Hæk Hegn

Hjemme er vi omkranset af vægge i hus eller lejlighed, men de færreste tænker over, at vægge også dominerer, når vi bevæger os ud i verden. Eksempelvis i form af mure, hække og hegn. Det fænomen udforsker Museet for kunst i det offentlige rum, KØS, i Køge indtil midten af september.

Resultatet er en to kilometer lang udendørs kunstudstilling, som blandt andet byder på et trådhegn dekoreret med en gigantisk poseflettet navneklud, på et 32 meter langt murværk med alternative visioner for købe og på interaktive hække.

Kunstværkerne er placeret på Tråden, en kulturrute, der strækker sig fra Køges bymidte og ned til havnen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden