Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
CYKELPAUSE. Ruten skærer igennem flade marklandskaber med broer, møller og kanaler, så man bør afsætte tid til at nyde landskabet.
Foto: Kåre Welinder

CYKELPAUSE. Ruten skærer igennem flade marklandskaber med broer, møller og kanaler, så man bør afsætte tid til at nyde landskabet.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev Vadehavets smukkeste sider fra en cykel

Nationalparken byder på noget af det vildeste og mest forblæste natur, Danmark har at tilbyde. Men cykelpakken fra Esbjerg til Tønder har plads til forbedringer.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Buntje-Ballum. Bådsbål-Ballum. Husum-Ballum. Nørrehus-Ballum.

I alt findes der otte landsby-Ballum’er i det sydvestligste hjørne af Danmark, og hvis ikke man på forhånd bliver helt forvirret og kører udenom, så er de mange Ballummer formentlig et sted, man drøner bilen lige igennem.

Anderledes forholder det sig, hvis stedet udforskes på cykel.

Zoomer man ind på den nordligste af landsbyerne, Vesterende Ballum, så har stedet til trods for sin blæsende beliggenhed en tilbagelænet charme med sine smalle, allé-prægede gader og den rød-hvide kirke med omkringliggende præstegård og stuehuse, der stråler i sommersolen efter nyligt besøg af tækkeren.

LÆS OGSÅ

Landsbyens placering ved Vadehavets bred er unik, og ved at følge gaden Vesterende, som ganske kuriøst er navnet på alle gader i byen, når man ud til en lille plads med borde, bænke og en formidabel udsigt over Nationalpark Vadehavet.

Stedet er som skabt til medbragt kaffe og madpakke, og en af de forunderlige ting ved Ballummerne er, at dette er det eneste sted langs Vadehavet i Danmark, Tyskland og Holland, hvor der aldrig er bygget et dige.

Dette betyder selvsagt større risiko for vand i stuen ved stormflod, men samtidig er der fra byens huse og den lille plads ved havet en udsigt over marsk og vade, der sjældent er set bedre, og hvor en lille færge flere gange dagligt viser sin hvide silhuet mod afgangsøen Rømø, på vej ud i Rømø Dyb mod den tyske ø, Sild.

Et skud havbrise
Udforskning af det ukendte Danmark er der tid til på cykelruten mellem Esbjerg og Tønder, som Destination Sydvestjylland officielt lancerede i starten af maj.

Selvom ruten med de fire tilknyttede overnatningsmuligheder på Danhostel Esbjerg, Danhostel Ribe, Skærbæk Fritidscenter og Danhostel Tønder har eksisteret i flere år, så er der i år sat ekstra fokus på at tage hele familien med på cykeltur i den vestjyske natur med inkluderet overnatning på familieværelser, morgenmad, madpakke, cykelkort, vandrerhjemskort samt mulighed for tilkøb af blandt andet bagagetransport.

Starter man i det centrale Esbjerg ved byens Danhostel med kurs sydover, så følger man i store træk Danmarks Nationale Cykelrute 1, den såkaldte Vestkystrute, der ligeledes er en del af den mere end 6.000 kilometer lange North Sea Cycle Route.

Herfra snor ruten sig først østover til byen Tjæreborg, hvorefter man passerer hovedvej 24. Få kilometer senere rammer man diget ud mod Vadehavet, og så fortsætter ruten i lige linje sydover med blot få afstikkere til de omkringliggende byer.

Følger man cykelstierne langs de store hovedveje, så er der omkring 30 kilometer mellem hver af de fire overnatningsbyer. Men vil man opleve Vestkystens mange attraktioner anbefales det at cykle langs diget og følge de mange skilte for Vestkystruten, hvilket dog gør turen en anelse længere, men pandekageterrænet gør, at alle kan følge med.

Og det er sliddet værd, for turen langs Nationalpark Vadehavet har meget at byde på, ligesom man med havet på højre hånd altid kan trække op på diget til havbrise og et fantastisk skue over marsk og vade.

Masser af seværdigheder
Kort efter Tjæreborg kører man gennem den idylliske Sneum Sluse, hvor små hytter og haver hælder mod bredden af den rolige Sneum Å i en læ-lomme på østsiden af diget.

Længere sydover rammer man Danmarks ældste by, Ribe, hvor den højtragende Domkirke fra alle retninger troner som et vartegn over Vadehavet med et lokkende budskab om at komme nærmere.

Der er et Vadehavscenter uden for Ribe og Hjemsted Oldtidspark i udkanten af Skærbæk.

Der er de hvide mænd ved havet i Esbjerg, Schackenborg Slot i Møgeltønder, Højer Hjortefarm med tilhørende gårdbutik og det legendariske dansested fra svundne tider, Emmelev Klev Strandhotel, hvor forældre og bedsteforældre dansede og drak flyversjusser i yderste klitrække.

Overalt hvor man kommer er naturen krydret med vindmøller, bunkers, blomster, sluser, kanaler, et overdimensioneret fugleliv samt muligheden for at nyde udsigten over Fanø, Mandø, Rømø og den tyske ø Sild.

Det mindst kendte af de fire overnatningssteder er Skærbæk Fritidscenter, men selv om det måske lyder både tørt og sportsagtigt, så har man her det vel nok bedste logi på ruten. Man får sin egen hytte med hems, bad, toilet og stor terrasse med direkte adgang til legeplads og svømmehal. Her er der vandrutschebane samt alt hvad kroppen behøver af spa- og dampluksus efter en lang dag på cyklen, ligesom man kan crawle i lyset fra en storstilet solnedgang, der hver aften rammer vandet igennem de vestvendte panoramavinduer.

Ingen skilte
Men der er et irritationsmoment, der følger med gennem hele ruten. For selv om bruchuren lover, at man får et cykelkort, så er det ikke tilfældet. Man får fire, og de passer ikke sammen. På hvert af de fire overnatningssteder får man et nyt kort, der hver for sig har kvaliteter, men de passer kun til deres eget område.

I Esbjerg er kortet detaljeret, i Ribe blev kortet printet ud fra nettet ved afgang, og selvom kortet herfra viste den nationale cykelrute 1, så afveg kortet af ukendte årsager fra Naturstyrelsen og Vejdirektoratets kort over Rute 1.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var et problem, idet det er dem, der danner grundlag for Rute 1-skiltene i vejkanten. Helt konkret betyder dette, at Ribe-kortet guidede os langs diget hele vejen til et punkt ved kysten mellem landsbyerne Rejsby og Brøns, men der kun sporadisk var skiltning til at vise vej.

Det har senere vist sig, at Vejdirektoratets kort over Rute 1 ikke viser den samme rute, og derfor sender cyklister ind i landet cirka 10 kilometer længere nordpå, hvilket man skal huske at tage højde for før afgang.

Efter en god nats søvn i Skærbæk med god forplejning og stor madpakke til næste etape fortsatte kortproblemerne. For i Skærbæk modtager man et kort, der er beregnet til biler.

Fritidscentrets hjælpsomme værtinde kunne godt se problemet, da vi spurgte ind til det, men fortalte, at der aldrig var nogen cykelturister, der havde nævnt dette, og at det fra højere sted var blevet vurderet, at et samlet kort ikke var nødvendigt.

Værtinden virkede oprigtigt ked af ikke at kunne give os, hvad vi ønskede, og hun kunne også godt se, at kortet slet ikke viste, at man faktisk kunne cykle langs diget, hvor der ikke er adgang for biler.

Vælger man at cykle udelukkende efter Skærbæk-kortet, uanset om man cykler nord- eller sydover, så kører man kun langs de mindre spændende hovedveje uden at vide, at der er mulighed for at cykle direkte i naturen på små stier og bilfri digeveje. Til gengæld er der på Skærbæk-kortet aftegnet stort set alle attraktioner i Sydvestjylland, hvilket er et meget stort plus.

Danmarks hyggeligste hovedgade

Selvom de udleverede kort er forskellige, så finder man selvfølgelig vej til sidst i et så afgrænset område, som Sydvestjylland trods alt er, men når man betaler over 4.000 kroner for en familiepakke på cykel, så bør der være ét kort, der viser hele ruten.

Er man ikke kendt i området eller er der børn med på cyklerne, så kan grusveje, forkert skiltning eller tvivlstilfælde være til stor irritation, hvilket det også var for os.

Et samlet kort ville også guide turister igennem det bedste ved Sydvestjylland, både hvad angår gastronomi, kultur, natur med mere. På samme måde ville det sende folk den rigtige vej igennem Danmarks hyggeligste hovedgade, Slotsgaden i Møgeltønder, så man ikke ved et uheld rammer omfartsvejen uden om byen.

Hos Destination Sydvestjylland kan man godt se problemet med det manglende kort, og derfor har de efter turengårtil.dk’s forespørgsel om et samlet cykelkort sat tiltag i gang, så kommende cykelturister ikke kommer til at stå i samme situation.

»Et decideret kort over den udbudte rute fra Esbjerg til Tønder, det har vi desværre ikke endnu. Det vi gør i denne sæson er, at vi nu midlertidigt har allieret os med cyklistforbundet, så turister får udleveret et kort herfra over hele Sydvestjylland, der hvor de starter. Ambitionen er så, at vi fra næste sæson har et kort over turen fra Esbjerg til Tønder i god kvalitet med både indtegnet rute og attraktioner«, siger DMO-koordinator i Destination Sydvestjylland, Rasmus Sømod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Denne udmelding var min medcyklist Morten tilfreds med, efter han flere gange på turen havde rystet på hovedet over det manglende rutekort.

»Man skal have et ordentligt kort, når man skal på cykelferie. Særligt når man køber en pakke til en begrænset rute, hvor det også står i brochuren, at man får et cykelkort, så skal det være der«.

Med et ordentligt kort er det muligt at nyde turen og alle Vestkystens smukkeste sider. For dem er der mange af.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden