Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SKUDT Turengårtil.dk tog på pressetur med den internationale presse i Nordsjælland. Ikke alle var imponerede over fotomulighederne.
Foto: KIM AGERSTEN

SKUDT Turengårtil.dk tog på pressetur med den internationale presse i Nordsjælland. Ikke alle var imponerede over fotomulighederne.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tysk journalist på tur: »Kronborg ligner lort herfra«

Turengårtil.dk tog på pressetur i Nordsjælland for at se, hvordan Danmark markedsføres til udlændinge.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Er alle her?! Vores første stop er på den økologiske gård Krogerup Avlsgård, hvor vi skal smage på dejlig øl. As you know, vi er jo vikinger her i Danmark!« blinker Henrik Thierlein, international press officer i Wonderful Copenhagen, ud til forsamlingen af udenlandske journalister i minibussen.

Journalisterne er inviteret til Danmark af VisitDenmark, Wonderful Copenhagen og EU-projektet ’Destinationsudvikling af Kongernes Nordsjælland’ fra så forskellige lande som Spanien, USA og Rusland på en pressetur med fokus på økologi, natur og miljøvenlig turisme. I går blev Kongernes Nordsjælland vist frem for den internationale mediedelegation i håbet om, at deres skriverier herfra kan tiltrække besøgende fra udlandet.

Derfor skal journalisterne, der er håndplukket af VisitDenmarks lokale agenter ude i verden, beværtes på behørig vis, inden de rejser hjem i dag.

»Jeg er deres vært og skal sørge for, at de har det godt. At de får det, de har behov for, og ellers nyder deres tur. Man kan ikke lære at være en vært. Enten er man en født vært, eller også er man ikke«, siger Henrik Thierlein, der har arrangeret presseture for internationale medier i 16 år.

Vil gerne tiltrække russerne Efter den store klimakonference COP15 i København i 2009 har Danmark fået et godt brand som et land, der er grønt på den bæredygtige måde - og det vil turister gerne rejse efter, fortæller Henrik Thierlein. Derfor er journalisternes tur tilrettelagt, så de har overnattet på det co2-neutrale Hotel Kong Arthur og blandt andet cyklet rundt i København og kørt med en co2-neutral taxa.

Wonderful Copenhagen og de andre danske turistorganisationer ønsker særligt at tiltrække russiske turister, som - sammen med kinesiske turister - er et forholdvist nyt marked for den danske turistbranche. Et nyt, men pengestærkt marked.

Og jo, der er flere aspekter ved Danmark, som vil appellere til russerne, vurderer journalisten Aleksei Vostrov fra det russiske rejsemagasin Vsemirnyi Sledopyt.

»København er en meget smuk by. Den minder på flere måder om Stockholm og Helsinki, som russerne gerne rejser til. Og de russiske turister vil elske, at de kan få storbyoplevelsen, men samtidig har natur så tæt på, for de fleste bymennesker i Rusland kommer aldrig ud i grønne områder som de, der findes tæt på København«.

Kineserne rejser i grupper
Journalister fra det eftertragtede kinesiske marked er også inviteret til Danmark af Wonderful Copenhagen, men som en separat delegation, der ankommer til hovedstaden den 17. juni.

»Kineserne har det bedst i en gruppe for sig selv. Så føler de sig mest trygge, fordi de måske ikke er vant til at rejse og desuden ikke er hajer til engelsk«, forklarer han.

Bussen suser ud ad Strandvejen, som Henrik Thierlein beskriver som Danmarks "gold coast" og "whiskeybelt" samtidig med, at han udpeger Rungstedlund og giver et foredrag om Arne Jacobsen og Bellevue.

Journalisterne kigger til højre - og så til venstre.

LÆS ARTIKEL

Første stop er Krogerup Avlsgård, hvor flere af journalisterne ivrigt fotograferer de legende børn på halmballer samt grøntsagsbede med strittende salater. Her støder også Camilla Kjærsgaard og Birgitte Bergman fra Destinationsudvikling af Kongernes Nordsjælland til delegationen.

Den tyske journalist, Antje Zimmerman, der producerer en ugentlig rejseudsendelse til den tyske radiokanal WDR, spørger hele tiden om et interview, mens en af de russiske journalister har søgt ly til en lur i minibussen.

Slottet bød ikke på fotomuligheder
Vi kører videre til Helsingør og byens gamle skibsværft, som nu er et kulturhus. Journalisterne ser den nye mandlige havfrueskulptur HAN og bliver herefter vist over til kulturhuset, hvor direktør Jørgen Selmer vil fortælle om byens nye maritime museum, der er tegnet af den danske arkitekt Bjarke Ingels fra BIG.

Antje Zimmerman er ikke tilfreds med turens fotomuligheder. To byggekraner skærmer udsigten til Hamlets gamle slot.

»Henrik, Henrik! Jeg skal altså have en mulighed for at tage et foto af slottet. Kronborg ligner lort herfra«, udbryder hun og halser efter Henrik Thierlein og resten af gruppen.

Den internationale press officer lægger ansigtet i beroligende folder og forklarer roligt, at hun kan finde fine fotos af Kronborg i den udleverede pressemappe.

Men det tjener hun ikke penge på, for hun bliver som freelancer også betalt for fotos, sukker hun.

LÆS ARTIKEL

»Presseture er sære. De er en underlig social konstruktion, hvor man sætter en gruppe tilfældige mennesker, der ikke kender hinanden, sammen i flere dage. Man laver alting sammen, og man er fuldstændigt afhængig af værten, der bestemmer, hvornår man spiser og sover. På den måde bliver man som børn«, siger den amerikanske journalist, Mairi Beautyman, fra verdens mest læste miljøblog Treehugger, mens vi gelejdes tilbage i minibussen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Morten Korch-idyl ved møllen
Efter et kort besøg på Helsingør Vandrehjem hopper gruppen på fine, nye damecykler og begiver sig nord på mod Hellebæk ad Nordre Strandvej.

Gruppen bliver suget ind i bøgebladenes grønne flor. De stenede stier knaser under cykeldækkene, mens den russiske og hollandske mandlige journalist kæmper om at være første mand i feltet.

»De her cykler er shitty. Ej altså«, pruster den tyske journalist og træder tungt i pedalerne.

Vi smider cyklerne i det fugtige græs ved Hellebæks Hammermøllen, der i den tidlige sommers sprøde lys ligner scenariet fra en Morten Korch-filmatisering. Alle står i en rundkreds og foreviger skuet til deres medier.

»Det er det her, de vil have«, siger Henrik Thierlein til Birgitte Bergman.

Nordmændene finder os trendy

Cykelturen tager os igennem den idylliske landsby Ålsgårde med frokoststop på Bistro Nord i Hellebæk. Den norske journalist og hendes medrejsende fotograf pisker rundt på stranden ved restauranten og sørger for den visuelle del af artiklen.

For også vores broderfolk mod nord kigger sydpå, når de køber ferie. Norske turister lader sig særligt lokke af Danmarks grønne og trendy profil, når de vælger det yndige land som rejsedestination, fortæller delegationens norske journalist.

LÆS ARTIKEL

»På det punkt - og på mange andre - er Danmark bare længere fremme end Norge. Særligt med grøn design, bæredygtighed og den danske cykelkultur. Det er noget, som nordmændene kan lide«, siger Siv Isabel Eide fra damebladet Henne, der er Norges svar på Alt For Damerne.

I sin reportage fra presseturen vil Eide fokusere på Københavns grønne cykelprofil, Krogerup Avlsgård og Noma, fordi nordmændene gerne vil spise godt, drikke god øl og bruge kroppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nordmændene ser vældigt meget op til danskerne. Alt er lidt mere trendy, lidt mere kosmopolitisk«, siger Siv Isabel Eide, inden gruppen bliver kaldt op til restauranten, hvor der venter kolde øl, svalende hvidvin og smørrebrød med marineret sild og paneret rødspætte.

Turengårtil.dks tur stopper her, for middag og overnatning på Helenekilde Badehotel skal den udlandske mediedelegation have lov til at have for sig selv, siger arrangørerne.

Præcis hvilke tillægsord, de udenlandske journalister vil beskrive Danmark med, vides endnu ikke. Men mon ikke ordene "grøn" og "øl" vil optræde...

FØLGTuren Går Til på Facebook

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden