Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nationalpark Thy i Nordjylland har masser af krondyr.

Nationalpark Thy i Nordjylland har masser af krondyr.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gå på opdagelse i Danmarks skønne nationalparker

Se vandrefalke, vildsvin, sort sol og mange andre naturfænomener - her er otte spændende ture rundt om i Danmark for hele familien i efterårsferien.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens vi nu begynder at skrue op for radiatoren, vågner om morgenen mens det stadig er mørkt og finder vinterjakkerne frem bagerst fra skabet, så ruster træerne udenfor sig også til vinteren. De skifter farve og taber bladene.

Selv om det det kan være en kold og blæsende omgang, så kan skoven og naturen lige nu tage sig rigtig smuk ud.

Og nu hvor mange har fået efterårsferie, er det blot om at trække i det varme tøj og tage med børnene ud i naturen og - måske besøge en af Danmarks nationalparker.

For vi har allerede to af slagsen, Nationalpark Thy og Nationalpark Mols Bjerg, og tre er på vej; Vadehavet indvies i dag af Prins Joachim, og i 2011 kommer Skjern Å og året efter Kongernes Nordsjælland.

LÆS OGSÅ

Selv om Danmark ikke har store brune bjørne, majestætiske bjerge eller den slags spektakulære størrelser, så rummer vores nationalparker stadig fantastisk natur med vildsvin, krondyr, kongeørne, vandreklitter, dramatiske klinter og meget mere.

Og nationalparker er værdifulde for forståelsen af vores historie, mener Michael Stoltze. Han er forfatter til bogen "Danmarks Nationalparker", der udkom i maj måned.

"De kan fortælle fantastiske historier om Danmarks udvikling. Eksempelvis rummer de varierede danske kyster vidnesbyrd om verdens dramatiske udvikling gennem 1,8 milliarder år fra tiden før, der var liv på landjorden og helt op til istiderne og nutiden. Naturen bliver endnu mere fascinerende, når man kender historien."

Rævehuler og fugleedderkopper

Michael Stoltze er vokset op på Nordbornholm med den rå natur i baghaven. Han har fisket, samlet bær og svampe, kravlet rundt ved Hammershus og i det hele taget brugt naturen meget.

Mens det ikke var svært at lokke Michael Stoltze med ud som barn, kan det i dag knibe for andre at lokke deres unger med med ud i efterårsvejret. Men med indlevelse og leg kan man sagtens få dem med ud, siger han.

"Tag hen til steder, hvor I kan klatre i træer og lege. Indimellem er det også dramaet, man skal spille på. Det kan være at begive sig ud i et mærkeligt vejr - stormvejr eller regnvejr - og gøre turen til en ekspedition," siger Michael Stoltze og tilføjer:

"Husk på, at alle børn elsker vandhuller og elsker at stå og rode efter underlige dyr med et net. Det er ligesom en magnet og et helt univers for dem. Som barn gjorde det et dybt indtryk på mig, da min far viste mig et siv med den tørre og lette larvehud fra en guldsmed. Eller da han tog mig og min tvillingebror med ud til en rævegrav en mørk aften. Vi havde lygter med og lyste ned i den. Jeg var fem-seks år, men den slags oplevelser husker man resten af livet. Jeg er ikke sikker på, om vi så ræven, men de små ting har en fantastisk betydning for det forhold, man får til naturen," siger Michael Stoltze.

Han bor i et område af landet, hvor Danmarks eneste fugleedderkop findes, og begejstringen er til at få øje på, når han tager sine drenge med ud for at kigge på dem og fodre dem med bænkebidere.

De spektakulære oplevelser er med andre ord ikke forbeholdt naturen i andre lande, de findes også i Danmark - man skal blot åbne øjnene for dem.

Vi har fået Michael Stoltze til at udvælge otte steder rundt om i Danmark, hvor man her i efteråret sammen kan få en storslået naturoplevelse. Nogle af oplevelserne er i nationalparkerne, andre udenfor. Se dem på de efterfølgende sider:

1. Bornholm - Dramatisk natur og trækkende traner

"Noget af det flotteste og mest oplevelsesrige på Bornholm er naturen fra Vang til Hammershus samt turen rundt om Hammeren. Her vil man opleve et voldsomt møde mellem vestkysten og Østersøen, fordi klippekysten rejser sig omkring 100 meter over havet. Hvis man er heldig, får man musvågen og vandrefalken at se. Vandrefalken er en stor og markant rovfugl, som minder lidt om tårnfalken, men den er dobbelt så stor, har stribet bryst, er sort og hvid i farven, har spidse vinger og så er den meget hurtig. Vandrefalken holder til ved kysten omkring Hammershus Slotslyngen omkring hammerhavn, hvor den har ynglet de senere år.

Her i efteråret er de trækkende traner (på billedet) et flot syn, når vejret er klart. Tranen er nem at kende. Den er stor og har brede vinger med spredte fjer, lang hals og langstrakte ben, og så trompeterer den med en kraftig og flot lyd, der kan høres mange kilometer væk. Tranerne kommer fra Sverige og Norge og flyver over Bornholm, hvor de nogle gange slår sig ned undervejs på deres rute sydpå. Man ser dem bedst i stille vejr eller nordenvind, da de foretrækker at flyve i medvind."

Herfra kan man for eksempel starte turen: Hammershus, Hammerhavn, Opalsøen eller fra Vang ad redningsstien over Slotslyngen til Hammershus eller Hammeren. Sidstnævnte tur er nogle kilometer længere. Der er masser af stier på Hammeren.

2. Stevns Klint - Dinosaurere og miljøkatastrofe

"Mange har ikke besøgt Stevns Klint, men det er et eventyrligt sted. Strækningen er i alt 12 kilometer lang og ligger mellem Rødvig og Præsteskov. Start turen ved Gammel Højerup Kirke, som efter min mening er det flotteste sted. Kirkens kor styrtede ned i 1928, men nu er resten af kirken sikret, så man fra en balkon, hvor koret lå, nu kan stå helt ude på kanten. Her kan man virkelig få et indtryk af klinten og af, hvordan havet gnaver i Danmark. Gå derefter ned på stranden langs klinten, det er et fantastisk sted at finde forsteninger og søpindsvin.

Klinten består af to typer kalksten, nederst den bløde skrivekridt og øverst den hårdere limsten med lag af flintesten. Visse steder er kridtlaget under Danmark to kilometer tykt, og det fortæller, at kalken, der opstår som aflejringen på havbunden, har udviklet sig over mindst 20 millioner år. Mellem klintens to typer kalk findes et tykt lag af ler, hvori man har fundet det sjældne mineral iridium, som kommer fra meteorer. Det vidner om, at Jorden blev ramt af en gigantisk meteor for cirka 65 millioner år siden. Det har været voldsomt og en stor miljøkatastrofe med store klimaændringer og masseuddøen til følge. Bandt andet uddøde de sidste store dinosaurere dengang.

Vandrefalken holder også til her, og stedet er godt, hvis man vil se trækkende fugle. Tranerne flyver forbi i klart vejr. I nordøstenvind kan de komme i tusindvis - og det er nu, der er allerflest."

Herfra kan man starte turen: GammelHøjerup Kirke, Højerup, 4660 Store Heddinge.

3. Møns Klint - Et ikon for alle nationalparker

"Møn er fantastisk flot klædt i løvfaldsfarver sidst i oktober. Mange kommer om foråret, når bøgen er sprunget ud og er lysegrøn, men prøv at tage hertil en klar efterårsdag om morgenen og se bøgetræerne stå fuldstændig gyldne i morgenlyset. Det er utrolig flot! Møns Klint er et enestående sted med sin frodige løvskov, vilde blomster og ikke mindst de dramatiske skrænter, som også er de største kystklinter i Danmark.

Klinten fortæller om tiden for 65-70 millioner år siden, hvor kalken blev dannet fra kalkalger i, hvad der dengang var, et tropisk hav. I sidste del af istiden lå to gletsjertunger omkring Møn og skubbede store kalkflager sammen og løftede dem op i næsten 150 meters højde over havet.

Ude ved kysten passer skoven sig selv, men Skov- og Naturstyrelsen gør også meget ud af at holde udvalgte områder åbent for at få genskabt et godt planteliv. Man vil finde masser af blomster her - især i maj og juni er det overvældende smukt. Kig efter vilde orkideer, blandt andet Danmarks måske flotteste blomsterplante, stor gøgeurt (den er op til en halv meter høj, med et fyldigt aks af blomster, der ligner små mennsker med vide bukser og mørke hætter, red.).

Gå op til højdedraget Høvblege sydvest for skoven, for udsigten er helt enestående med kalken, orkideer og andre plantearter. Det er et af de bedste blomsterområder, der er tilbage i Danmark. Efter min mening er Møns Klint og omgivelser så magisk, at stedet burde være selvskrevet som nationalpark og et ikon for alle Danmarks nationalparker."

Herfra kan man starte turen: Geocenter Møns Klint, Stengårdsvej 8, 4791 Borre. Gå eventuelt hele turen mellem centret og Liselund Slot og park, der ligger utrolig smukt nogle kilometer nord for centret.

4. Det Sydfynske øhav - Et landskab der drukner

"Lige nu er der en proces i gang med at gøre Det Sydfynske Øhav, som består af 53 øer hvoraf 16 er beboet, til nationalpark. Det specielle ved denne del af Danmark er, at landet simpelthen drukner. Mellem øerne ligger druknede skove og bopladser, og øerne er egentlig bakketoppe. Hvis man er dykker, kan man se fortiden dernede. Og på land kan man overalt se, hvordan de bløde moræne-øer gnaves ned af havet.

Man kan tage færgen til Ærø og tage cyklerne med eller leje cykler på øen. Øen har nogle rigtig flotte steder, og et must er Voderup Klint på sydøstkysten, hvor man har en flot udsigt ud over klint og hav. Der er ikke så mange blomster nu, men der er mange fugle - rovfugle, skarver, svaner og sæler - og i stille vejr kan man tit se marsvin.

For børn og voksne er det sjovt at lede efter forsteninger. Et andet anbefalelsesværdigt sted er Monnet på øen Tåsinge. Her er et fugletårn, man kan vandre ud til, og det er et meget fint sted at se vadefugle som klyder og strandskade. Af de mere sjældne fugle yngler ryle, stor kobbersneppe, dværgterne og knarand her."

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5. Rubjerg Knude og Råbjerg Mile - Vandrende sandklit

"Mange, der er på disse kanter, tager til Skagen og ud på Grenen, og det er helt fint, men man skylder også sig selv at se Råbjerg Mile, for det er fuldstændig forrygende. Det er fantastisk at se den kvadratkilometer store og op til 35 meter høje sandbunke. For en familie er det en utrolig legeplads, fordi man kan hoppe ud over skrænterne og kaste sig rundt i sandet - og det skal man bare gøre. Man skal dog være opmærksom på, at der er meget sandfygning, når det blæser.

Læg mærke til naturens kræfter, der danner mønstre i sandet - det er vanvittigt smukt. Klitten flytter sig omkring 15 meter mod øst om året i snit. I disse uger kan man se et kæmpe fugletræk fra nord, og i forsommeren hører man blandt andet vadefuglen bekkasin. Under dens parringsflugt højt på himlen udsender den en lyd, der minder om en hest, der vrinsker.

Rubjerg Knude er et lignende fænomen, som ligger længere vestpå. Det er en af Danmarks højeste klinter, der rejser sig næsten 90 meter, og så er det det mest blæsende sted i landet - der bliver gnavet to meter af kysten hvert år. Når det blæser fra nordvest, står sandet som et fyrværkeri 100 meter op i luften, fordi vinden presser det op nedefra."

Herfra kan man starte turen: Raabjerg Mile, 9990 Skagen. Der er en parkeringsplads ganske tæt på. Rubjerg Knude Fyr, Fyrvejen 110B, 9760 Vrå.

6. Lille Vildmose - En levende organisme

"Den 50 kvadratkilometer store Lille Vildmose har en helt speciel natur, og den har været i spil til at blive nationalpark, men blev forkastet i første omgang. Det meste af området ejes af de naturbevarende Aage V. Jensens Fonde. Den sydlige helt uberørte del af mosen er lukket, men et enkelt sted kan man gå ind og opleve den, og i den nordelige del af mosen er der god adgang mange steder.

Mosen er et mærkeligt fænomen, fordi det er en slags levende organisme. Den har form som en pandekage og kan være flere meter i tykkelse. Den har en levende overflade af mos og små moseplanter mens dens nedre del er død tørvemasse, som opstår af døde planter, der bliver konserveret, fordi vandet er meget surt. Lille Vildmose har knap et par tusind år på bagen, og det gør den til en ung en af slagsen. Her er vildsvin (indhegnet), masser af krondyr, kongeørne, og man overvejer at sætte elge og andre store dyr ud. Lille Vildmosecentret er godt som udgangspunkt for ture."

Herfra kan man for eksempel starte turen: Lille Vildmosecentret, Birkesøvej 16, Dokkedal, 9280, Storvorde.

7. Thy - Den virkelige vildmark

"Thy er Danmarks første nationalpark på 244 kvadratkilometer, og den er rigtig flot at køre igennem eller vandre i. Landskabet er varieret med heder, klitter, kyst, moser og søer. Skal man gøre holdt, er Isbjerg ved Nors Sø et godt udgangspunkt for at opleve området. Man kan starte ud fra parkeringspladsen og gå turen, der er på en til to kilometer op til det højeste punkt.

Ved Nors sø er der et fugletårn, hvor man står højt oppe og er rimelig skjult, og udsigten er god. Tårnene har desuden god information, og man kan læse om fuglene og om, hvad man ellers ser. Nationalparken har mange krondyr, og hvis man har kikkert med, kan man næsten altid se dem.

Vil man til kysten er Lodbjerg Fyr syd for Agger Tange et godt sted. Man kan komme op i fyret og se ud over området og tage en fin vandretur langs kysten eller ind i den virkelige vildmark. Man kan gå et par dage i den, for nationalparken er 50 kilometer i længden. Man kan også vælge at gå på en redningsvej langs kysten, hvis man ikke vil fare vildt. Det er en smule sent at finde svampe, men man kan godt støde på dem på dette tidspunkt, hvis frosten ikke er sat ind. Der er mange af dem i platagerne, blandt andet Karl Johan, kantareller og den giftige, men smukke, røde fluesvamp, som topper i oktober."

Herfra kan man for eksempel starte turen: Parkeringspladsen ligger for enden af Hindingvej i det sydvestligste hjørne af Tved Klitplantage. Gå ad stien langs plantagen til Isbjerg. Læs mere om ture og nationalparken her

8. Vadehavet - Sort sol og østers

"Denne nationalpark åbner den 16. oktober og bliver med sine næsten 1.500 kvadratkilometer Danmarks største. Vadehav betyder slet og ret hav, hvor man vader, når det er lavvande. Det er et område, som er præget af tidevand og meget lavt vand, og det indeholder overraskende naturfænomener.

Naturens kræfter kommer rigtig til udtryk med tidevandet, og forskellen på vandstanden ved højvande og lavvande er ikke mindre end en til to meter. Ved lavvande blotlægges banker med fantastisk liv - masser af alger, bittesmå snegle, slikkrebs og orme, og der er østers overalt. Man kan også tage på sejlture for at se sæler. De er ret nysgerrige, så man ser dem ofte tæt på. Vil man se dem uden at skulle ud at sejle, kan man tage til Vidåslusen, som ligger i den sydlige del af Vadehavet."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vadehavet er et veludstyret spisekammer og et af verdens vigtigste havområder for vadefugle. Mange millioner fugle yngler eller slår sig ned og tanker op og spiser her under deres træk. På billedet ses stenvenderen, som vender skaller og sten for at finde smådyr. Lige nu ser man fænomenet "sort sol" - enorme stæreflokke på op til en halv million, som forsamles og "danser ballet" i luften inden natten. Man ser dem typisk lige efter solnedgang ved Rudbøl Sø nær grænsen til Tyskland.

Langs hele kysten og omkring Vadehavsøerne myldrer det med titusinder af andefugle, vadefugle, kæmpe flokke af gæs og meget andet. Man kan også køre ud til Skallingen, som er en ti kilometer lang halvø ved Blåvands Huk. Skallingen er dannet af slam og sand, og det er et af de vildeste områder i Danmark. Her hersker kun de rå naturkræfter. Halvøen kan ved stormflod blive stort set oversvømmet, så kun klitterne stikker op, og kort tid efter ligner den sig selv igen. Læs mere om tidevandet og nationalparken her

Bogen "Danmarks Nationalparker" er udgivet af forlaget Lindhardt og Ringhof og skrevet af Michael Stoltze.

Udforsk vores guides: Restauranter, seværdigheder, caféer og barer

Storby:Rom, New York, San Francisco, Lissabon, Berlin, Toscana, Se flereSol & strand:Tenerife,Gran Canaria,Kreta,Cypern, Mallorca, Malta

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden