Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

BØDE. Pas på hvor du parkerer i København, hvis du vil undgå en bøde.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Turist i København: Her må du parkere

Reglerne er så forskellige i storbyen, at de skaber forvirring hos tilrejsende fra andre landsdele samt udlændinge. Her er et overblik.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tilrejsende gæster i København, der ankommer med egen bil, betaler ofte for at parkere på steder, hvor det er gratis – og får en bøde for at holde på steder, hvor de troede, det er lovligt at holde.

Selv lokale indbyggere skal undertiden tage sig sammen for at finde ud af, hvilket regelsæt der gælder på en given p-plads. Det er som om, man har sat sig for, at ethvert kendt princip inden for parkering skal være repræsenteret inden for et område, der måler nogle kilometer på hver led.

Gæster skal nemlig også holde rede på, om de er i København eller på Frederiksberg. Her hersker nemlig vidt forskellige regler. Vi nævner i flæng nogle af de forskellige parkerings- og betalingsprincipper:

Betaling på gaden, hvor man skal sjusse sig til, hvor længe, man vil holde. Parkering i p-hus, hvor man først betaler ved udkørslen. Gratis parkering i højst to timer. Gratis parkering i højst tre timer. Gratis parkering i én time – og derefter koster det.

Og den bedste: Gratis parkering hele tiden.

Her på siden vil vi forsøge at klarlægge reglerne for Københavns gæster (og for de lokale, der måtte være i tvivl).

Parkering på gaden

I hele det centrale København og et godt stykke ud på Amager skal man trække en billet i en automat og altså selv vurdere, hvor længe man vil holde.

Det er dyrest i den inderste del af byen – 29 kroner per time. Og så bliver det billigere, jo længere, man kommer ud.

Taksten om aftenen er lavere end om dagen.

Hold gratis – længere væk

Man skal faktisk ikke ret langt væk fra centrum, før man kan holde gratis og uden tidsbegrænsning. F.eks. lidt ude på Amager eller i retning af Valby.

For ikke at vække de lokale beboeres vrede, skal vi undlade at gå i detaljer med, hvor gaderne med gratis parkering findes. Der er nemlig rigeligt pres på dem i forvejen, men med en smule held kan man parkere tæt på metro eller S-tog og dermed hurtigt komme ind til centrum.

Ind i et p-hus

Et parkeringshus er som regel dyrere end at holde på gaden, men i det mindste betaler man kun for den tid, hvor man reelt holder der.

København har mistet det store p-anlæg under Industriens Hus ved Rådhuspladsen, der er under renovering. Det øger presset på de øvrige – især i Tivoli-sæsonen.

Gratis i noget af weekenden

I hele området med billetautomater i København er det gratis at parkere fra lørdag kl. 17 til mandag kl. 8 og på helligdage. Og det er der ikke mange tilrejsende, der tør tro på.

Betalingstidspunktet er ellers tydeligt oplyst på automaten, men i den gratis periode ser man ofte en bilist stå og stirre vantro på automaten – hvorefter han så putter penge i den alligevel.

Turengårtil.dk har ofte råbt til sådan en parkeringsudfordret person: »Det er gratis nu«, og bilisten takker altid lettere forfjamsket med en variation over sætningen: »Jeg turde simpelthen ikke tro, at det var gratis«.

De farlige kryds

På mange kantsten er der malet en gul trekant 10 meter fra et vejkryds. Det betyder, at man ikke må parkere mellem trekanten og krydset. Mange gør det alligevel, f.eks. i det hårdt parkeringsbelastede område ved Tivoli, Glyptoteket og Politigården.

Og så kommer de tilbage til et girokort under vinduesviskeren. Også om søndagen. P-vagter holder nemlig ikke fri i weekenderne.

Uenige indkøbscentre:

Ikke en gang de store indkøbscentre har ens regler. På Fisketorvet ved Kalvebod Brygge kan man gratis holde max. tre timer - husk p-skiven. Biografgængere kan dog få en særlig billet, så de kan holde i alt fem timer gratis.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hos Field’s på Amager er den første time gratis, og det koster 12 kroner for de første tre timer i alt.

Beboere betaler også:

Gæster ser måske med misundelse på de lokale beboere, der tilsyneladende kan stille deres bil uden at det koster noget. Men heller ikke for dem er det helt gratis, da de i København betaler en årlig licens, som koster 690 kroner – på Frederiksberg slipper de med 150 kroner.

Licensen gælder kun til beboerens eget nærområde, ikke hele byen. Og en licens er ingen garanti for, at der overhovedet er en ledig p-plads nær hjemmet.

Gratis på Frederiksberg:

Der er ingen opkrævning af parkeringspenge på Frederiksberg, men til gengæld en tidsgrænse på mellem 30 minutter og to timer, og bilisten skal bruge en p-skive. Selv om der ikke skal betales, er det intet parkeringseldorado, da der er mange biler, der slås om ikke så voldsomt mange pladser. Kommunen sælger særlige korttidslicenser, der kan dække 1-6 dage.

Parkeringsregler for København: www.kk.dk/parkering
For Frederiksberg: www.frederiksberg.dk/parkering

Har du nogle gode tips til parkering i København, så del dem med os andre i kommentarfeltet herunder.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden